Artikel Aktuell Produktion nummer 4/2021 Skriven av Tord Käck
Hur många av er läsare visste att vi har en världskänd tillverkare av flugfiskerullar i Sverige? Allt startade i Smedjebacken, en mindre bruksort i Bergslagen, av familjen Danielsson som består av Kurt, Gun-Britt, Lennart och Tomas. Bergslagen är svensk stålindustris vagga, med anor från 1600-talet. Kurt Danielsson, uppfinnare av den storspoliga flugrullen, arbetade som konstruktör av tung utrustning för stålindustrin. När han tog upp flugfisket, efter några års paus, konstaterade han att dåtidens rullar var undermåliga. Resten är historia som man brukar säga. En egen prototyp byggdes av en bit aluminiumplåt, tre sytrådsrullar och en ursvarvad tom spole för en fluglina. Det visade sig att prototypen löste problemen med befintliga rullar såsom linminne, övervarvning och invevningshastighet. Efter detta byggde man ordentliga prototyper som man använde för eget bruk. Sedan ville vännerna ha… och vännernas vänner… och på så sätt startade allt det som har förändrat världsstandarden av flugrullar. En Danielsson-rulle är i dag en världskänd produkt, inom sin nisch, som marknadsförs genom nöjda användare, och inte genom massiv reklam.
Danielsson satte världsstandarden för flugfiskerullar
Sonen Tomas, som nu är vd för Danielsson Innovation AB, berättar att den nu dominerande standarden på världsmarknaden har sitt ursprung i Danielssons innovativa rullar.
– Vår originalrulle vände helt på alla begrepp. Vi tog vara på vårt kunnande inom tung industri och löste de problem som gäckat så många under lång tid. Detta var redan på tidigt 80-tal. Sedan dess har vi fortsatt att höja standarden genom nya innovativa flugrullar, alla med arv och själ från originalrullen. Detta är den enkla anledningen till att vi har så många trogna kunder, i hela världen.
Vi är tekniker som flugfiskar, och det är den kombinationen som gett upphov till våra flugrullar. Några säljare har vi inte – vi låter våra rullar tala, och nöjda kunder är drivkraften!
Kurt började alltså hemma i sitt garage, som man byggde ut efter en tid, men ganska snart växte behoven och 96/97 byggde man sin egen ”fabrik” i Smedjebacken. Tillväxten har fortsatt och 2017 byggdes nuvarande lokaler ut och i dag bedrivs verksamheten, med fem anställda, på 1000 kvm och 70% av försäljningen går på export.
Under en tid så såldes Danielssons flugrullar under namnet ”Loop” men sedan 2005 kör Danielssons allt i egen regi – från design till tillverkning, marknadsföring och försäljning.
I Sverige!
Design, tillverkning, marknadsföring och distribution – i Sverige
Tomas berättar:
– All tillverkning och montering sker i vår egen verkstad, vilket ger oss full koll på allt från början till slut. Tillverkningen är optimerad och effektiv, vilket ger ett bra slutpris. Vi prissätter efter hur lång tid en detalj tar i produktion och alla restprodukter återvinns på ett miljövänligt sätt.
– Tittar man på branschen flugfiskerullar så styrs det mesta av ett konsumentprodukttänk. Där handlar det mest om att ta betalt och inte så mycket att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Detta beror nog i grund och botten på brist i kunskap och känsla för mekanik. En god gissning är att 95% av alla konkurrenters flugrullar tillverkas i Asien, detta för att de olika märkena inte har någon kompetens inom konstruktion och tillverkning. Då blir det inget annat än en renodlad ”konsumentprodukt” med ett primärt syfte att debitera… och inte leverera funktionalitet! Detta tar vi starkt avstånd ifrån, ” vi kommer alltid att konstruera och tillverka efter vår industriella filosofi, i Sverige – därför att vi har stoltheten, kunskapen och erfarenheten”
” när det i stridens hetta gäller som mest uppstår inte det där haveriet som kan förstöra hela dagens fiske. Vi kan inte garantera att du inte tappar drömfisken, men om det händer, kan vi garantera att det inte beror på rullen”
Produktprogrammet har i dag utvecklats till att bestå av, förutom ”original-serien”, Control-serien, H5D-serien, F3W-serien och L5W-serien. Alla med olika egenskaper för olika typer av flugfiske.
” vi kommer alltid att konstruera och tillverka efter vår industriella filosofi, i Sverige – därför att vi har stoltheten, kunskapen och erfarenheten”
Kvalitetsprodukter med extrema krav kräver en väl genomtänkt upphandling av maskin och utrustning
Tomas berättar att tankarna på en ny och modern maskin, med robotbetjäning för obemannad
drift, började redan 2014. Med tanke på att vi ska tillverka ”flugrullarnas Rolls Royce”, som både ska ha unik prestanda och kvalitetskänsla, och vara en ”dekorativ konsumentprodukt”, så krävs en mycket väl genomtänkt tillverkningsprocess. Hösten 2017 så hade Tomas ”grillat” ett antal maskinleverantörer och valet föll på en OKUMA Multus U3000, med en robotcell från Marab.
Gert Carlsson, som är försäljningsingenjör hos Stenbergs och kundansvarig för Danielsson Innovation, berättar att Tomas tankar om, och krav på, en ny maskin ”lärde mig mycket”.
– Vi diskuterade igenom bearbetningsprocessen ner i minsta detalj och kopplingen till olika funktioner och prestanda i maskinen. 95-97% av ämnet skulle bearbetas bort, kraven på ytfinhet var extrema och lagerläget skulle ha en noggrannhet på 3my – i en ”multimaskin”.
Det här gjorde att jag fick sätta mig in i funktioner och maskinegenskaper som jag inte gjort tidigare, berättar Gert.
– Det här gjorde att vi landade i kanske den mest välspecade OKUMA Multus U3000 i Sverige.
Bl.a. så ha maskinen mätskalor i dom linjära axlarna, Okumas unika anti-kollisons-system ”CAS” (Collision Avoidance System), förberedd för stångmatning (upp till 76 mm) och Okuma ”High Cut Pro” – som automatiskt justerar matningen för att uppnå programmerad tolerans utefter konturen.
Hösten 2017 installerades den nya maskinen och Tomas bekräftar att såväl maskinen som Stenbergs levt upp till deras högt ställda förväntningar.
-Vi bearbetar nu med förväntad ytfinhet och noggrannheter ner till 3 my och maskinen är extremt stabil, säger Tomas.
-Vidare så har Stenberg alltid ställt upp på ett bra sätt om det dykt upp något problem.
De har varit en genuin samarbetspartner ”från första tanke till full produktion” och har dessutom en mycket väl fungerande serviceorganisation så vi är mycket nöjda med samarbetet, säger Tomas.
Stenberg har varit en genuin samarbetspartner ”från första tanke till full produktion” och har dessutom en mycket väl fungerande serviceorganisation så vi är mycket nöjda med samarbetet.
Spånhanteringen satte innovationsförmågan på prov – ökar nu möjligheten till obemannad produktion från 45 minuter till över 100 timmar!
I och med att Danielsson bearbetar bort 95-97% av råämnet så produceras stora mängder spån, och ”långspånig” aluminium skapar ofta stora problem. Spånbollar som fastnar i spåntransportören och ”går runt” kan göra en spåntransportör till skrot och hanteringen av fulla spånbehållare blir en utmaning.
Tomas berättar att han länge funderat på ett nytt koncept för spånpress då det han sett på marknaden inte alls motsvarat hans krav. Men innovationskraften sitter i ryggmärgen hos Danielssons så Tomas har nu konstruerat en helt ny typ av spånpress – med arbetsnamnet ”Raptor”. Principen är ganska enkel menar Tomas, men konceptet har tagit tid att fintrimma till
att nu vara i full drift vid sin OKUMA Multus U3000.
-Tack vare en smartare spånhantering så får vi nu bättre betalt för spånet, vi tar tillbaka all kylvätska till maskinen, och vi kan producera upp till 100 – 150 timmar obemannat. Utan den här lösningen av spånhanteringen så tordes vi inte köra mer än 45 minuter utan tillsyn och nu kan vi i bästa fall (beroende på detalj) köra upp till 150 timmar obemannat.
– I och med att vi nu kan få plats med drygt 900 kg spån i en EU-pall med fyra ”kragar” så ökar inte bara möjligheten till obemannad körning dramatiskt. Hanteringen av ”spånbingar” minimeras också. En otillförlitlig spånhantering sätter ju käppar i hjulet för obemannad produktion så vi var helt enkelt tvungna att göra något säger Tomas.
– Konceptet är så pass bra så att vi kommer att söka samarbetspartners för vår, patenterade, ”Raptor”. Marknaden är så stor att det krävs en partner som har goda kontakter på verkstäder runt om i världen, optimalt en verktygs eller maskintillverkare, avslutar Tomas.
För mer information: Stenbergs, Danielsson, Marab