Landskronaföretaget Frankis Rostfriteknik AB har investerat i en fiberlaserskärmaskin – för kundernas skull.
– Vår inriktning är egentligen att se till att våra kunder får framgång med vad de skapar. Är de konkurrenskraftiga, uppstår en Win-Win situation som blir till gagn för oss båda. I verkstaden ligger vår inriktning på både rostfritt och svartplåt, och för att undvika kontaminering har vi två av allt utom lasern berättar grundaren och ägaren Tomas Svensson.

En uppgradering till fiberlaser
Det finns några laserskärmaskiner i Landskrona, men bara en fiberlaser – den hos Frankis. Tomas Svensson räknade på fördelarna med den hastighet som fiberlasern skulle kunna leverera, och nu efter ett halvårs drift konstaterar han att han räknat rätt.
– Vi skulle göra 24 hål på 0.5 mm i en produkt, det tog åtta sekunder! Det faktum att fiberlasern arbetar så snabbt innebär att vi har möjlighet att ta in mer jobb. Vi har därför kunnat anställa en ny säljare som har detta som uppgift.
Många prototyper i verkstaden
Många av Frankis kunder vill ha prototyper framtagna och där kommer företagets erfarenhet och kunskapsbank kunderna tillgodo.
– Vi har kunder med väldigt högt ställda krav, och vi ser oss gärna som samarbetspartners där vi kan hjälpa till med att konstruera produkten. Ett exempel på detta är ett miljöskåp till Ragn-Sells där vår tillverkningsteknik sänkte kostnaden på produkten för kunden med 30%. Vi är inte ute efter att tjäna snabba pengar, utan prioriterar hellre en långsiktig samarbetspartner säger Tomas Svensson.
Ny fiberlaser blir kundernas vinst.
Frankis tillverkar allt från plogar till flygmaskinsdetaljer till Learjet och tar sig gärna itu med komplicerade prototypdetaljer. Tomas Svensson har ett brinnande intresse för att lösa problem, och bygger gärna även produktionslinor för masstillverkning hos andra företag i branschen. Men är inte det kontraproduktivt?
– Det är en ekvation att räkna ut förstås, men att hjälpa till är kul och ofta kan det ju vara så att vi som verkstad kan erbjuda en detalj som en produktionsenhet saknar. Ett exempel: Vi har investerat i en fiberlaser från Bystronic, och det är ju inte alla som har en sådan. Vi har även en kantpress på 320 ton från Bystronic som är kopplad till lasern och får därigenom ett smidigt flödeschema via programmen Bysoft och Bybend. Bystronic har ju lagt ner hundratusentals timmar på att förädla detta instrument, så varför inte utnyttja det?
Varför Bystronic?
– De är ju inte bäst på allt, men de är stora och det är viktigt med att kunna känna trygghet, inte minst om det skulle behövas snabb leverans av reservdelar. Jag ser Bystronics produkter lite som Volvo. Det ska fungera, och då är de bäst säger Tomas Svensson.
Nu har Frankis kört med den nya fiberlasern under mer än ett halvårs tid och konstaterar att de förutom ett snabbare flöde i produktionen även har sänkt energiförbrukningen påtagligt.
– Vi hade en vanlig laser på 3 kW tidigare som fungerade mycket bra även långt efter avskrivningstiden men vi kände väl att den började bli lite väl gammal. Den hjälpte Bystronic oss med att sälja, och den hamnade i Ryssland och får leva vidare där berättar Frankis grundare och ägare Tomas Svensson.