En guide till glidstyrningar för robottillämpningar

feb 5, 2021 | Automation, Tillbehör

Ingenjörer och tillverkare vänder sig alltmer till robotar för ökad produktivitet, och nyckeln till dessa tekniska underverk är glidstyrningar. Martin Ahner, chef för norelem ACADEMY, redogör här för de överväganden som krävs när man väljer dessa komponenter.

Robotar ses allt oftare som svaret på många av tillverknings- och verkstadsindustrins utmaningar – från högre produktivitet till att övervinna kompetensbrist. Detta görs genom att öka automatiseringen och till och med möta utmaningar som pandemin genom att låta fler anställda jobba på distans. Robotar blir nyckeln till den pågående fjärde industriella revolutionen.

Robotmarknaden värderades till 39,72 miljarder USD 2019 och förväntas ha en tillväxt på 25,38% från 2020 till 2025 (CAGR), enligt Mordor Intelligence. Tidigare har robotar i allmänhet betraktats som dyra investeringar med långsam avkastning, men tillväxten förväntas flytta från stora, dyra robotar, till mycket mindre samarbetsrobotar (så kallade ’co-bots’). Ofta är dessa co-bots mycket mer överkomliga med mycket kortare återbetalningstider, på grund av sjunkande sensorpriser, komponentkostnader och ökad användning.

En sådan grupp av komponenter, som är avgörande för robotik och framtida användning, är glidstyrningar och skenor. Det behöver inte sägas att det är viktigt att tekniker överväger dessa komponenter noga och inte bara ser på kostnad utan allt från prestanda och noggrannhet till livslängd och framtida underhållsbehov.

Hitta rätt glidstyrningar

Uppfattningen och fördelen med robotik är enkel – i själva verket utför de vissa uppgifter och hjälper till att förenkla återkommande, monotona jobb. Exempel på detta är allt från enkla verktygslyft till fullständig automatisering med industriella robotar.

För att göra det möjligt för robotar att utföra dessa uppgifter dag in, dag ut och röra sig så snabbt och exakt som möjligt, är många beroende av system med glidstyrningar. Svetsrobotar inom fordonsindustrin är till exempel beroende av system som består av glid- och linjärstyrningar för att svetsa samman delar korrekt.

Val av glidstyrningar baseras på tillämpning, maskinstruktur, monteringsutrymme, omgivning, belastning, hastighet, slag, noggrannhet och nödvändig livslängd för komponenten.

Av dessa faktorer spelar monteringsutrymme och noggrannhet utan tvekan störst roll vid valet. norelem erbjuder ett komplett paket för lösningar, från profilskenstyrning, lämpliga styrvagnar, glidstyrningar av plast med matchande styrvagnar och mer. Dessa komponenter motsvarar inte något DIN (dvs. de är inte en standarddel) utan är standardiserade komponenter i vilka dimensionerna är anpassade till intilliggande komponenter.

Linjär styrnoggrannhetsklass spelar också en viktig roll i lagrets beteende, vilket är det 1/3 prestandakännetecken som de flesta förknippar med termen ”noggrannhet”. Oavsett storlek, förbelastning eller monteringskonfiguration bestämmer parallelliteten mellan skenans referenskanter och blocket slutligen körprecisionen hos styrsystemet. Denna parallellitetstolerans specificerar hur lagerblocket kommer att bete sig positionellt när det rör sig nerför skenan.

Val av fel glidstyrning kan innebär att lagerblocket avviker, antingen upp och ner eller från sida till sida när det löper längs skenorna. För robotik, där noggrannhet är nyckeln, får detta helt enkelt inte ske. norelems breda sortiment av glidstyrningar finns i olika noggrannhetsklasser, lämpliga för många tillämpningar.

Konstruktörer kan också använda kompakta linjärkullager, som finns med eller utan en självjusterande funktion. Vanliga stålversioner från norelem har en plastbur, medan de självjusterande modellerna består av ett plasthölje med löpplattor, så att de kan korrigera feljusteringar för att kompensera för toleranser och förhindra tiltning.

Robusta glidstyrningar skapar robusta robotar

Tillsammans med montering och noggrannhet måste konstruktörer också överväga livslängd, underhåll och service av glidstyrningar. Dessa komponenter måste kunna motstå den miljö de används i under en lång och problemfri tid och för att minimera driftstopp för robotarna.

Vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas för olika miljöer. På grund av de återcirkulerande rullelementen bör glidstyrningar vara i en så ren och skräpfri miljö som möjligt. Om smuts kommer på skenorna kan rullelementen förlora smörjningen och därmed störs körhastigheten och noggrannheten. Detta äventyrar hela robotens funktion.

Eftersom en ren miljö inte alltid kan garanteras så kan ett uppgraderat smörjningsalternativ läggas till i en glidstyrning för att öka styrningens livslängd i en smutsig miljö. Glidstyrningarna kan också skyddas med linjärhusenheter, som de i norelems sortiment, för att förhindra att smuts och damm kommer in i lagren. För enklare underhåll och service har husenheterna ett smörjhål för smörjning av lagren vid behov.

Eftersom robotar är relativt stora kapitalinvesteringar är det också viktigt att dessa placeras så att de inte utsätts för oönskade skador eller smuts som kan påverka prestandan. För detta ändamål finns en enkel men effektiv metod med aluminiumprofiler, vilka kan användas för att bygga en barriär runt roboten. Tillsammans med aluminiumprofiler tillhandahåller norelem ett komplett utbud av andra monteringskomponenter som lock, stånghandtag, grepp och gångjärn för att skapa optimala höljen.

Låt stillestånd tillhöra det förflutna

Som nämnts måste alla driftstopp undvikas för att säkerställa att robotar är effektiva och genererar den avkastning som krävs. Detta är ännu viktigare om roboten är en del av en produktionslinje – alla perioder där roboten inte fungerar kan äventyra hela anläggningens verksamhet.

Förutom att skydda roboten och dess glidstyrningar med effektiva höljen kan prediktiva underhållsintervall hjälpa till att förkorta stilleståndstiden. Stillestånd kan också undvikas genom tillståndsövervakning, varför norelem har utvecklat standardkomponenter som kan visa tidigt slitage, till exempel i spännkomponenter.

Det rekommenderas också att använda komponenter som är lättillgängliga och åtkomliga. Ofta, med 2/3 skräddarsydda komponenter, kan dessa vara kostsamma och tidskrävande att reparera eller byta ut, särskilt om de behöver specialtekniker för att åtgärda dem eller om delarna måste beställas och tillverkas på nytt. Med standardkomponenter kan dessa dock enkelt införskaffas och leveransen kan vara lika snabb som nästa dag, vilket innebär att stilleståndstiden inte längre bör vara ett problem.

Vägen mot en robotframtid

Robotar kommer utan tvekan att vara framtiden för teknik och tillverkning. För att sänka inträdeshindren, särskilt för små och medelstora företag, måste kostnaderna hållas under kontroll, samtidigt som det är enkelt att skapa och underhålla robotarna.

Med standardkomponenter som glidstyrningar och tillbehör som huskomponenter är detta inte längre bara en fantasi. norelem har experter inom anläggnings- och maskinteknik till hands, redo att hjälpa till i alla robotikprojekt och tillämpningskrav.

För mer information: Norelem

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

 

ABB lanserar AC500-eCo V3
ABB har i början av Oktober utökat sin AC500-portfölj i och med lanseringen av AC500-eCo V3, en helt ny kompakt PLC-serie i sju olika utföranden. Serien är designad för...
Toplus premium chuck sätter ny standard med sina ≤ 5 μm noggrannhet
Tyska spännutrustningsspecialisten Hainbuch vidareutvecklar sin sexkantiga chuckserie och lanserar Toplus premium chuck. År 2006 såg den första Toplus chucken med...
Hainbuch ökar sitt utbud av spännanordningar för arbetsstycken
Genom förvärvet av Vischer & Bolli Automation, den Tyska tillverkaren av högprecisions spännutrustning för arbetsstycken har Hainbuch inte bara utökat sin expertis...
MRP 8081 Vinkelgivare i modulformat
MRP 8000 är en vinkelgivare som kombinerar många viktiga funktioner som krävs för roterande axlar med krav på hög precision inom mätteknik och elektronik-industrin i en...
Växande industri med innovativ lösning som bidrar till något riktigt stort
Lugnets plantskola ligger i framkant med automatiserade processer inom sin bransch. De arbetar för en fossilfri produktion och med den nya innovativa lösningen med...
ABB:s nya allt-i-ett reläskydd erbjuder innovativ enkelhet
I takt med att elnätet utvecklas är REX610 utformad för att förenkla skydd och kontroll av grundläggande kraftdistributionsapplikationer Då världens energianvändning...
Elektromekanik är framtiden inom automatiserade svetslösningar
Med Ewellix elektromekaniska produkter kan ESAB möta framtidens krav på automation inom avancerade svetslösningar. Tekniken innebär en ökad kvalitetssäkring, är...
Nytt sorteringssystem Split Tray Sorter MT015S
Interroll har breddat företagets framgångsrika sortiment av automatiserade sorteringslösningar med lanseringen av en ny tray sorter. Den nya Split Tray Sorter MT015S är...
KONTEC KSX-C2 ett nytt slimmat 5-axligt skruvstycke
SCHUNK fortsätter sin framgångsresa med det 5-axliga skruvstycket KONTEC KSX-C och erbjuder nu 6-sidig bearbetning med hög precision med sitt nya skruvstycke KONTEC...
Lanserar en ny innovativ verktygsväxlare
Den nya verktygsväxlaren TC1 från DESTACO är ultralätta, kompakt och idealisk för Cobots samt bidrar till mycket enkla gripdons byten. Växlaren har kapacitet att...
Lanserar världens kraftfullaste elektriska vakuumgripdon
Stora, svårhanterliga påsar med hundmat, icke-lufttäta förpackningar för kläder eller konsumentvaror och skrymmande, porösa kartonger. Detta är bara ett fåtal exempel...
Simulator för robotbromssträckor
ABB:s RobotStudio® erbjuder nu oöverträffad noggrannhet vid beräkning av robotstoppsträckor för att optimera operatörernas säkerhet. ABB:s programvara för...
Hantering med bio-inspirerat grepp (gecko)
Gripdonet ADHESO från SCHUNK uppkom efter en närmare titt i naturen. I miljontals år har geckos med hjälp av självhäftande krafter rört sig över släta ytor. Nu används...
Ny serie frekvensomriktare för krävande miljöer
Den nya serien frekvensomriktare FR-E800 erbjuder flera nätverksval, utökade underhållsfunktioner med AI och inbyggt varningssystem för aggressiv och korrosiv...
Företag förenklar robotsimulering
 Att dressa robotar är inte helt okomplicerat. Automationsingengörer får ofta brottas med bekymmer när det gäller slangpaket, ventiler och annan utrustning....
Tunn, exakt och med hög prestanda
Den mångsidiga och mekatroniska rotationsenheten ERT från SCHUNK möjliggör flexibla och dynamiskt roterande rörelser i trånga utrymmen och är nästan slitage- och...
Lanserar ett kostnadseffektivt och lättanvänt 2FG7-gripdon
OnRobot har lanserat 2FG7, ett fullständigt, kostnadseffektivt och lättanvänt parallellgripdon som är klart för användning efter leverans och kan användas i...
Släpper ny produktöversikt med över 50 produktnyheter
I 15 år har SMC Automation gett ut produktöversikten i syfte att hjälpa kunderna att hitta rätt automationskomponenter. Nu lanseras Produktöversikt 8.0 med över 50...
Snabbare transport av varor mellan mobila robotar och stationära transportsystem
ROEQ, ledaren inom tillbehör för mobil robotik, lanserar nu GuardCom, som använder robust sensorteknik för direkt och säker kommunikation mellan ROEQs toppmoduler...
Robotnyheter lockade många till digital mässa
Den virtuella robotmässan KUKA Nordic General Industry web expo blev ett väl-besökt event, där kunder, partners och kollegor kunde träffas online, utan några problem...
Rollco utökar med nya produkter
Inom industrin finns i dag en stor efterfrågan på ökad flexibilitet, sänkta kostnader och resurseffektiva lösningar. Man måste kunna göra snabba formatändringar på...
Motordrivet lamellskydd för vertikala applikationer
Damaskus Maskinskydd lanserar nu motordrivna lamellskydd för vertikala applikationer, en separerande vägg mellan arbetsområde och operatör. Deras motordrivna...
Pandemi eller inte – De satsar vidare.
I pandemitider är det viktigt att finna nya effektiva lösningar och satsa på framtiden. Ravema stärker sitt team med ny kompetens inom automation, Kristin Alexandersson...
Robotslipningsverktyg för kostnadseffektiv slutbearbetning
OnRobot Sander är det senaste tillskottet till OnRobots växande utbud av användarvänliga, applikationscentrerade automationslösningar. OnRobot har lanserat OnRobot...
Pålitliga gripdon för medicinska applikationer
Experter i fler och fler branscher upptäcker fördelarna med automatisering och robotik, och detta gäller även inom medicinteknik. Manuella och ibland felbenägna...
Sista delen för automation av slutmontering
Nya kraftkontrollsensorer möjliggör för robotar att precist utföra monteringsuppgifter under slutmonteringen vilket leder till förbättrad produktivitet, ergonomi och...
2D-kodläsare får automatiseringen att rulla
Autarky Automation är en av de ledande brittiska utvecklarna och tillverkarna av automatiserings- och transportbandssystem. För att uppfylla de höga kraven på ett...
Komplett plug-and-play intelligent skruvmejsel
Den nya OnRobot-skruvmejseln kan användas och omplaceras för olika applikationer på bara några minuter och har inbyggda smarta funktioner, bland annat en exakt...
Gripdonet som ger roboten ett lyft
Varje gram i en robotapplikation betyder mycket för att öka last och/eller cykeltider. Därför har SMC utvecklat en serie parallellgripdon JMHZ2, som hanterar högre last...
Maximerar livslängden på robotkablage
 Att kunna öka flexibiliteten hos robotar utan att behöva riskera ett högre slitage på kablar och slangar var utmaningen som fick Robot System Products att ta fram...
Nya verktygssystem till robotar
Robot System Products lanserar en ny serie av kompletta verktygssystem för robotar. De nya systemen är anpassade för ABB:s robotar av modellen IRB6700 och innefattar...
Lanserar ”Eyes”, ett 2,5Dvisionssystem
OnRobot´s Eyes avancerade, prisvärda 2,5D-syn tillför djupgående perception och bedömning av delar för alla ledande robotarmar med sömlös integration,...
Automatisering har nu blivit lättare
OnRobots nya livsmedelscertifierade Soft Gripper kan plocka ett stort urval oregelbundna former och känsliga enheter inom livsmedels- och dryckesindustrin, kosmetik-...
Gör robotprogrammering mer intuitiv genom mjukvara
 Easy Programming gör robotar enklare att installera, programmera och styra utan behov av särskild utbildning, vilket minskar barriärer för imple-mentering av...
Exakt positionering av höglagerpallar vid dubbla djup
Nya IPS 400i från Leuze electronic är den minsta kamerabaserade positioneringssensorn på marknaden för finpositionering av dubbla djup. Den hjälper automatiserade...
Ny distributör av robot transportör
Ett förbättrat säljsamarbete som kommer att stärka distributionen av avancerade robotlösningar i Sverige och Norge är nu en verklighet. Ravema och Mobile Industrial...
Autonoma robotarmar ska göra gruvan säkrare
Epirocs vision är att inte behöva ha människor fysiskt på plats i farliga gruvmiljöer. För att nå dit vill bolaget automatisera robotarmarna på sin borrmaskin Boomer....
Tätat nollpunktsystem i miniatyr
Schunk har utvecklat en helt förseglad miniatyrspännmodul specifikt för kompakta applikationer inom maskinbearbetningsindustrin, montering och hantering samt för...
Växer så det knakar
Spitze AB i Skottorp går på högvarv. I maj i år flyttade man från Vallberga där man varit i 12 år till splitternya lokaler på Skottorps industriområde utanför Laholm....
Axlar och armar på Plus Pack lindras
Nu kan förpackningar göras ännu snabbare och utan de anställda som lider fysisk ansträngning. Plus Pack skördar fördelarna med en förbättrad arbetsmiljö och ett...
Moduler ger industrirobotar större räckvidd
Ewellix lanserar en ny serie moduler för linjär rörelse som förbättrar räckvidden hos mindre industrirobotar. Fördelen är att man får motsvarande funktionalitet som hos...
Rätt hanteringssystem på några minuter
Med Handling Guide Online kan ingenjörer skapa det rätta installationsklara hanteringssystemet från Festo på rekordtid, oavsett om det är ett system med en singelaxel,...
Smarta uppspänningar och griplösningar
Henrik A.Schunk  "Smart laddning, Smart tillverkning, Smart uppkoppling - dessa tre viktiga ämnen kommer att prägla industriproduktionen under de kommande fem...
Snabba puckar när företag investerar för framtiden
 Tre D Mekaniska AB i Vilshult ville bredda sin palett av tjänster och investerade därför i "snabba puckar" från SCHUNK. Resultatet – nya kunder och fler...
Exakt och ekonomisk
För enkla positioneringsuppgifter med ett utmärkt pris/prestandaförhållande, finns nu elcylindern EPCC från Festo. Den högkvalitativa kulskruven med låg intern friktion...
Samarbete som kommer ge smarta gripsystem
SCHUNK ingår strategiskt partnerskap med AnotherBrain, som är världsledande inom artificiell intelligens. Kontraktet undertecknades under den nyss avslutade...
Ny optisk sensorteknik visades på Hannover Mässan
I samband med årets industriella Hannover-mässa visar SKF sin nya optiska sensorteknik som radikalt förbättrar maskinens tillförlitlighet SKF Fiber Optic Sensing...
Intelligent gripsystem för hantering och kontroll
 SCHUNK har utvecklat ett speciellt gripdon för hantering av battericeller. Detta nya intelligenta gripdon skapar effektiva fördelar vid produktion av...
JMT rustar för framtiden
Jönköpings Modelltillverkning AB investerar i ny teknik för att möta en ökad efterfrågan på företagets tjänster och produkter. JMT har under 2018 bl a investerat i en...
Enkel driftsättning och flexibla gripfingrar är nycklen
Gripdonet EGP-C från SCHUNK är det första industriella gripdonet som certifierats för kollaborativa applikationer av ett fristående certifieringsorgan; DGUV. Nu tar...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör