Entreprenörskap + innovation = ”made in Sweden” – på riktigt!

maj 31, 2021 | Fler­funktions­maskiner

Artikel Aktuell Produktion nummer 4/2021 Skriven av Tord Käck

Hur många av er läsare visste att vi har en världskänd tillverkare av flugfiskerullar i Sverige? Allt startade i Smedjebacken, en mindre bruksort i Bergslagen, av familjen Danielsson som består av Kurt, Gun-Britt, Lennart och Tomas. Bergslagen är svensk stålindustris vagga, med anor från 1600-talet. Kurt Danielsson, uppfinnare av den storspoliga flugrullen, arbetade som konstruktör av tung utrustning för stålindustrin. När han tog upp flugfisket, efter några års paus, konstaterade han att dåtidens rullar var undermåliga. Resten är historia som man brukar säga. En egen prototyp byggdes av en bit aluminiumplåt, tre sytrådsrullar och en ursvarvad tom spole för en fluglina. Det visade sig att prototypen löste problemen med befintliga rullar såsom linminne, övervarvning och invevningshastighet. Efter detta byggde man ordentliga prototyper som man använde för eget bruk. Sedan ville vännerna ha… och vännernas vänner… och på så sätt startade allt det som har förändrat världsstandarden av flugrullar. En Danielsson-rulle är i dag en världskänd produkt, inom sin nisch, som marknadsförs genom nöjda användare, och inte genom massiv reklam.

Danielsson satte världsstandarden för flugfiskerullar

Sonen Tomas, som nu är vd för Danielsson Innovation AB, berättar att den nu dominerande standarden på världsmarknaden har sitt ursprung i Danielssons innovativa rullar. 

– Vår originalrulle vände helt på alla begrepp. Vi tog vara på vårt kunnande inom tung industri och löste de problem som gäckat så många under lång tid. Detta var redan på tidigt 80-tal. Sedan dess har vi fortsatt att höja standarden genom nya innovativa flugrullar, alla med arv och själ från originalrullen. Detta är den enkla anledningen till att vi har så många trogna kunder, i hela världen.

Vi är tekniker som flugfiskar, och det är den kombinationen som gett upphov till våra flugrullar. Några säljare har vi inte – vi låter våra rullar tala, och nöjda kunder är drivkraften!

Kurt började alltså hemma i sitt garage, som man byggde ut efter en tid, men ganska snart växte behoven och 96/97 byggde man sin egen ”fabrik” i Smedjebacken. Tillväxten har fortsatt och 2017 byggdes nuvarande lokaler ut och i dag bedrivs verksamheten, med fem anställda, på 1000 kvm och 70% av försäljningen går på export.

Under en tid så såldes Danielssons flugrullar under namnet ”Loop” men sedan 2005 kör Danielssons allt i egen regi – från design till tillverkning, marknadsföring och försäljning.
I Sverige!

Design, tillverkning, marknadsföring och distribution – i Sverige

Tomas berättar:

– All tillverkning och montering sker i vår egen verkstad, vilket ger oss full koll på allt från början till slut. Tillverkningen är optimerad och effektiv, vilket ger ett bra slutpris. Vi prissätter efter hur lång tid en detalj tar i produktion och alla restprodukter återvinns på ett miljövänligt sätt.

– Tittar man på branschen flugfiskerullar så styrs det mesta av ett konsumentprodukttänk. Där handlar det mest om att ta betalt och inte så mycket att leverera funktionalitet och tillförlitlighet. Detta beror nog i grund och botten på brist i kunskap och känsla för mekanik. En god gissning är att 95% av alla konkurrenters flugrullar tillverkas i Asien, detta för att de olika märkena inte har någon kompetens inom konstruktion och tillverkning. Då blir det inget annat än en renodlad ”konsumentprodukt” med ett primärt syfte att debitera… och inte leverera funktionalitet! Detta tar vi starkt avstånd ifrån, ” vi kommer alltid att konstruera och tillverka efter vår industriella filosofi, i Sverige – därför att vi har stoltheten, kunskapen och erfarenheten”

” när det i stridens hetta gäller som mest uppstår inte det där haveriet som kan förstöra hela dagens fiske. Vi kan inte garantera att du inte tappar drömfisken, men om det händer, kan vi garantera att det inte beror på rullen”

Produktprogrammet har i dag utvecklats till att bestå av, förutom ”original-serien”, Control-serien, H5D-serien, F3W-serien och L5W-serien. Alla med olika egenskaper för olika typer av flugfiske.

” vi kommer alltid att konstruera och tillverka efter vår industriella filosofi, i Sverige – därför att vi har stoltheten, kunskapen och erfarenheten”

Kvalitetsprodukter med extrema krav kräver en väl genomtänkt upphandling av maskin och utrustning

Tomas berättar att tankarna på en ny och modern maskin, med robotbetjäning för obemannad
drift, började redan 2014. Med tanke på att vi ska tillverka ”flugrullarnas Rolls Royce”, som både ska ha unik prestanda och kvalitetskänsla, och vara en ”dekorativ konsumentprodukt”, så krävs en mycket väl genomtänkt tillverkningsprocess. Hösten 2017 så hade Tomas ”grillat” ett antal maskinleverantörer och valet föll på en OKUMA Multus U3000, med en robotcell från Marab.

Gert Carlsson, som är försäljningsingenjör hos Stenbergs och kundansvarig för Danielsson Innovation, berättar att Tomas tankar om, och krav på, en ny maskin ”lärde mig mycket”.

– Vi diskuterade igenom bearbetningsprocessen ner i minsta detalj och kopplingen till olika funktioner och prestanda i maskinen. 95-97% av ämnet skulle bearbetas bort, kraven på ytfinhet var extrema och lagerläget skulle ha en noggrannhet på 3my – i en ”multimaskin”.
Det här gjorde att jag fick sätta mig in i funktioner och maskinegenskaper som jag inte gjort tidigare
, berättar Gert.

– Det här gjorde att vi landade i kanske den mest välspecade OKUMA Multus U3000 i Sverige. 

 Bl.a. så ha maskinen mätskalor i dom linjära axlarna, Okumas unika anti-kollisons-system ”CAS” (Collision Avoidance System), förberedd för stångmatning (upp till 76 mm) och Okuma ”High Cut Pro” – som automatiskt justerar matningen för att uppnå programmerad tolerans utefter konturen. 

Hösten 2017 installerades den nya maskinen och Tomas bekräftar att såväl maskinen som Stenbergs levt upp till deras högt ställda förväntningar.

-Vi bearbetar nu med förväntad ytfinhet och noggrannheter ner till 3 my och maskinen är extremt stabil, säger Tomas.

-Vidare så har Stenberg alltid ställt upp på ett bra sätt om det dykt upp något problem.
De har varit en genuin samarbetspartner ”från första tanke till full produktion” och har dessutom en mycket väl fungerande serviceorganisation så vi är mycket nöjda med samarbetet
, säger Tomas.

Stenberg har varit en genuin samarbetspartner ”från första tanke till full produktion” och har dessutom en mycket väl fungerande serviceorganisation så vi är mycket nöjda med samarbetet.

Spånhanteringen satte innovationsförmågan på prov – ökar nu möjligheten till obemannad produktion från 45 minuter till över 100 timmar!

I och med att Danielsson bearbetar bort 95-97% av råämnet så produceras stora mängder spån, och ”långspånig” aluminium skapar ofta stora problem. Spånbollar som fastnar i spåntransportören och ”går runt” kan göra en spåntransportör till skrot och hanteringen av fulla spånbehållare blir en utmaning.

Tomas berättar att han länge funderat på ett nytt koncept för spånpress då det han sett på marknaden inte alls motsvarat hans krav. Men innovationskraften sitter i ryggmärgen hos Danielssons så Tomas har nu konstruerat en helt ny typ av spånpress – med arbetsnamnet ”Raptor”. Principen är ganska enkel menar Tomas, men konceptet har tagit tid att fintrimma till
att nu vara i full drift vid sin OKUMA Multus U3000.

-Tack vare en smartare spånhantering så får vi nu bättre betalt för spånet, vi tar tillbaka all kylvätska till maskinen, och vi kan producera upp till 100 – 150 timmar obemannat. Utan den här lösningen av spånhanteringen så tordes vi inte köra mer än 45 minuter utan tillsyn och nu kan vi i bästa fall (beroende på detalj) köra upp till 150 timmar obemannat.

– I och med att vi nu kan få plats med drygt 900 kg spån i en EU-pall med fyra ”kragar” så ökar inte bara möjligheten till obemannad körning dramatiskt. Hanteringen av ”spånbingar” minimeras också. En otillförlitlig spånhantering sätter ju käppar i hjulet för obemannad produktion så vi var helt enkelt tvungna att göra något säger Tomas.

– Konceptet är så pass bra så att vi kommer att söka samarbetspartners för vår, patenterade, ”Raptor”. Marknaden är så stor att det krävs en partner som har goda kontakter på verkstäder runt om i världen, optimalt en verktygs eller maskintillverkare, avslutar Tomas.

För mer information: Stenbergs, Danielsson, Marab

HonTech AB får ny ägare
Euro Maskin AB har idag förvärvat HonTech AB med säte i Trollhättan. HonTech som är exklusiv återförsäljare av Sunnen heningsmaskiner, verktyg och...
SMT är ny återförsäljare av Niigata i Sverige.
-Nu är det äntligen officiellt. Vi har jobbat i denna process sedan 2022 vilket innebar att vi till att börja med fick två testkunder, och nu när dessa är nöjda med den...
Sveriges ledande forskare inom additiv tillverkning möts
Den här veckan möts forskare och doktorander på Högskolan Väst för att ta del av det allra senaste inom additiv tillverkning. – Additiv tillverkning är en högintressant...
Investerar 600 miljoner kronor i mer hållbar produktion
GKN Aerospace tar en ledande roll inom hållbar produktion och investerar 600 miljoner kronor i att industrialisera additiv tillverkning. Genom Industriklivet stödjer...
Masentia – maskinpartnern till 110%
Aktuell Produktion träffar Thomas Hässel och Anssi Laurila, båda Area Sales Managers hos Masentia AB, på EMO och vi kikar närmare på ett par av Masentias leverantörer....
Duroc Machine Tool – simply better performance
På EMO får Aktuell Produktion får en pratstund med Mikael Högberg, VD, och Christian Royal, Group Marketing Manager, hos Duroc Machine Tools som berättar om företagets...
Vältajmad investering möter ökad förfrågan på svenska formverktyg
Steget från 3-axlig bäddfräs till en 5-axlig Hedelius Tiltenta 11 gjorde susen för Forsheda Stålverktyg. Ställtider har minskat drastiskt och man kan köra både tyngre...
Maskin Fransson på EMO
Den 18-23 september går stapeln igen för EMO nu tillbaka i Hannover igen. Maskin Fransson finns tillgängliga hela veckan och nedanför kan du se vad som kommer visas hos...
Ny MAKINO trådgnist visas på EMO!
Trådgnisten finns i två utföranden UPX400, XYZ 400x300x250mm och UPX600, XYZ 650x500x320mm. Bild: maskinutförande för Asiens marknad. Skillnaden ifrån tidigare modeller...
Ravema tillsätter ny VD – inleder en ny era
Från och med den 1:a september 2023 kliver Alexander Olander in i rollen som ny VD för Ravema AB. Efter tio år i rollen kommer Jörgen Fredsson kliva åt sidan och...
Från urmakare till precisionstillverkare
Högprecisionsbearbetning är basen för varje framgångsrik urmakare. Så varför inte använda all denna kunskap för andra branscher? Det var precis vad Nicholas Hacko...
Tänk stort. Tänk ännu större. Tänk maskintillverkaren GROB
Produktionsanläggningen i tyska Mindelheim är nästan 30 fotbollsplaner stor och rymmer innovativa tillverkningslinjer, kompletta monteringssystem, universella...
Karlskoga Verktygsteknik AB investerar
Karlskoga Verktygsteknik valde Masentia igen! I februari installerade de en 5-axlig fleroperationsmaskin, MX-330 PC10, från japanska MATSUURA. För drygt ett år sedan...
Ännu en horisontell Heckert till Parker Hannifin
Parker har varit verksamma i Sverige i nästan 40 år och tillhandahållit kvalitetstjänster och produkter till svenska OEM-kunder och andra företag genom ett stark och...
“Change the IMPOSSIBLE to POSSIBLE”
På AMB 2022 i Stuttgart visade Nakamura-Tome sin nya JX-200 som har världens kortaste verktygsspindel ”NT Smart Cube” som gör det omöjliga möjligt. Artikel i Aktuell...
Nytt namn, men samma kvalité
Under de senaste 50 åren har Doosan Machine Tools varit ett av de världsledande inom verktygsmaskiner och vuxit och utvecklats genom ständig innovation och en...
En lyckad comeback
AMB 2020 blev inställd på grund av pandemin och förväntningarna inför AMB 2022 har varit höga. Därför var det extra skönt för arrangören att årets omstart blev en...
Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i Värnamo
Tillverkaren av verktygskomponenter, A-Tooling i Värnamo, har nyligen investerat i en ny slipmaskin för tillverkning av klippstansar och kärnor. Valet av maskin landade...
Variaxis 500 – 5X III – Tur och retur
En slumpartad historia som har sin början 2011, då Ravema säljer en helt ny Variaxis 500 – 5X III med MAZAK:s Done in One koncept - från råmaterialhantering till...
Högsta precision i två varianter
På AMB 2022 har Kern premiärvisning av två maskiner som utmärker sig genom högsta precision på arbetsstycket, men som baseras på två helt olika teknologier. Var? I Hall...
Service och support var avgörande i ALO Centers senaste investering
ALO Center i Mora’s resa började för mer än 80 år sedan. Kompetensen, teknikfokuset och engagemanget har gått i arv genom generationer i företaget vilket bidrar till...
Okumas nya MA-8000H fleroperationsmaskin öppnar upp för ytterligare automatisering och energieffektivitet
Genom introduktionen av den nya horisontella fleroperationsmaskinen MA-8000H kan Okuma på bästa sätt möta kraven på automatiserade tillverkningslösningar för stora...
JN Maskiner och Grob utökar samarbete med 5-axliga universalmaskiner
JN Maskiner AB utökar sitt samarbete med den tyska leverantören GROB. Företagen har sedan år 1977 ett partnerskap vad gäller maskiner för fordonsindustrin, men nu...
Okumas senaste horisontella fleroperationsmaskin till Side System
Side System, beläget i Oviken i Jämtland, är en komplett leverantör av ventilblock, cylindrar och hydraulaggregat till hydraulsystem. De gör allt från konstruktion,...
På EMO med MaskinFransson
MaskinFransson har försett svensk tillverkningsindustri med maskiner i mer än 57 år och vet att det inte finns EN maskintillverkare som bäst på allt. MaskinFransson;s...
Doosan introducerade 11 nya produkter på EMO i Milano – ”i metallbearbetningens magiska värld”
Doosan Machine Tools grundades 1976 och har sedan dess utvecklat 380 olika maskinmodeller, och blivit en global leverantör av verktygsmaskiner. Med 230 000 sålda...
Schweizisk precision och kvalitet från Fehlmann
Wilhelm Fehlmann byggde sin första verktygsmaskin, i sitt garage i schweiziska Seengen, redan 1930. Nu, 90 år senare, har Fehlmann levererat över 12 000 maskiner runtom...
Full fart hos Bågenfelt & Hellström AB!
Zeljko Franjic, Bågenfelt, Kristian Wejrum, Bågenfelt och Göran Skogefors, Ravema Bågenfelt & Hellström är en komplett mekanisk verkstad i Västra Frölunda- Göteborg...
Bergs Mekaniska väljer Okumas Genos M660-V-e
Utanför Molkom har Bergs Mekaniska sin produktionslokal, precis på samma plats som företaget grundades 1984. Företaget drivs nu av sönerna Morgan och Per-Inge och blir...
Produktivitet, lönsamhet och miljöfokus hos Mazak
I Mazaks monter träffar vi Malte Vertetics, som är Teamleader Maskiner & Automation hos Ravema. Malte berättar att Mazak, firar 40 är med sitt Mazatrol styrsystem,...
MCM – med mer prestanda och lösningar för högvolymproduktion
Förkorta; Machining Centers Manufacturing – och vi har det italienska MCM som redan tidigt 70-tal började att tillverka fleroperationsmaskiner. Under 90-talet blev...
Ödeshög Mekaniska AB rekordinvesterar
Förra året investerade Ödeshög Mekaniska i två Okuma GENOS fleroperationsmaskiner varav den ena, GENOS M660, var den första i Sverige. Sedan tidigare har de en Okuma MA...
MaskinFransson ny agent för Starrag Heckert
Sedan den 21 september är MaskinFransson ny agent för Starrag Heckert Starrag GmbH i Chemnitz kan se tillbaka på en tradition i över 100 år som tillverkare av...
Soraluce avslöjar framtiden för bearbetningslösningar, #MadeForYOU på EMO
Soraluce kommer att presentera sitt #MadeForYOU klientorienterade tillvägagångssätt och presentera sin ledande generation av bearbetningslösningar, tillsammans med de...
Europapremiär av Okuma MB-80V
Okuma kommer presentera ännu en premiär vid EMO Milano 2021: en live presentation av den innovativa MB-80V-maskinen. Under utställningstemat ”Feel the Magic of Okuma”...
Flyttar fram positionerna för vad som är görbart
Cemec Intelligente Mechanik GmbH övertygar även de mest krävande kunderna med sin highend-utveckling och -produktion, nämligen flyg- och rymdbranschen. Genom att...
Världspremiär i Okumas monter under EMO Milano 2021
Okuma Europe GmbH, europeisk representant för den internationellt kända CNC-maskintillverkaren, har bekräftat att de kommer att delta i EMO Milano 2021....
Laholm CNC rustar sig för framtiden!
Ännu en Mazak maskin på väg in på företaget. Under våren har de investerat i två nya Mazak maskiner för att vara i framkant och möta marknadens behov Bild från vänster,...
Kitamura-maskinen från Edströms ökade kapaciteten för Hultdins
Ifjol investerade komponenttillverkaren Hultdin i en maskin av märket Kitamura från Edströms. En affär som bara efter ett par månader visade sig vara guld värd. – Köpet...
Innovationer inom produktionsteknik vid virtuellt branschevenemang
Okuma Europe GmbH kommer att visa att det fortfarande är möjligt att få en intressant inblick i automatiserad produktionsteknik under pandemiska förhållanden från 23...
Investeringar var ett lyft för Grantek
Robotautomation är en lönsam investering för både små och stora företag. För Grantek öppnar det nya möjligheter att leverera specialdetaljer till industrin. För det sju...
Kan nu levereras med nya styrsystemet
Carl Backman; Ansvarig säljare på Machinebros AB som har agenturen för Spinner i Sverige, kommenterar: ”Jag tycker det är spännande att visa upp VC850-5A, en maskin jag...
Investerat i en 5-axlig
Saab Dynamics i Linköping har investerat i en ny Hurco VM30i till sin utvecklingsavdelning för att förstärka möjligheterna att ta fram prototyper och för serier på nya...
Kompletterar sortimentet av vertikala flerop
Oavsett produktion av cylinderhuvuden, formnings- och skärverktyg eller komponenter fortsätter kraven på bearbetningsmaskinerna att växa. Detta gäller både för tekniken...
Experten på högtryckshydraulik investerar
”REHOBOT Hydraulics är ett välmående bolag med en otroligt fin historia av egenutvecklade produkter av högsta kvalitet, ”Made in Sweden”, säger Johan Theorell VD på...
"När endast det bästa är gott nog!"
Lichron har återigen fått förtroendet att leverera Yasda maskiner till svenska verkstadsföretag. Japanska Yasda har en 5-axlig modell som blivit mycket populär i...
Verkstadsindustrin investerar
Skövdeföretaget Lichron AB har fått en order gällande två stora fleroperationsmaskiner till svensk verkstadsindustri. Det är verkstadsföretaget IMS Maskinteknik i...
Investerar i 2 nya maskiner var en är Sverige premiär
Ödeshög Mekaniska AB har investerat i två maskiner ur Okumas populära GENOS M serie av vertikala fleroperationsmaskiner. I och med detta blir de den första som äger den...
Under mässan skulle Maskinhandlare ha visat 7 maskiner.
Maskin AB Fransson skulle visa 7 st maskiner på Elmia mässan i mitten av Maj. Eftersom mässan blivit inställd kommer de ha alla maskiner uppställda i deras...
Ny agentur till maskinhandlare
Lichron AB har sedan en tid tillbaka börjat sälja fleroperationsmaskiner från Taiwanesiska Hartford. Nu har den första Hartford maskinen installerats i Lichrons...

4.0 / Mjukvara

Flerfunktion