Dormer Pramet lanserar en ny serie mångsidiga och ekonomiska fräsverktyg och vändskär för hörnfräsning, vilka passar till en mängd olika material och operationer.

De nya TNGX10 dubbelsidiga, triangulära skären som lanseras under varumärket Pramet, har sex skäreggar och klarar skärdjup upp till 5 mm vilket gör dem mycket ekonomiska att använda.

Dessutom finns nu ett stort urval av nya fräskroppar, från 18 mm upp till 80 mm. De har ett stort antal skärlägen, även på de mindre diametrarna, som gör dem mycket produktiva.

Vändskären klarar en mängd olika materialtyper som t.ex. stål, rostfritt, gjutjärn och icke-järnmetaller och kan användas till hörn-, plan- och spårfräsning. De går samtidigt att rampa, spiralinterpolera, eller dykfräsa med.

Vid ett jämförande test nyligen där man planfräste i rostfritt M3 stål, klarade TNGX-skären dubbelt så lång ingreppstid som vändskär från ett konkurrerande fabrikat.

De nya vändskären för hörnfräsning finns nu med tre olika positiva geometrier.

Geometri F har en smal förstärkningsfas längs eggarna och lämpar sig för lätt- till medelgrov bearbetning i medelhårda kolstål. Geometri M har en lite bredare fasförstärkning och går också att använda vid lätt- till medelgrov fräsning, men i kolstål och rostfritt stål.

Slutligen finns också geometri FA som har skarpa skäreggar och som därför lämpar sig särskilt bra för icke-järnmetaller. FA-skären är polerade på spånsidan, vilket minskar risken för löseggsbildning samtidigt som de lämnar efter sig en mycket bra ytkvalitet. Dessutom ökas eggarnas livslängd.