Goda relationer, maxad effektivitet och ändamålsenliga investeringar ger resultat

sep 8, 2022 | Laser, Plåt

För SVAB är det fokus på relationer och smarta investeringar utifrån kundernas efterfrågan som gör dem till en effektiv och komplett leverantör. 

Artikel i Aktuell Produktion Nummer 5/2022

Företaget SVAB ägs och drivs av bröderna Marcus Silvander och Mathias Norén. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder SVAB skärning med gas, plasma, vatten och laser. Men även ytterligare bearbetningstekniker som fräsning, borrning, gängning och kantpressning. 

Företaget har alltid utgått från efterfrågan för att växa och under åren vuxit med ny teknik. TRUMPF klev i och med investeringen i den nyaste laserskärmaskinen in som ny samarbetspartner till SVAB och stärkte upp deras maskinpark för att just möta efterfrågan. Idag står SVAB stadigt som en komplett legoleverantör av nyckelfärdiga detaljer där tyngre fordonsindustri är den största kundgruppen. Företaget omsätter idag 35 miljoner på 10 anställda. 

Laserkärning med TruLaser 3030 fiber 

Störst är SVAB på vatten- och laserskärning och idag består den optimerade produktionen av tre vattenskär- respektive tre laserskärmaskiner. Laserskärmaskinen från TRUMPF – TruLaser 3030 fiber installerades hösten 2021. Maskinen beskriver Mathias och Marcus som ett alldeles lagom format för deras verksamhet i storlek och kapacitet. TruLaser 3030 fiber är en snabb maskin för alla skärningsuppgifter som imponerar genom sin höga flexibilitet, produktivitet och kostnadseffektivitet. Nu är maskinparken optimerad och maskinerna kompletterar varandra väl. 

Goda relationer och förtroende i alla led

Relationsbyggande och förtroende är något som genomsyrar brödernas företagande. De strävar alltid efter att vara lyhörda, effektiva och arbeta nära sina kunder. Snabbhet och perfektion går här hand i hand med engagemang, noggrannhet och effektivitet i varje enskild detalj. 

”Vi fick en fantastisk bra relation till TRUMPF direkt som faktiskt blev mycket avgörande för investeringen”, säger Marcus. ”Jag gjorde givetvis även en del research bland kollegor i branschen och vi vet att TRUMPF är ett starkt märke med hög kvalitet, men det är väldigt viktigt för oss med bra relationer”. 

Perfekt anpassad maskin…. 

TruLaser 3030 fiber köpte Mathias och Marcus med en fiberkälla på 6 kW. Återigen speglar detta hur de resonerar kring att investera utifrån både efterfrågan och verksamhetens behov här och nu. De laserskär mestadels plåt upp till 25 millimeter, vilket den här maskinen gör snabbt till utmärkt kvalitet och de hinner samtidigt med allt arbete runtomkring.  Produktionsprocessen är optimerad med kostnadseffektivitet och tack vare korta beslutsvägar och mycket flexibilitet kan de erbjuda hög leveransprecision. 

”Vi ska kunna svänga runt på en femöring och leverera oerhört snabbt till hög kvalitet” säger Marcus. De har även medvetet valt att ha en överkapacitet i sina maskiner i stället för att maxa hela tiden. ”Kapacitet som gynnar oss när det till exempel kommer någon som behöver sina detaljer nästa dag, då löser vi det, säger Mathias”. 

En annan aspekt i investeringen var också en föranledd order där SVAB på sikt behövde kunna tillhandahålla skärning med nitrogen i 4 – 6 millimeter spannet vilket kräver en 6 KW laser.

” Detta är en perfekt investering för vår verksamhet, säger Marcus, maskinen är vansinnigt snabb och vi får ut mängder av detaljer”. 

…och automatisering för verksamheten

TruLaser 3030 fiber installerades tillsammans med automationslösningen LiftMaster för främst flexibel in- och utlastning. Med olika uppställningsvarianter kan LiftMaster utföra olika funktioner. Dessa sträcker sig från enkel in- och utlastning till pallhantering och utlastning av detaljer. Det finns även en sorteringsfunktion där LiftMastern separerar färdiga detaljerna från restgittret och lägger ner dem. LiftMastern har också fördelen att den hanterar detaljerna utan att repa dem. Sugkoppsramen utgör grundkomponenten och innehåller såväl bärsugkopp för transport av plåtämnen som gallertänder för transport av den tillskurna plåten. På SVAB har man valt att ha manuell sortering i dagsläget och använder automationen till att plocka in ny plåt och plocka bort det som är skuret.

”Det här är för oss den nivån av automatiseringslösning vi tycker är bäst där vi befinner oss idag”, säger Mathias. ”Kombinationen av LiftMastern och lasern fungerar verkligen perfekt för oss, tillägger Marcus”.  

Automatisk dysväxling – en viktig funktion 

En av TruLaser 3030 fibers så kallade smarta funktioner är den automatiska dysväxlaren, vilken Marcus och Mathias pratar varmt om.

”Det är en otroligt bra funktion som sparar massa tid”, säger Marcus

Att linser och skärdysor är i bästa möjliga kondition är avgörande förutsättningar för att uppnå tillförlitliga processer och hög detaljkvalitet. Om dysan inte arbetar som den ska kan det resultera i gradbildning och extraarbete. Automatisk dysväxlare säkerställer hög dyskvalitet även i helautomatisk drift. En del maskiner har en kamerafunktion som kontrollerar dysans parametrar regelbundet. Är dysan ok fortsätter maskinen att skära med den – annars byts den ut automatiskt. Operatören slipper att regelbundet stänga av maskinen, kontrollera dysan och byta ut den manuellt. 

Investering efter efterfrågan

Marcus och Mathias SVAB har gjort en otrolig resa på många sätt. Från att ha arbetat hos morfar med planglas och upptäckt vattenskärning till att ha startat SVAB, Svensk Vattenskärning AB.

” Det namnet tog vi med utgångspunkten att vi ska alltid ska erbjuda vattenskärning men vi hade filosofin från början att bli det bredare företaget som tillhandhåller i stort sett allt ” säger Marcus. Idag är det fullständiga namnet SVAB Sweden. 

Efter att bröderna år 2000 köpte sin egen första vattenskärmaskin hyrde de in sig i bussgarage i Alstermo på 220 kvadratmeter. Allteftersom efterfrågan ökade och kundbehoven ändrades ökade behovet av nya maskiner, och som en följd av det också behovet av större lokaler. Vid 2009 är de 5 anställda med en laserskärmaskin, två vattenskärmaskiner, två fleroperationsmaskiner.

”Det rullade på fantastiskt bra för oss”, berättar Marcus ”och vi har turen att få tag i en lokal på 4900 kvadratmeter hemma i Alstermo.”  

Vänder motgång till framgång 

Vad är då nyckeln till framgång mer för SVAB förutom en optimerad produktion, flexibilitet, snabba leveranser och goda relationer?

”Vi har världens bästa anställda”, svarar Marcus utan att tveka. ”De är inte så många men de är fantastiskt lojala och flexibla och presterar optimalt”.

SVAB har även, värt att nämna, ett kvalitetssystem, ISO 9001 som omfattar försäljning och produktion nom laser- och vattenskärning samt skärande bearbetning. De arbetar även med certifiering enligt ISO 14001. Slit och tuffa lärdomar är också faktorer som resulterat i företagets tillväxt. Under 2014 tappade SVAB en stor kund som stod för en större del av omsättningen. Det blev en hård smäll och det tog flera år att komma på fötter igen då de tvingades se över organisationen och göra noggranna efterkalkyler.

” Vi bestämde oss för att sätta ned spaden och ta helt nya tag, berättar Marcus.

Nya mål sattes för företaget 2015 med ökning i omsättning och resultat på 20% per år detta har SVAB nått varje år sedan dess. 

Satsning mot 2025

Målet för 2025 är att nå 50 miljoner vilket Marcus och Mathias ödmjukt men bestämt är övertygade om att de når. Nästa steg för att komma dit är att bygga ut med ytterligare 1700 kvadratmeter lager för ett ännu bättre materialflöde. Längre fram ser de fram emot att automatisera mer i fabriken och när det kommer till laserskärning blir det garanterat en till.

”Men nästa gång blir det troligen en kraftigare maskin säger Mathias, vi det brukar bli ett par hopp upp när man tar nästa steg”. Flera spännande projekt väntar och de ska även köpa mer mark intill att potentialen att växa mer framöver.

”Vi kommer så klart fortsätta växa, säger Mathias och Marcus fyller i – ”att driva företag är det roligaste vi vet”

För mer information: SVAB, Trumpf

Länk till E-Tidning

din-maskin-4
din-maskin-2
din-maskin-4
Med fokus på rör och plåt
1997 gjordes den första rörlaseraffären. Sedan dess har Edströms etablerat sig som stark leverantör av de allra mest potenta rörbearbetningsmaskinerna från Adige och...
Hygap stärker positionen ytterligare som komplett partner.
Familjeföretaget Hygap fortsätter sina framgångar och öppnar snart upp med nya kvadratmeter, medarbetare, maskiner och processer.  I Oskarström driver bröderna Andreas...
Du har legat bakom en!
När man ligger efter vägarna och hamnar bakom en lastbil eller ett släp ser man den tydligt, märkningen som visar varifrån den kommer. MT Eksjö står det, och...
Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina...
”Din inkörsport till en smartare framtid”
Världens ledande mässa för plåtbearbetningsindustrin är tillbaka och öppnade upp sina dörrar 25 - 28 oktober 2022 i Hannover. Totalt 1,300 utställare från 39 länder...
Flexibel plåtproduktion gynnar flexibla butikslösningar
Vill man vara bäst och snabbast på att leverera säljande butiksinredning och displayställ till kända svenska varumärken gäller det att satsa. Tekniklyftet hos Ricana...
Unimet AB investerar i fiberlaser ifrån Salvagnini
Unimet är ett svenskt industriföretag beläget i södra Dalarna. Grunden till företaget skapades redan i slutet av 60-talet och har därefter verkat i olika...
”Skärhuvudet som förändrade spelet”
-Tack vare sin unika konstruktion med färre rörliga delar och optik är eVa fyra gånger mindre utsatt för kontaminering än alla andra huvuden på marknaden säger Camillo...
Innovationer för effektivare produktion
På EuroBLECHmässan, industribranschens flaggskepp som kommer att hållas 25 till 28 oktober 2022 i Hannover, kommer AMADA att presentera nya lösningar i hall 12. Monter...
AMADA på EuroBLECH 2022
För fyra år sedan lanserade AMADA de mest innovativa framstegen inom laserskärning som industrin sett, vad kommer AMADA att avslöja denna gången … -Besök oss på...
RJ Stålteknik AB i Sundsvall investerar i en fullt automatiserad fiberlaser
RJ Stålteknik AB är ett ungt bolag med stora visioner. Vi är en komplett skärleverantör med flertalet skärmaskiner, detta kombineras med bockning/svetsning/konstruktion...
Ricana Concept AB utvecklar plåtproduktionen ytterligare ett steg
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 har under året 2021 installerat P2lean 2120. Nu tar de ett steg till och investerar i fiberlasertekniken...
Effektiviserar produktionen med lasersvetsning
Mastec Components i Dalstorp tar stora kliv framåt med förnyad maskinpark och utveckling av processkedjan. Lasersvetsmaskiner är det perfekta verktyget för exakt...
Användarvänligt när Amada visar Skandinavien premiärer
Användarvänlighet, effektivitet och ökad produktivitet. Det är vad Elmia Plåt 2022 handlar om för Amada. I montern står exempelvis två Skandinavienpremiärer –...
Mazak öppnar European Technology Laser Center i Milano.
Mazak kommer att ha eventet "Mazak Open House i Milano European Technology Center Laser" den 26–28 Maj. I Milano, Italien öppnar Mazak ett helt nytt huvudkontor för sin...
Investerar i fullt automatiserad fiberlasersystem
BK Produkter startades 1985 av Börje Klasson, tillsammans med sonen Fredrik Klasson har de byggt upp en modern maskinpark och samlat ett mycket speciellt urval...
Avancerad laserskärning i expressfilen
Flaggskeppet bland Bystronics laserskärningsanläggningar finns nu med en effekt på 20 kilowatt och optimerad skärprocess. Den senaste generationen av skärhuvudet är...
AMADA lanserar ENSIS Fiberlaser i storformat
AMADA lanserade nyligen sin ENSIS-6225AJ fiberlaserskärmaskin på den europeiska marknaden. Med förmågan att bearbeta 6,2 m x 2,5 m material, maskinen finns i 6, 9 och...
Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge. Nu tar de ytterligare ett kliv in i...
Servar gruvindustrin!
De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på. ­-Vi finns här av en särskild...
Nimo skapar framtidens fabrik och företag – för klokare vård av våra textilier
Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med...
Fokus på laserskärning med tryckluft för minskad tillverkningskostnad
Med introduktionen av fiberlasrar med högre effekt fokuserar användarna allt mer på de totala driftskostnaderna för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. En stor...
Munchmuseet och världens vackraste fabrik!
I oktober invigdes Munchmuseet i centrala Oslo, ett landmärke och spektakulär byggnad på 13 våningar med en prislapp på 2,4 miljarder norska kronor som nu välkomnar...
Våga tro på framtidens teknik!
Det gjorde Brantheim – nu är de ledande inom lasersvetsning Plåtbearbetningsföretaget Brantheim i Tyresö har en historia från 1940 talet. Idag ägs företaget av Benny...
Lanserar flera nyheter på mässan
LVD presenterade på Blechexpo deras fiberlaserskärningsmaskin Phoenix FL-3015 med en ny 20 kW-strömkälla och fördelarna med processeffektivitet. Den nya...
Förbered automatiskt kanter för svetsning under laserskärning
"EdgeLine Bevel" från TRUMPF fasar automatiskt delar under laserskärning för att förbereda dem för svetsning // Manuell avfasning krävs inte längre // "Detta är en unik...
”All sides of performance”
Prima Power ställde ut på mässan under mottot "All sides of performance". Besökare kunde upptäcka deras omfattande och mångsidiga teknologiska lösningar för hela...
”Beyond manufacturing”
Salvagnini fortsätter att framhäva hur viktigt det är att se helheten på en produktionsprocess. Med nya innovationer, koncept, kunskap och expertis tar man ytterligare...
Fiberlasern som skär kompromisslöst i rostfritt stål och aluminium
AMADA har tidigare lanserat en ny generation fiberlasrar. På mässan visade man hur man skär med fiberlaser i krävande material utan kompromisser med endast 4 kW effekt....
De investerar för fler lasertimmar
När LM Metall taktar upp legotimmarna på laser krävs maskiner som klarar utmaningen. Lösningen stavas Bystronic BySmart Fiber 6000W som tillsammans med ByTrans Extended...
Reducera ställtid med automatisering
ALPAB bibehåller sin konkurrenskraftiga prisnivå genom minskning av maskinens ställtid ALPAB är ett framgångsrikt familjeföretag i Mellansverige. Skicklig personal i...
Ny investering som utökar produktionskapaciteten
Nimo AB i Hova har investerat i en ny Salvagnini fiberlasermaskin L5-4kW. Man ersätter sin första Salvagnini investering från 2001, en S4-30 stansmaskin med fast...
30 miljoner i ny teknik Gårö Plåtprodukter har satsat offensivt under pandemin
För att ligga i topp inom tunnplåtsbearbetning krävs investeringsvilja och förmåga att hantera kundernas växande behov av helhetslösningar – som hos Gnosjöbaserade Gårö...
Köpte 18 meter laserskärmaskin på auktion!
Alla vet ju att man skapar effektivare arbetsflöden i sin verkstad genom att förnya sitt maskinbestånd. Det enklaste är förstås att kontakta några återförsäljare och be...
Med rörets fördelar i fokus
Rörlaserskärning och planlaserskärning är en oslagbar kombination. Tack vare både tidig satsning och smarta investeringar ligger nu Stålprodukter i Gnosjö rejält i...
Blomstrande företag i Blomstermåla!
Stans & Press i Blomstermåla var tidiga med att arbeta på ett smart sätt. Som det första företaget i Sverige satsade de på en laserskärmaskin med PMC eller Plant...
Störst i Småland!
Att inte känna begränsningar är en skön känsla. Att fördubbla sin maskinkapacitet är ännu bättre förstås. Det har HEMA i Älmhult gjort. Med råge! HEMA Rostfritt AB har...
Ny teknik och rätt personal är framgångsfaktorerna
Utställaren Hygap, det lilla familjeföretaget med storbolagstänk svarar på  3 frågor om samverkan och satsningar på ny teknik. Text: Elmia Subcontractor...
Nya 2D-lasermaskinen Laser Genius+ driver utvecklingen framåt
Prima Power är en världsledande tillverkare av högteknologiska plåtbearbetningsmaskiner och i produktsortimentet finns bland annat stansmaskiner, kombilaser,...
Utan servicetekniker stannar produktionen
En viktig kugge vid alla installationer och underhåll av maskiner är serviceteknikerna. På Din Maskin, som levererar produktionsutrustning för plåt, arbetar omkring 20...
Alfing investerar i en fiberlaser
Skriver man Älmhult tänker många på ett världsberömt företag. Men det finns även andra företag på tillverkar och säljer möbler i stora serier. Företaget Alfing i samma...
Blomberg & Stensson AB investerar i Fiberlaser
Blomberg & Stenson AB är det kompletta verkstadsföretaget i Katrineholm som specialiserat sig på plåt-, maskin-,och rörbearbetning. Deras produktion är flexibel...
En koncern ser dagens ljus
Mitt under brinnande pandemi skapas en ny koncern. Det är FeRex med huvudsäte i Byske i Västerbotten som i konstellationen FeRex PlåtTeknik, FeRex SvetsTeknik och FeRex...
Ensis Fiberlaser nu upp till 12 kW
AMADA har släppt sin senaste högeffektiva fiberlaserskärmaskin, ENSIS-AJ 12 kW, vilket bidrar till de för närvarande tillgängliga versionerna 3, 6 och 9 kW....
Metallprodukter i Edsbyn satsar – mitt i coronatider
Pandemin har skapat oro i alla led i samhället. Vi besökte Edsbyn i Hälsingland och fick oss en rundvandring i företagets lokaler på Hantverkargatan. Här finns en stark...
Lanserar sin snabbaste laser någonsin
AMADA lanserar en helt ny lösning för höghastighets CNC-laserskärning. REGIUS-3015AJ fiberlaser blir inte bara den snabbaste i AMADAs sortiment, utan det första som...
Rörlaserskärning för nybörjare och experter.
Ny TRUMPF maskin för att komma igång med rörlaserskärning eller som en extra maskin i produktionen. Kostnadseffektiv även vid låg utnyttjandegrad och enkel att köra...
Innovatörens val
I en nybyggd lokal några mil väster om Umeå i industriområdet Marahällan strax utanför Vännäs står det ovanligt många kraftfulla och kompetenta maskiner under ett och...
Investerar i ny Fiberlaser och Kantpress
IRE Metall är ett ungt och framtidsinriktat företag i hjärtat av Gnosjö.Här arbetar idag ca 20 kunniga och yrkesskickliga medarbetare. I våra fräscha,  kontors-...
Investerar i ny fiberlaser
Wica Colds senaste investering är en fiberlasermaskin med ett integrerat torn /materiallager, samt Salvagninis patenterade helautomatiska staplings-/sorteringsrobot,...

Kantpress/Stans

Pressar