AMADA har lanserat sina senaste fiberlaserskärmaskiner med hög effekt, ENSIS-AJ 6 och 9 kW, som är inriktade mot alla tillverkare som behöver snabb håltagning och skärning i tjocka material. De nya ENSIS-lasrarna har många olika specialutvecklade teknologier som är framtagen för att lösa vanligt förekommande utmaningar inom laserskärning. De är också enkla att använda, tillförlitliga och har många modulära automatiseringsalternativ, för att ge den optimala balansen av kostnad per detalj och skärkvalitet.

Centralt för ENSIS-lasrarnas avancerade kapacitet är AMADAs Variable Beam Control-teknologi, med vilken laserstrålen automatiskt anpassas för att ge stabil skärning i många olika materialtyper och tjocklekar. Variable Beam Control kan också växla omedelbart mellan en stråle med hög koncentrerad effekt för håltagning och en snabb högkvalitetsstråle för skärning, vilket minskar cykeltiden. När det gäller inställningstider behövs bara en lins för att bearbeta från tunna till tjocka material, vilket hjälper till att maximera maskinens tillgänglighet och eliminera ställtid.

AMADAs Auto Collimation-teknologi är en annan av de nya maskinernas funktioner som sticker ut, då det ger oöverträffad kontroll över stråldiameter och fokuspunkt för bästa skärhastighet och ytkvalitet, vilket minskar behovet av efterbehandling av ytan. Auto Collimation skapar också ett bredare snitt i tjockare material, vilket minskar hanteringstiden då det blir enklare att ta bort detaljer från plåten.

”Genom att kombinera AMADAs beprövade Variable Beam Control-teknologi, som vi har använt sedan 2014, med vår nya Auto Collimation-teknologi ger ENSIS-modellerna nya och existerande kunder en avsevärd fördel på en marknad med hög konkurrens”, säger Matt Wood, Senior Product Manager hos AMADA Europe. ”Faktum är att håltagning i 25 mm stål tar så kort tid som 1 sekund med 9 kW-versionen, vilket minskar bearbetningstiden avsevärt.”

De nya ENSIS-AJ 6 och 9 kW-maskinerna, som kan bearbeta stål, rostfritt stål och aluminium som är upp till 25 mm tjockt, har många avancerade AMADA-funktioner för att ge högre produktivitet och lägre kostnad per detalj. Till exempel så innebär ECO Cut att användarna får låg gasförbrukning vid skärning av stål med oxygen, och CFC (Clean Fast Cut) ger hög hastighet och låg gasförbrukning vid skärning med nitrogen. AMADAs WACSII (Water-Assisted Cutting System) ingår också, och möjliggör tillförlitlig skärning i tjockt stål med mindre avstånd mellan detaljerna i material med lägre kvalitet.

Användarvänligheten ökar med AMADAs intuitiva AMNC 3i-styrenhet, och tillförlitlig produktion säkerställs med funktioner som till exempel den automatiska munstycksväxlaren med 16-dysor med automatisk rengöring och en kalibreringsenhet, ett luftblåssystem som förhindrar att damm fastnar på undersidan av plåten, och ett övervakningssystem som kontrollerar att håltagningen har utförts innan skärningen påbörjas.

Många alternativ för automatisering finns tillgängliga för ENSIS-AJ 6 och 9 kW-maskinerna för att hjälpa användaren att maximera produktiviteten och sänka arbetskostnaderna. ASF-EU/ASLUL-tornsystem, till exempel, laddar och tar bort plåtar automatiskt. Detta ger en mycket snabb plåtväxlingstid på mindre än 90 sekunder (för ASF-EU). Något som också finns tillgängligt är detaljplocksystemet TK-L för automatisk sortering och stapling av laserskurna detaljer.

För alla fabriker som utför laserjobb och har problem med längre bearbetningstider vid profilering av medeltjocka-till-tjocka material med sin existerande laser är ENSIS-AJ 6 och 9 kW-maskinerna lösningen. Denna teknologi introducerar också extremt tillförlitlig skärning av många olika material och tjocklekar. Sist men inte minst så utvecklar och tillverkar AMADA både maskinerna och fiberkällan, så kunderna kan vara säkra på att få bästa möjliga service och support i framtiden.