Entreprenörskap + innovation = ”made in Sweden” – på riktigt!

maj 31, 2021 | Fler­funktions­maskiner

Artikel Aktuell Produktion nummer 4/2021 Skriven av Tord Käck

Hur många av er läsare visste att vi har en världskänd tillverkare av flugfiskerullar i Sverige? Allt startade i Smedjebacken, en mindre bruksort i Bergslagen, av familjen Danielsson som består av Kurt, Gun-Britt, Lennart och Tomas. Bergslagen är svensk stålindustris vagga, med anor från 1600-talet. Kurt Danielsson, uppfinnare av den storspoliga flugrullen, arbetade som konstruktör av tung utrustning för stålindustrin. När han tog upp flugfisket, efter några års paus, konstaterade han att dåtidens rullar var undermåliga. Resten är historia som man brukar säga. En egen prototyp byggdes av en bit aluminiumplåt, tre sytrådsrullar och en ursvarvad tom spole för en fluglina. Det visade sig att prototypen löste problemen med befintliga rullar såsom linminne, övervarvning och invevningshastighet. Efter detta byggde man ordentliga prototyper som man använde för eget bruk. Sedan ville vännerna ha… och vännernas vänner… och på så sätt startade allt det som har förändrat världsstandarden av flugrullar. En Danielsson-rulle är i dag en världskänd produkt, inom sin nisch, som marknadsförs genom nöjda användare, och inte genom massiv reklam.

Danielsson satte världsstandarden för flugfiskerullar

Sonen Tomas, som nu är vd för Danielsson Innovation AB, berättar att den nu dominerande standarden på världsmarknaden har sitt ursprung i Danielssons innovativa rullar. 

– Vår originalrulle vände helt på alla begrepp. Vi tog vara på vårt kunnande inom tung industri och löste de problem som gäckat så många under lång tid. Detta var redan på tidigt 80-tal. Sedan dess har vi fortsatt att höja standarden genom nya innovativa flugrullar, alla med arv och själ från originalrullen. Detta är den enkla anledningen till att vi har så många trogna kunder, i hela världen.

Vi är tekniker som flugfiskar, och det är den kombinationen som gett upphov till våra flugrullar. Några säljare har vi inte – vi låter våra rullar tala, och nöjda kunder är drivkraften!

Kurt började alltså hemma i sitt garage, som man byggde ut efter en tid, men ganska snart växte behoven och 96/97 byggde man sin egen ”fabrik” i Smedjebacken. Tillväxten har fortsatt och 2017 byggdes nuvarande lokaler ut och i dag bedrivs verksamheten, med fem anställda, på 1000 kvm och 70% av försäljningen går på export.

Under en tid så såldes Danielssons flugrullar under namnet ”Loop” men sedan 2005 kör Danielssons allt i egen regi – från design till tillverkning, marknadsföring och försäljning.
I Sverige!

Design, tillverkning, marknadsföring och distribution – i Sverige

Tomas berättar:

– All tillverkning och montering sker i vår egen verkstad, vilket ger oss full koll på allt från början till slut. Tillverkningen är optimerad och effektiv, vilket ger ett bra slutpris. Vi prissätter efter hur lång tid en detalj tar i produktion och alla restprodukter återvinns på ett miljövänligt sätt.

– Tittar man på branschen flugfiskerullar så styrs det mesta av ett konsumentprodukttänk. Där handlar det mest om att ta betalt och inte så mycket att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Detta beror nog i grund och botten på brist i kunskap och känsla för mekanik. En god gissning är att 95% av alla konkurrenters flugrullar tillverkas i Asien, detta för att de olika märkena inte har någon kompetens inom konstruktion och tillverkning. Då blir det inget annat än en renodlad ”konsumentprodukt” med ett primärt syfte att debitera… och inte leverera funktionalitet! Detta tar vi starkt avstånd ifrån, ” vi kommer alltid att konstruera och tillverka efter vår industriella filosofi, i Sverige – därför att vi har stoltheten, kunskapen och erfarenheten”

” när det i stridens hetta gäller som mest uppstår inte det där haveriet som kan förstöra hela dagens fiske. Vi kan inte garantera att du inte tappar drömfisken, men om det händer, kan vi garantera att det inte beror på rullen”

Produktprogrammet har i dag utvecklats till att bestå av, förutom ”original-serien”, Control-serien, H5D-serien, F3W-serien och L5W-serien. Alla med olika egenskaper för olika typer av flugfiske.

” vi kommer alltid att konstruera och tillverka efter vår industriella filosofi, i Sverige – därför att vi har stoltheten, kunskapen och erfarenheten”

Kvalitetsprodukter med extrema krav kräver en väl genomtänkt upphandling av maskin och utrustning

Tomas berättar att tankarna på en ny och modern maskin, med robotbetjäning för obemannad
drift, började redan 2014. Med tanke på att vi ska tillverka ”flugrullarnas Rolls Royce”, som både ska ha unik prestanda och kvalitetskänsla, och vara en ”dekorativ konsumentprodukt”, så krävs en mycket väl genomtänkt tillverkningsprocess. Hösten 2017 så hade Tomas ”grillat” ett antal maskinleverantörer och valet föll på en OKUMA Multus U3000, med en robotcell från Marab.

Gert Carlsson, som är försäljningsingenjör hos Stenbergs och kundansvarig för Danielsson Innovation, berättar att Tomas tankar om, och krav på, en ny maskin ”lärde mig mycket”.

– Vi diskuterade igenom bearbetningsprocessen ner i minsta detalj och kopplingen till olika funktioner och prestanda i maskinen. 95-97% av ämnet skulle bearbetas bort, kraven på ytfinhet var extrema och lagerläget skulle ha en noggrannhet på 3my – i en ”multimaskin”.
Det här gjorde att jag fick sätta mig in i funktioner och maskinegenskaper som jag inte gjort tidigare
, berättar Gert.

– Det här gjorde att vi landade i kanske den mest välspecade OKUMA Multus U3000 i Sverige. 

 Bl.a. så ha maskinen mätskalor i dom linjära axlarna, Okumas unika anti-kollisons-system ”CAS” (Collision Avoidance System), förberedd för stångmatning (upp till 76 mm) och Okuma ”High Cut Pro” – som automatiskt justerar matningen för att uppnå programmerad tolerans utefter konturen. 

Hösten 2017 installerades den nya maskinen och Tomas bekräftar att såväl maskinen som Stenbergs levt upp till deras högt ställda förväntningar.

-Vi bearbetar nu med förväntad ytfinhet och noggrannheter ner till 3 my och maskinen är extremt stabil, säger Tomas.

-Vidare så har Stenberg alltid ställt upp på ett bra sätt om det dykt upp något problem.
De har varit en genuin samarbetspartner ”från första tanke till full produktion” och har dessutom en mycket väl fungerande serviceorganisation så vi är mycket nöjda med samarbetet
, säger Tomas.

Stenberg har varit en genuin samarbetspartner ”från första tanke till full produktion” och har dessutom en mycket väl fungerande serviceorganisation så vi är mycket nöjda med samarbetet.

Spånhanteringen satte innovationsförmågan på prov – ökar nu möjligheten till obemannad produktion från 45 minuter till över 100 timmar!

I och med att Danielsson bearbetar bort 95-97% av råämnet så produceras stora mängder spån, och ”långspånig” aluminium skapar ofta stora problem. Spånbollar som fastnar i spåntransportören och ”går runt” kan göra en spåntransportör till skrot och hanteringen av fulla spånbehållare blir en utmaning.

Tomas berättar att han länge funderat på ett nytt koncept för spånpress då det han sett på marknaden inte alls motsvarat hans krav. Men innovationskraften sitter i ryggmärgen hos Danielssons så Tomas har nu konstruerat en helt ny typ av spånpress – med arbetsnamnet ”Raptor”. Principen är ganska enkel menar Tomas, men konceptet har tagit tid att fintrimma till
att nu vara i full drift vid sin OKUMA Multus U3000.

-Tack vare en smartare spånhantering så får vi nu bättre betalt för spånet, vi tar tillbaka all kylvätska till maskinen, och vi kan producera upp till 100 – 150 timmar obemannat. Utan den här lösningen av spånhanteringen så tordes vi inte köra mer än 45 minuter utan tillsyn och nu kan vi i bästa fall (beroende på detalj) köra upp till 150 timmar obemannat.

– I och med att vi nu kan få plats med drygt 900 kg spån i en EU-pall med fyra ”kragar” så ökar inte bara möjligheten till obemannad körning dramatiskt. Hanteringen av ”spånbingar” minimeras också. En otillförlitlig spånhantering sätter ju käppar i hjulet för obemannad produktion så vi var helt enkelt tvungna att göra något säger Tomas.

– Konceptet är så pass bra så att vi kommer att söka samarbetspartners för vår, patenterade, ”Raptor”. Marknaden är så stor att det krävs en partner som har goda kontakter på verkstäder runt om i världen, optimalt en verktygs eller maskintillverkare, avslutar Tomas.

För mer information: Stenbergs, Danielsson, Marab

MaskinFransson ny agent för Starrag Heckert
Sedan den 21 september är MaskinFransson ny agent för Starrag Heckert Starrag GmbH i Chemnitz kan se tillbaka på en tradition i över 100 år som tillverkare av...
Soraluce avslöjar framtiden för bearbetningslösningar, #MadeForYOU på EMO
Soraluce kommer att presentera sitt #MadeForYOU klientorienterade tillvägagångssätt och presentera sin ledande generation av bearbetningslösningar, tillsammans med de...
Europapremiär av Okuma MB-80V
Okuma kommer presentera ännu en premiär vid EMO Milano 2021: en live presentation av den innovativa MB-80V-maskinen. Under utställningstemat ”Feel the Magic of Okuma”...
Flyttar fram positionerna för vad som är görbart
Cemec Intelligente Mechanik GmbH övertygar även de mest krävande kunderna med sin highend-utveckling och -produktion, nämligen flyg- och rymdbranschen. Genom att...
Världspremiär i Okumas monter under EMO Milano 2021
Okuma Europe GmbH, europeisk representant för den internationellt kända CNC-maskintillverkaren, har bekräftat att de kommer att delta i EMO Milano 2021....
Laholm CNC rustar sig för framtiden!
Ännu en Mazak maskin på väg in på företaget. Under våren har de investerat i två nya Mazak maskiner för att vara i framkant och möta marknadens behov Bild från vänster,...
Kitamura-maskinen från Edströms ökade kapaciteten för Hultdins
Ifjol investerade komponenttillverkaren Hultdin i en maskin av märket Kitamura från Edströms. En affär som bara efter ett par månader visade sig vara guld värd. – Köpet...
Innovationer inom produktionsteknik vid virtuellt branschevenemang
Okuma Europe GmbH kommer att visa att det fortfarande är möjligt att få en intressant inblick i automatiserad produktionsteknik under pandemiska förhållanden från 23...
Investeringar var ett lyft för Grantek
Robotautomation är en lönsam investering för både små och stora företag. För Grantek öppnar det nya möjligheter att leverera specialdetaljer till industrin. För det sju...
Kan nu levereras med nya styrsystemet
Carl Backman; Ansvarig säljare på Machinebros AB som har agenturen för Spinner i Sverige, kommenterar: ”Jag tycker det är spännande att visa upp VC850-5A, en maskin jag...
Investerat i en 5-axlig
Saab Dynamics i Linköping har investerat i en ny Hurco VM30i till sin utvecklingsavdelning för att förstärka möjligheterna att ta fram prototyper och för serier på nya...
Kompletterar sortimentet av vertikala flerop
Oavsett produktion av cylinderhuvuden, formnings- och skärverktyg eller komponenter fortsätter kraven på bearbetningsmaskinerna att växa. Detta gäller både för tekniken...
Experten på högtryckshydraulik investerar
”REHOBOT Hydraulics är ett välmående bolag med en otroligt fin historia av egenutvecklade produkter av högsta kvalitet, ”Made in Sweden”, säger Johan Theorell VD på...
"När endast det bästa är gott nog!"
Lichron har återigen fått förtroendet att leverera Yasda maskiner till svenska verkstadsföretag. Japanska Yasda har en 5-axlig modell som blivit mycket populär i...
Verkstadsindustrin investerar
Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i...
Investerar i 2 nya maskiner var en är Sverige premiär
Ödeshög Mekaniska AB har investerat i två maskiner ur Okumas populära GENOS M serie av vertikala fleroperationsmaskiner. I och med detta blir de den första som äger den...
Under mässan skulle Maskinhandlare ha visat 7 maskiner.
Maskin AB Fransson skulle visa 7 st maskiner på Elmia mässan i mitten av Maj. Eftersom mässan blivit inställd kommer de ha alla maskiner uppställda i deras...
Ny agentur till maskinhandlare
Lichron AB har sedan en tid tillbaka börjat sälja fleroperationsmaskiner från Taiwanesiska Hartford. Nu har den första Hartford maskinen installerats i Lichrons...
Axa tillbaka hos Maskinhandlare
Tyska AXA MASCHINENBAU GMBH representeras sedan årsskiftet av Lichron AB.  -Det är 10 år sedan vi sålde Axa maskiner senast säger försäljningschef Anders...
Japansk flerop till Verkstadsföretaget
Lichron har återigen fått förtroendet att leverera en avancerad maskin till ett svenskt verkstadsföretag. Atlings Maskinfabrik AB i Ockelbo investerar nu ytterligare i...
Investerar för framtiden och köper sin tredje maskin
Forsells mekaniska i Grästorp är en utvecklande verkstad som levererar högkvalitativ produktion med fokus på små till mellanstora serier av legoproduktion där det är...
Euromaskin och FFG presenterar två nya maskiner
VDF 350 TM SHOP Flerfunktionssvarv - Modulär maskinkonstruktion för hög kvalitet till låg kostnad Den nya VDF 350 TM SHOP från VDF Boehringer utför komplett bearbetning...
Först i Sverige med ny 5-axlig fleroperationsmaskin
Elisolation AB i Laxå grundades redan på 1940-talet och är verksamma inom områdena för tillverkning av isolations-komponenter till El-kraft, elektro-, processindustrin....
Växer så det knakar
Spitze AB i Skottorp går på högvarv. I maj i år flyttade man från Vallberga där man varit i 12 år till splitternya lokaler på Skottorps industriområde utanför Laholm....
2 Nya maskiner till Klintehamn
RP Mold är ett tillverkande företag med huvudsaklig inriktning på komplexa och avancerade formverktyg. Företaget ökar nu kapaciteten och investerar i ytterligare två...
Mora CNC utökar sin kapacitet inom 5-axlig bearbetning
Ingemar Dahlström, styrelseordförande och ägare, har köpt sin 6:e maskin från MaskinFransson och denna gång föll valet på en Hedelius Acura 65 som även kommer att...
HEDELIUS premiärvisade ACURA 85 på EMO-mässan
HEDELIUS visade 6 intressanta maskiner under EMO i Hannover.Storsäljaren ACURA 65 visades i EL-utförande med palettrobotsystem BMO Platinum 50 samt Hedelius...
Världspremiär när ENSHU visade upp E-Loader, laddning och urladdning utan robot
Under EMO i Hannover var det världspremiär när japanska ENSHU visade upp WE30V E-Loader, en nyutvecklad produkt med automatisk laddning och urladdning i en...
LMV AB Investerar i en Okuma Multus U4000
På bilden f v: Patrik Kårhe, VD LMV. Tommy Johansson produktionstekniker LMV, Fredrik Claesson, säljare Stenbergs Lidköpings Mekaniska Verkstads AB har fokus inom...
Okuma presenterar nyheter för form- och verktygsindustrin
Okuma, representerat i Sverige av Stenbergs, kommer att använda den stora scenen på EMO i Hannover (16-21 september 2019, hall 27 / D26) för att presentera mycket...
Horisontella Hyundai maskiner till Processkontroll
Lichron i Skövde har nyligen installerat 2 st horisontella fleroperationsmaskiner från Hyundai-Wia till Processkontroll Mekaniska AB beläget i Stora Höga utanför...
Nystartat företag investerar
Verktygsmakarna i Värnamo AB är ett nystartat företag bestående av tre delägare som nu har påbörjat uppbyggnaden av sin maskinpark.  I och med den senaste...
Ny installation av maskinhandlare
Lichron AB har nyligen installerat en Bridgeport fleroperationsmaskin modell V1000 till Dalgränsens Mekaniska i Torsåker.  På bilden syns Dalgränsens delägare...
Företag byter gammal maskin mot ny
Metop AB byter in sin gamla Hurco VM1 från 2004 mot en ny VM10i-Vår Hurco har fungerat klanderfritt i 15 år så det var ett lätt val att uppgradera till en ny Hurco,...
Engcon rekordrinvesterar i ny produktionsanläggning
Industriföretaget engcon investerar 90 miljoner kronor i sin verksamhet i Jämtländska Strömsund. Stig Engström, grundare engcon Rekordinvesteringen består av en...
Stor fleroperationsmaskin till Degerfors
Lichron AB har nyligen installerat en stor vertikal fleroperationsmaskin hos Degerfors Verktyg. Investeringen avser en maskin från tillverkaren Akira-Seiki modell V8XP....
PMC Cylinders investerar stort
På Bilden från vänster Kenneth Gustavsson, Fredrik Morgander, Thomas Ljungberg. PMC Cylinders i Vaggeryd med fokus på mobila cylindrar genomför nu ett stort...
Ellagro utökar kapaciteten
Ellagro AB, en legotillverkare med anor från 50-talet och med produktionsanläggningar i både Västerås och Örebro, har utökat sin kapacitet med en vertikal...
Utökad fräskapacitet och automation
Järvsö Industriplast AB investerar i utökad fräskapacitet och automation, Lars-Åke Söderlund, VD och ägare, har köpt sin första robotcell och är mycket nöjd med...
Ericsson fortsätter med Hurco
Telecomföretaget Ericsson investerar och köper sin tredje Hurco , denna gången en femaxlig VM10i med arbetsmåttet 660 x408x508 mm. På bilden : Teknikern Anders...
Enkelt men kraftfulla styrsystem avgjorde köpet
Lego och prototyptillverkaren AR legoarbeten AB investerar i en ny Hurco VM20i och utökar kapaciteten att erbjuda sina kunder korta ledtider med högre precision. AR är...
Utökar kapaciteten genom ny investering
Östrand & Hansen AB i Bankeryd, som är verksamma inom plåtpressningsverktyg samt automationslösningar till svenska industriföretag utökar nu sin maskinpark med en...
Nästa generations bearbetning
Under de senaste åren har framsteg i additive tillverkning tillåtit att röra sig långt bortom snabb prototyp tillverkning. Med Laser Metal Deposition (LMD), partiell...
Blir återförsäljare av IBARMIA i Sverige.
Ytterligare en spansk maskinleverantör väljer att samarbeta med Stenbergs. I början på november skrevs avtalet med IBARMIA under för att ge Stenbergs ensamrätt som...
Härenviks Sweden AB kompleterar maskinparken
Härenviks omkonstruerar svetsade konstruktioner till gjutna lösningar för att stärka kundens konkurrenskraft. Det har visat sig, att kunskaperna kring gjutgods och dess...
Bröderna Carlsson breddar maskinparken
- Maskinen införskaffades som komplement till vår Okuma VTM2000-YB, i vilken vi idag kör något för små detaljer. Samt breddning mot mer komplicerade detaljer, avslutar...
Framtidens experter tävlar med Okumas verktygsmaskiner
UUnder Elmia Verktygsmaskiner genomförs Yrkes-SM i CNC-fräsning och -svarvning. Åtta unga talanger gör upp om vilka två som ska få ingå i Svenska Yrkeslandslaget 2019...
Leverans av CMX 50 U till Harås Mekaniska AB
Daniel Jonsson är mannen bakom det nystartade bolaget Harås Mekaniska AB i Stora Höga, strax norr om Göteborg. I januari 2017 fick Daniel tillgång till sin lokal och...
Ericsson i Kista har investerat i sin andra maskin från Hurco.
Denna gången blev det flaggskeppet VMX60SRTi som är en simultan femaxlig maskin med ett arbetsområde i X och Y på 1524 mm x 660mm. Maskinen har ett svivel huvud och ett...
Ytterligare en CMX 50U till Mora CNC Produktion AB
Som Ingemar Dahlström, VD på Mora CNC Produktion AB, själv uttrycker det: ”Året och flytten börjar närma sig sitt slut. Vi firar med att beställa ytterligare en ny CMX...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion