Goda relationer, maxad effektivitet och ändamålsenliga investeringar ger resultat

sep 8, 2022 | Laser, Plåt

För SVAB är det fokus på relationer och smarta investeringar utifrån kundernas efterfrågan som gör dem till en effektiv och komplett leverantör. 

Artikel i Aktuell Produktion Nummer 5/2022

Företaget SVAB ägs och drivs av bröderna Marcus Silvander och Mathias Norén. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder SVAB skärning med gas, plasma, vatten och laser. Men även ytterligare bearbetningstekniker som fräsning, borrning, gängning och kantpressning. 

Företaget har alltid utgått från efterfrågan för att växa och under åren vuxit med ny teknik. TRUMPF klev i och med investeringen i den nyaste laserskärmaskinen in som ny samarbetspartner till SVAB och stärkte upp deras maskinpark för att just möta efterfrågan. Idag står SVAB stadigt som en komplett legoleverantör av nyckelfärdiga detaljer där tyngre fordonsindustri är den största kundgruppen. Företaget omsätter idag 35 miljoner på 10 anställda. 

Laserkärning med TruLaser 3030 fiber 

Störst är SVAB på vatten- och laserskärning och idag består den optimerade produktionen av tre vattenskär- respektive tre laserskärmaskiner. Laserskärmaskinen från TRUMPF – TruLaser 3030 fiber installerades hösten 2021. Maskinen beskriver Mathias och Marcus som ett alldeles lagom format för deras verksamhet i storlek och kapacitet. TruLaser 3030 fiber är en snabb maskin för alla skärningsuppgifter som imponerar genom sin höga flexibilitet, produktivitet och kostnadseffektivitet. Nu är maskinparken optimerad och maskinerna kompletterar varandra väl. 

Goda relationer och förtroende i alla led

Relationsbyggande och förtroende är något som genomsyrar brödernas företagande. De strävar alltid efter att vara lyhörda, effektiva och arbeta nära sina kunder. Snabbhet och perfektion går här hand i hand med engagemang, noggrannhet och effektivitet i varje enskild detalj. 

”Vi fick en fantastisk bra relation till TRUMPF direkt som faktiskt blev mycket avgörande för investeringen”, säger Marcus. ”Jag gjorde givetvis även en del research bland kollegor i branschen och vi vet att TRUMPF är ett starkt märke med hög kvalitet, men det är väldigt viktigt för oss med bra relationer”. 

Perfekt anpassad maskin…. 

TruLaser 3030 fiber köpte Mathias och Marcus med en fiberkälla på 6 kW. Återigen speglar detta hur de resonerar kring att investera utifrån både efterfrågan och verksamhetens behov här och nu. De laserskär mestadels plåt upp till 25 millimeter, vilket den här maskinen gör snabbt till utmärkt kvalitet och de hinner samtidigt med allt arbete runtomkring.  Produktionsprocessen är optimerad med kostnadseffektivitet och tack vare korta beslutsvägar och mycket flexibilitet kan de erbjuda hög leveransprecision. 

”Vi ska kunna svänga runt på en femöring och leverera oerhört snabbt till hög kvalitet” säger Marcus. De har även medvetet valt att ha en överkapacitet i sina maskiner i stället för att maxa hela tiden. ”Kapacitet som gynnar oss när det till exempel kommer någon som behöver sina detaljer nästa dag, då löser vi det, säger Mathias”. 

En annan aspekt i investeringen var också en föranledd order där SVAB på sikt behövde kunna tillhandahålla skärning med nitrogen i 4 – 6 millimeter spannet vilket kräver en 6 KW laser.

” Detta är en perfekt investering för vår verksamhet, säger Marcus, maskinen är vansinnigt snabb och vi får ut mängder av detaljer”. 

…och automatisering för verksamheten

TruLaser 3030 fiber installerades tillsammans med automationslösningen LiftMaster för främst flexibel in- och utlastning. Med olika uppställningsvarianter kan LiftMaster utföra olika funktioner. Dessa sträcker sig från enkel in- och utlastning till pallhantering och utlastning av detaljer. Det finns även en sorteringsfunktion där LiftMastern separerar färdiga detaljerna från restgittret och lägger ner dem. LiftMastern har också fördelen att den hanterar detaljerna utan att repa dem. Sugkoppsramen utgör grundkomponenten och innehåller såväl bärsugkopp för transport av plåtämnen som gallertänder för transport av den tillskurna plåten. På SVAB har man valt att ha manuell sortering i dagsläget och använder automationen till att plocka in ny plåt och plocka bort det som är skuret.

”Det här är för oss den nivån av automatiseringslösning vi tycker är bäst där vi befinner oss idag”, säger Mathias. ”Kombinationen av LiftMastern och lasern fungerar verkligen perfekt för oss, tillägger Marcus”.  

Automatisk dysväxling – en viktig funktion 

En av TruLaser 3030 fibers så kallade smarta funktioner är den automatiska dysväxlaren, vilken Marcus och Mathias pratar varmt om.

”Det är en otroligt bra funktion som sparar massa tid”, säger Marcus

Att linser och skärdysor är i bästa möjliga kondition är avgörande förutsättningar för att uppnå tillförlitliga processer och hög detaljkvalitet. Om dysan inte arbetar som den ska kan det resultera i gradbildning och extraarbete. Automatisk dysväxlare säkerställer hög dyskvalitet även i helautomatisk drift. En del maskiner har en kamerafunktion som kontrollerar dysans parametrar regelbundet. Är dysan ok fortsätter maskinen att skära med den – annars byts den ut automatiskt. Operatören slipper att regelbundet stänga av maskinen, kontrollera dysan och byta ut den manuellt. 

Investering efter efterfrågan

Marcus och Mathias SVAB har gjort en otrolig resa på många sätt. Från att ha arbetat hos morfar med planglas och upptäckt vattenskärning till att ha startat SVAB, Svensk Vattenskärning AB.

” Det namnet tog vi med utgångspunkten att vi ska alltid ska erbjuda vattenskärning men vi hade filosofin från början att bli det bredare företaget som tillhandhåller i stort sett allt ” säger Marcus. Idag är det fullständiga namnet SVAB Sweden. 

Efter att bröderna år 2000 köpte sin egen första vattenskärmaskin hyrde de in sig i bussgarage i Alstermo på 220 kvadratmeter. Allteftersom efterfrågan ökade och kundbehoven ändrades ökade behovet av nya maskiner, och som en följd av det också behovet av större lokaler. Vid 2009 är de 5 anställda med en laserskärmaskin, två vattenskärmaskiner, två fleroperationsmaskiner.

”Det rullade på fantastiskt bra för oss”, berättar Marcus ”och vi har turen att få tag i en lokal på 4900 kvadratmeter hemma i Alstermo.”  

Vänder motgång till framgång 

Vad är då nyckeln till framgång mer för SVAB förutom en optimerad produktion, flexibilitet, snabba leveranser och goda relationer?

”Vi har världens bästa anställda”, svarar Marcus utan att tveka. ”De är inte så många men de är fantastiskt lojala och flexibla och presterar optimalt”.

SVAB har även, värt att nämna, ett kvalitetssystem, ISO 9001 som omfattar försäljning och produktion nom laser- och vattenskärning samt skärande bearbetning. De arbetar även med certifiering enligt ISO 14001. Slit och tuffa lärdomar är också faktorer som resulterat i företagets tillväxt. Under 2014 tappade SVAB en stor kund som stod för en större del av omsättningen. Det blev en hård smäll och det tog flera år att komma på fötter igen då de tvingades se över organisationen och göra noggranna efterkalkyler.

” Vi bestämde oss för att sätta ned spaden och ta helt nya tag, berättar Marcus.

Nya mål sattes för företaget 2015 med ökning i omsättning och resultat på 20% per år detta har SVAB nått varje år sedan dess. 

Satsning mot 2025

Målet för 2025 är att nå 50 miljoner vilket Marcus och Mathias ödmjukt men bestämt är övertygade om att de når. Nästa steg för att komma dit är att bygga ut med ytterligare 1700 kvadratmeter lager för ett ännu bättre materialflöde. Längre fram ser de fram emot att automatisera mer i fabriken och när det kommer till laserskärning blir det garanterat en till.

”Men nästa gång blir det troligen en kraftigare maskin säger Mathias, vi det brukar bli ett par hopp upp när man tar nästa steg”. Flera spännande projekt väntar och de ska även köpa mer mark intill att potentialen att växa mer framöver.

”Vi kommer så klart fortsätta växa, säger Mathias och Marcus fyller i – ”att driva företag är det roligaste vi vet”

För mer information: SVAB, Trumpf

Länk till E-Tidning

Laserskärning: Snabbt, exakt, automatiserat … och till ett överkomligt pris
Laserskärning är den snabbaste och mest ekonomiska formen av kapning – men ofta är investeringskostnaderna desto högre. Just vid laserbearbetning lönar det sig att köpa...
Tekniska lösningen var optimal för Mora Laser Tech
Smart investering med nyckelfunktion för rörlaserskärning skapar ny marknad för Mora Laser Tech. Satsning på ny maskin med fokus på flertalet smarta funktioner breddar...
Eagle Lasers firar 18 år av innovation inom fiberlaser-teknologi
Eagle Lasers, en framstående aktör inom fiberlaser-skärteknologi, firar stolt sitt 18-årsjubileum och markerar en milstolpe i sin strävan efter excellens. Grundat 2006...
200:e AMADA VENTIS-AJ 4kW fiberlaser såld i Europa och 6kW lansering
2023 var ännu ett banbrytande år för AMADA. Den 200:e VENTIS-AJ 4kW fiberlasern, som är utrustad med  AMADAs unika Locus Beam Control-teknik för att ge prestanda...
50 kW fiberlaser från Italien
I en spännande utveckling för den avancerade tillverkningsindustrin, meddelar Intercut stolt lanseringen av Cutlite Penta - en toppmodern 50 kW fiberlaser, direkt från...
Nya lasrar, automation och helt elektriska kantpressar
AMADA är glada att kunna tillkännage lanseringen av den nya VENTIS-AJe 6kW fiberlasern (med unik Locus Beam Control Technology), REGIUS-AJe 12kW full linjär driven...
Presenterade nya lasern
Årets internationella plattform för plåtindustrin, BlechExpo 2023, presenterade Eagle Laser sin senaste innovation – iNspire 2.0 fiberlaser. Evenemanget, som ägde rum...
Fiberlaserskärning på 50 kW: Nu är det verklighet
En markant händelse ägde rum nyligen på Blechexpo i Stuttgart där Cutlite Penta presenterade sin nya fiberlaser på imponerande 50 kW. Detta system, som är det första i...
Fullautomatisering och pålitliga processer 
För ökad automation och kapacitet har Press Kogyo investerat i ytterligare en fiberlaser – TruLaser 3040 fiber med 10 KW lasereffekt och en arbetsyta på 4×2 meter....
Presso tillverkar en halv miljard brickor årligen!
Antalet är svårt att ta in, men sådana siffror blir det när detaljerna är små. Presso i Skillingaryd tillverkar brickor främst till fordonsindustrin där man kan nämna...
Kortare ledtider och ökad flexibilitet tack vare satsning på laserskärning
Tomal i Vessingebro levererar nyckelfärdiga koncept för dosering – med allt från funktion till idriftsättning på plats. Med laserskärning möter de kundernas behov...
Förbättrar LBC-tekniken för högre prestanda och effektivitet
För att hjälpa kunderna att vara fortsatt lönsamma på den allt mer konkurrensutsatta marknaden för laserskärning kommer AMADA att utöka sitt sortiment till att...
Öppet hus blev en succé
Bystronic Scandinavia, en ledande leverantör av innovativa lösningar inom skärande och formande bearbetningsteknik, rapporterar stort intresse och framgång för sitt...
KPK Plåt & Maskin AB investerar i 10kW fiberlaser
2021 förvarade Jörgen Andersson, Calle Elofsson och Fredrik Olsson över KPK Plåt och Maskin AB. -Nu när vår gamla laser har gjort sitt storsatsar vi på en L3-30 10 kW...
Först ut i Skandinavien med fullautomatiserad processäker 2D-laserskärmaskin
Be-Ge Plåtindustri har länge efterfrågat en automatiserad produktionscell för höghastighetsskärning och nu är den på plats; TruLaser Center 7030 - den första...
Nya möjligheter för Altimo som storsatsat på rörlaserskärning
Altimo tillhandahåller, som komplett leverantör, hela kedjan från konstruktion med teknologierna vattenskärning, laserskärning, kantpressning och svetsning. Sedan...
INTECH 2023 – fokus på hållbara produktionslösningar
Under INTECH 2023 presenterade TRUMPF lösningar för mer hållbarhet och produktivitet inom plåtbearbetning och laserteknik. Hållbarhetstänket sammanföll väl med...
Redo att växa ytterligare med lasersvetsning
Med nyutvecklad organisation och nya laserkällor står Lasertech beredda att möta kundernas behov – från design till färdig detalj och med de nya maskininvesteringar som...
Skär tid och kapar kostnader med rörlaser
Repay i Köping fortsätter att växa med nya mer flexibla, effektiva och driftsäkra rörlasrar för säkrare och snabbare leveranser. Repaykoncernen är idag en av Sveriges...
En av Sveriges mest automatiserande fabriker?
Ibland ser man dem ute på fälten, imponerande stora lantbruksmaskiner som välter upp jorden, gör fåror för nya grödor och planterar frön. Ofta bär de namnet Väderstad...
Först i Skandinavien med unik rörlaser
En helt ny rörlaser har installerats hos Bjärnums Stålprodukter. Den förändrar synen på tillverkningen av pall- och rullcontainrar som är några av det skånska...
Ny högteknologisk maskinpark och smart fabrik
Nittedal Rustfrie gjorde i somras det som många småföretag bara drömmer om – nystartade i nybyggd fabrik med ny kantpress och laser. Nu har de enorm kapacitet över för...
Ökade omsättning ordentligt med lasersatsningen.
NMP-Lego AB i Vittsjö bildades 2015 av de tre arbetskamraterna Niklas Måns och Peter som tog över en äldre verksamhet där de var anställda. De använde initialerna i...
Med fokus på rör och plåt
1997 gjordes den första rörlaseraffären. Sedan dess har Edströms etablerat sig som stark leverantör av de allra mest potenta rörbearbetningsmaskinerna från Adige och...
Hygap stärker positionen ytterligare som komplett partner.
Familjeföretaget Hygap fortsätter sina framgångar och öppnar snart upp med nya kvadratmeter, medarbetare, maskiner och processer.  I Oskarström driver bröderna Andreas...
Du har legat bakom en!
När man ligger efter vägarna och hamnar bakom en lastbil eller ett släp ser man den tydligt, märkningen som visar varifrån den kommer. MT Eksjö står det, och...
Wermlands Tunnplåt utökar kapaciteten med laserskärning!
Genom att kombinera fördelarna i både stans- och laserbearbetning i en kombimaskin klarar de fler krävande uppgifter och öppnar nya dörrar för sin produktion och sina...
”Din inkörsport till en smartare framtid”
Världens ledande mässa för plåtbearbetningsindustrin är tillbaka och öppnade upp sina dörrar 25 - 28 oktober 2022 i Hannover. Totalt 1,300 utställare från 39 länder...
Flexibel plåtproduktion gynnar flexibla butikslösningar
Vill man vara bäst och snabbast på att leverera säljande butiksinredning och displayställ till kända svenska varumärken gäller det att satsa. Tekniklyftet hos Ricana...
Unimet AB investerar i fiberlaser ifrån Salvagnini
Unimet är ett svenskt industriföretag beläget i södra Dalarna. Grunden till företaget skapades redan i slutet av 60-talet och har därefter verkat i olika...
”Skärhuvudet som förändrade spelet”
-Tack vare sin unika konstruktion med färre rörliga delar och optik är eVa fyra gånger mindre utsatt för kontaminering än alla andra huvuden på marknaden säger Camillo...
Innovationer för effektivare produktion
På EuroBLECHmässan, industribranschens flaggskepp som kommer att hållas 25 till 28 oktober 2022 i Hannover, kommer AMADA att presentera nya lösningar i hall 12. Monter...
AMADA på EuroBLECH 2022
För fyra år sedan lanserade AMADA de mest innovativa framstegen inom laserskärning som industrin sett, vad kommer AMADA att avslöja denna gången … -Besök oss på...
RJ Stålteknik AB i Sundsvall investerar i en fullt automatiserad fiberlaser
RJ Stålteknik AB är ett ungt bolag med stora visioner. Vi är en komplett skärleverantör med flertalet skärmaskiner, detta kombineras med bockning/svetsning/konstruktion...
Ricana Concept AB utvecklar plåtproduktionen ytterligare ett steg
Ricana Concept AB, en del av Hestra gruppen sedan oktober 2019 har under året 2021 installerat P2lean 2120. Nu tar de ett steg till och investerar i fiberlasertekniken...
Effektiviserar produktionen med lasersvetsning
Mastec Components i Dalstorp tar stora kliv framåt med förnyad maskinpark och utveckling av processkedjan. Lasersvetsmaskiner är det perfekta verktyget för exakt...
Användarvänligt när Amada visar Skandinavien premiärer
Användarvänlighet, effektivitet och ökad produktivitet. Det är vad Elmia Plåt 2022 handlar om för Amada. I montern står exempelvis två Skandinavienpremiärer –...
Mazak öppnar European Technology Laser Center i Milano.
Mazak kommer att ha eventet "Mazak Open House i Milano European Technology Center Laser" den 26–28 Maj. I Milano, Italien öppnar Mazak ett helt nytt huvudkontor för sin...
Investerar i fullt automatiserad fiberlasersystem
BK Produkter startades 1985 av Börje Klasson, tillsammans med sonen Fredrik Klasson har de byggt upp en modern maskinpark och samlat ett mycket speciellt urval...
Avancerad laserskärning i expressfilen
Flaggskeppet bland Bystronics laserskärningsanläggningar finns nu med en effekt på 20 kilowatt och optimerad skärprocess. Den senaste generationen av skärhuvudet är...
AMADA lanserar ENSIS Fiberlaser i storformat
AMADA lanserade nyligen sin ENSIS-6225AJ fiberlaserskärmaskin på den europeiska marknaden. Med förmågan att bearbeta 6,2 m x 2,5 m material, maskinen finns i 6, 9 och...
Ivar Bråten Mekaniske AS effektiviserar med laser
Sedan investeringen i rörlaserskärmaskinen har produktionstakten ökat markant för Ivar Bråten Mekaniske i Ottestad, Norge. Nu tar de ytterligare ett kliv in i...
Servar gruvindustrin!
De finns över stora delar av landet, och de har en anläggning i ett vintrigt Gällivare där vi sparkade av oss snön och hälsade på. ­-Vi finns här av en särskild...
Nimo skapar framtidens fabrik och företag – för klokare vård av våra textilier
Företaget Nimo, eller Nimo-Verken AB, etablerades år 1944 av svetsaren Olof Nilsson. Den från början blygsamma verksamheten startade i ett garage i Jönköping med...
Fokus på laserskärning med tryckluft för minskad tillverkningskostnad
Med introduktionen av fiberlasrar med högre effekt fokuserar användarna allt mer på de totala driftskostnaderna för att förbli konkurrenskraftiga på marknaden. En stor...
Munchmuseet och världens vackraste fabrik!
I oktober invigdes Munchmuseet i centrala Oslo, ett landmärke och spektakulär byggnad på 13 våningar med en prislapp på 2,4 miljarder norska kronor som nu välkomnar...
Våga tro på framtidens teknik!
Det gjorde Brantheim – nu är de ledande inom lasersvetsning Plåtbearbetningsföretaget Brantheim i Tyresö har en historia från 1940 talet. Idag ägs företaget av Benny...
Lanserar flera nyheter på mässan
LVD presenterade på Blechexpo deras fiberlaserskärningsmaskin Phoenix FL-3015 med en ny 20 kW-strömkälla och fördelarna med processeffektivitet. Den nya...
Förbered automatiskt kanter för svetsning under laserskärning
"EdgeLine Bevel" från TRUMPF fasar automatiskt delar under laserskärning för att förbereda dem för svetsning // Manuell avfasning krävs inte längre // "Detta är en unik...
”All sides of performance”
Prima Power ställde ut på mässan under mottot "All sides of performance". Besökare kunde upptäcka deras omfattande och mångsidiga teknologiska lösningar för hela...

Kantpress/Stans

Pressar