G-Mold μ fräs – för hög precision vid tillverkning av formar

maj 18, 2023 | Fräs, Verktyg

Formtillverkning spelar en viktig roll i flera branscher och det ställs höga krav på skärverktygen – det är trots allt en nyckelkomponent för att säkerställa produktkvaliteten. Gühring har därmed presenterat ett nytt sortiment av fräsar för högprecision. G-Mold μ fräsarna används framgångsrikt med hög precision i härdat verktygsstål – tack vare kombinationen av ny geometri, anpassat beläggningssystem och ett ultrahårt substrat.

Maximal vinkel- och passningsnoggrannhet

Oavsett om det är plast, metall, glas eller choklad – gjutning är det som förvandlar råmaterial till produkter. För perfekt detaljkvalitet förlitar sig formtillverkare på verktyg som garanterar processens tillförlitlighet, precision och repeterbarhet. Verktygstillverkaren Gühring uppfyller dessa krav med sitt nya sortiment av fräsar med hög precision. 

De exakta solida hårdmetallfräsarna har en stabil kärngeometri och en optimerad profil. Båda minskar förskjutningen under fräsning och säkerställer stabilitet, vilket återspeglas i en mycket hög konturnoggrannhet. Detta gör verktygen lämpliga för efterbehandling av högprecisionsanpassningar och styrningar med exakt vinkelnoggrannhet.

Säker spånborttagning under fräsprocessen var ytterligare ett fokus under verktygsutvecklingen – en grundförutsättning för bra yta. De nya fräsarnas utformning, dimensioner och halsreduceringar har därför optimerats för användning i djupa och smala konturer. Alla mikrofräsar i det nya sortimentet innehar också GühroJet periferikylning. Med denna innovativa teknik för intern kylning avlägsnas spån direkt och säkert från bearbetningszonen med luft, MQL (Minimum Quantity Lubrication) eller kylande smörjmedel.

Hårdare underlag, extremt slätt lager

Eftersom verktygs- och formtillverkning innebär bearbetning av höghållfasta och härdade stål har Gühring anpassat sitt hårdmetallsubstrat med dem nya högprecisionsfräsarna. Hårdmetallsubstratet är nu cirka 200 HV hårdare och finkornigt, det garanterar mycket god kantstabilitet och en processäker livslängd vid hård bearbetning. 

Precisionsämnena har också optimerade axeltoleranser i h5-området och är μ exakta i diameter, koncentricitet och rundhet. Beläggningssystemet har anpassats för formtillverkning – En Perrox-beläggning som tillverkas med HiPiMS-processen gör verktygsytorna extremt släta och mycket motståndskraftiga mot slitage. 

Tack vare denna kombination av hårdmetall, beläggning och geometri lovar de nya högprecisionsfräsarna en betydande ökning av prestanda – både i mjuka och hårdare material upp till 65 HRC och även i höglegerade eller pulvermetallurgiskt tillverkade verktygsstål.

För alla fräsprocesser

Med sitt nya verktygssortiment G-Mold μ kan Gühring täcka alla fräsprocesser inom formtillverkning. Den innovativa GühroJet-internkylningen ökar verktygets livslängd och säkerställer processäkerheten. 

Det nya sortimentet erbjuder en hög flexibilitet med över 350 olika dimensioner, ett brett utbud av hörnradier och olika versioner för hårda samt mjuka material. 

Vill du synas här med en banner för ert företag