En guide till glidstyrningar för robottillämpningar

feb 5, 2021 | Automation, Tillbehör

Ingenjörer och tillverkare vänder sig alltmer till robotar för ökad produktivitet, och nyckeln till dessa tekniska underverk är glidstyrningar. Martin Ahner, chef för norelem ACADEMY, redogör här för de överväganden som krävs när man väljer dessa komponenter.

Robotar ses allt oftare som svaret på många av tillverknings- och verkstadsindustrins utmaningar – från högre produktivitet till att övervinna kompetensbrist. Detta görs genom att öka automatiseringen och till och med möta utmaningar som pandemin genom att låta fler anställda jobba på distans. Robotar blir nyckeln till den pågående fjärde industriella revolutionen.

Robotmarknaden värderades till 39,72 miljarder USD 2019 och förväntas ha en tillväxt på 25,38% från 2020 till 2025 (CAGR), enligt Mordor Intelligence. Tidigare har robotar i allmänhet betraktats som dyra investeringar med långsam avkastning, men tillväxten förväntas flytta från stora, dyra robotar, till mycket mindre samarbetsrobotar (så kallade ’co-bots’). Ofta är dessa co-bots mycket mer överkomliga med mycket kortare återbetalningstider, på grund av sjunkande sensorpriser, komponentkostnader och ökad användning.

En sådan grupp av komponenter, som är avgörande för robotik och framtida användning, är glidstyrningar och skenor. Det behöver inte sägas att det är viktigt att tekniker överväger dessa komponenter noga och inte bara ser på kostnad utan allt från prestanda och noggrannhet till livslängd och framtida underhållsbehov.

Hitta rätt glidstyrningar

Uppfattningen och fördelen med robotik är enkel – i själva verket utför de vissa uppgifter och hjälper till att förenkla återkommande, monotona jobb. Exempel på detta är allt från enkla verktygslyft till fullständig automatisering med industriella robotar.

För att göra det möjligt för robotar att utföra dessa uppgifter dag in, dag ut och röra sig så snabbt och exakt som möjligt, är många beroende av system med glidstyrningar. Svetsrobotar inom fordonsindustrin är till exempel beroende av system som består av glid- och linjärstyrningar för att svetsa samman delar korrekt.

Val av glidstyrningar baseras på tillämpning, maskinstruktur, monteringsutrymme, omgivning, belastning, hastighet, slag, noggrannhet och nödvändig livslängd för komponenten.

Av dessa faktorer spelar monteringsutrymme och noggrannhet utan tvekan störst roll vid valet. norelem erbjuder ett komplett paket för lösningar, från profilskenstyrning, lämpliga styrvagnar, glidstyrningar av plast med matchande styrvagnar och mer. Dessa komponenter motsvarar inte något DIN (dvs. de är inte en standarddel) utan är standardiserade komponenter i vilka dimensionerna är anpassade till intilliggande komponenter.

Linjär styrnoggrannhetsklass spelar också en viktig roll i lagrets beteende, vilket är det 1/3 prestandakännetecken som de flesta förknippar med termen ”noggrannhet”. Oavsett storlek, förbelastning eller monteringskonfiguration bestämmer parallelliteten mellan skenans referenskanter och blocket slutligen körprecisionen hos styrsystemet. Denna parallellitetstolerans specificerar hur lagerblocket kommer att bete sig positionellt när det rör sig nerför skenan.

Val av fel glidstyrning kan innebär att lagerblocket avviker, antingen upp och ner eller från sida till sida när det löper längs skenorna. För robotik, där noggrannhet är nyckeln, får detta helt enkelt inte ske. norelems breda sortiment av glidstyrningar finns i olika noggrannhetsklasser, lämpliga för många tillämpningar.

Konstruktörer kan också använda kompakta linjärkullager, som finns med eller utan en självjusterande funktion. Vanliga stålversioner från norelem har en plastbur, medan de självjusterande modellerna består av ett plasthölje med löpplattor, så att de kan korrigera feljusteringar för att kompensera för toleranser och förhindra tiltning.

Robusta glidstyrningar skapar robusta robotar

Tillsammans med montering och noggrannhet måste konstruktörer också överväga livslängd, underhåll och service av glidstyrningar. Dessa komponenter måste kunna motstå den miljö de används i under en lång och problemfri tid och för att minimera driftstopp för robotarna.

Vissa försiktighetsåtgärder bör vidtas för olika miljöer. På grund av de återcirkulerande rullelementen bör glidstyrningar vara i en så ren och skräpfri miljö som möjligt. Om smuts kommer på skenorna kan rullelementen förlora smörjningen och därmed störs körhastigheten och noggrannheten. Detta äventyrar hela robotens funktion.

Eftersom en ren miljö inte alltid kan garanteras så kan ett uppgraderat smörjningsalternativ läggas till i en glidstyrning för att öka styrningens livslängd i en smutsig miljö. Glidstyrningarna kan också skyddas med linjärhusenheter, som de i norelems sortiment, för att förhindra att smuts och damm kommer in i lagren. För enklare underhåll och service har husenheterna ett smörjhål för smörjning av lagren vid behov.

Eftersom robotar är relativt stora kapitalinvesteringar är det också viktigt att dessa placeras så att de inte utsätts för oönskade skador eller smuts som kan påverka prestandan. För detta ändamål finns en enkel men effektiv metod med aluminiumprofiler, vilka kan användas för att bygga en barriär runt roboten. Tillsammans med aluminiumprofiler tillhandahåller norelem ett komplett utbud av andra monteringskomponenter som lock, stånghandtag, grepp och gångjärn för att skapa optimala höljen.

Låt stillestånd tillhöra det förflutna

Som nämnts måste alla driftstopp undvikas för att säkerställa att robotar är effektiva och genererar den avkastning som krävs. Detta är ännu viktigare om roboten är en del av en produktionslinje – alla perioder där roboten inte fungerar kan äventyra hela anläggningens verksamhet.

Förutom att skydda roboten och dess glidstyrningar med effektiva höljen kan prediktiva underhållsintervall hjälpa till att förkorta stilleståndstiden. Stillestånd kan också undvikas genom tillståndsövervakning, varför norelem har utvecklat standardkomponenter som kan visa tidigt slitage, till exempel i spännkomponenter.

Det rekommenderas också att använda komponenter som är lättillgängliga och åtkomliga. Ofta, med 2/3 skräddarsydda komponenter, kan dessa vara kostsamma och tidskrävande att reparera eller byta ut, särskilt om de behöver specialtekniker för att åtgärda dem eller om delarna måste beställas och tillverkas på nytt. Med standardkomponenter kan dessa dock enkelt införskaffas och leveransen kan vara lika snabb som nästa dag, vilket innebär att stilleståndstiden inte längre bör vara ett problem.

Vägen mot en robotframtid

Robotar kommer utan tvekan att vara framtiden för teknik och tillverkning. För att sänka inträdeshindren, särskilt för små och medelstora företag, måste kostnaderna hållas under kontroll, samtidigt som det är enkelt att skapa och underhålla robotarna.

Med standardkomponenter som glidstyrningar och tillbehör som huskomponenter är detta inte längre bara en fantasi. norelem har experter inom anläggnings- och maskinteknik till hands, redo att hjälpa till i alla robotikprojekt och tillämpningskrav.

För mer information: Norelem

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

Högpresterande identifieringssystem
Med IQH3-FP-V1 och IQT3-FP-IO-V1 RFID läs/skrivenheter, introducerar Pepperl+Fuchs två nya högpresterande produkter avsedda för att lösa identifieringsuppgifter, där...
Slitstarka styrningar för manuella skenor med profilglidare
Oavsett om det gäller skjutdörrar, utdragbara lådor, glidskenor eller glidvagnar passar norelems profilglidare som är utformade för att användas i alla typer av...
Steute Technologies strukturerar om sina affärsområden
Steute Technologies, ett internationellt teknikföretag för högkvalitativa switchar, intelligenta sensorer och innovativa trådlösa system, har aviserat en omfattande...
Enkel och individuell konfigurering av verktygshållare
 Nytt digitalt verktyg från SCHUNK – easyToolholder produktkonfigurator. Denna kan användas för optimal online-anpassning av standardverktygshållare till deras...
Ny positioneringsenhet för pneumatiska gripdon
Den nya pneumatiska positioneringsenheten (PPD) från SCHUNK tillåter fri positionering med pneumatiska gripdon. Tack vare PLC-funktionsblock är idrifttagningen också...
Integrerad kontroll och enkel programmering 
Nu lanserar SMC nya elektriska linjärenheter och cylindrar, med integrerad kontrollenhet och enkel programmering via dedikerad mjukvara. Cylinder med inbyggt drivsteg...
Kraft för automatisering
SCHUNK introducerar en ny generation av linjärenheter med SLD-serien. De kraftiga elektriskt direktdrivna linjärenheterna säkerställer korta cykeltider och högre...
Gnosjö Automatsvarvning skjuter energitjuvar
På Gnosjö Automatsvarvning jagar man energitjuvar. Under hösten började man stänga av maskinernas standby-läge under helgerna och halverade elförbrukningen. Nu jagar...
Växla upp för förutsägande underhåll
Om förutsägelserna stämmer kommer 27 miljarder enheter att vara anslutna till sakernas Internet (IoT, Internet of Things) 2025. Här förklarar Marek Lukaszczyk,...
Automation i elektroniktillverkning och renrumsmiljö
SCHUNK har utvecklat ett mångsidigt gripdon för små komponenter för hantering av ömtåliga arbetsstycken. Det intelligenta gripdonet EGK bevisar sin styrka i utmanande...
Anslut robottillbehör till valfritt industriellt nätverk
Robotar behöver tillbehör för att fungera effektivt. Men hur ansluter man enklast dessa till olika fabriknätverk? Det enklaste sättet är att använda HMS Networks...
Smart universalgripdon med extra starkt grepp
Det nya smarta universalgripdonet EGU från SCHUNK visar verkligen sin styrka i flexibel produktion och tuffa miljöer. Med liten ansträngning kan den integreras och...
Automatisk materialborttagning med robot
Många slutprocesser kan göras mer exakta, snabbare och effektivare. De pneumatiska spindlarna från SCHUNK får nu sällskap av den elektriska gradspindeln RCE. Den...
Växande intresse för Automationsdagen
Automationsdagen innebär en plats för industri, leverantörer och forskare från tillverkningsindustrin att mötas och nätverka i en mix av seminarier, utställare och...
Vad har förändrats vad gäller motorkonstruktion?
Under 200 år har elmotorer kommit att bli en av de största enskilda energiförbrukarna i världen, och i dag står de för cirka 45 procent av den globala...
Nytt CoLab hos SCHUNK i Södertälje nu officiellt invigt!
Nu är CoLab – SCHUNKs robotlab officiellt invigt och nu startar det mycket viktiga arbetet att hjälpa svensk industri med att starta, förnya samt förbättra...
Dynamate optimerar produktionsutrustning
Hos Dynamate träffar vi Lars Davidsson, som är platschef för Dynamates verksamhet i Värnamo.   Artikel från Aktuell Produktion Nummer 4/2022 Skriven av Tord Käck -Att...
United Components startar bolag i Sverige
Niels H. Sörensen (tv) är grundare och CEO hos det danskaUnited Components och Fredrik Petersson (th) blir vd för det nybildade svenska bolaget. Efter betydande...
Gripdon för cobots
SMC lanserar ett antal gripdon baserade på olika tekniker och anpassade för de största robottillverkarna på marknaden. Pneumatiska gripdon samt vakuum- och...
Ökad produktivitet med globalt använd teknik
Förebygg driftstopp, öka din produktivitet och få bättre koll på din energiförbrukning – i Wexoes monter på Elmia Automation diskuteras lösningar för smarta maskiner...
SCHUNK öppnar CoLab och ingår strategiskt samarbete med Örebro universitet
I september öppnar SCHUNK det nationella robotlabbet ”CoLab” i Södertälje som ska hjälpa svensk industri att accelerera och intensifiera framtagandet av...
Trådlös operatörspanel med nödstopp – nu med roaming
Mobila kabelbundna operatörspaneler har sina fördelar men också begränsningar. Kabelns längd och vikt är ett par nackdelar. Man kan snubbla över kabeln, kabeln kan bli...
SCHUNK öppnar CoLab, Sveriges första robotlab för validering av lösningar inom gripsystem och robotiserad materialborttagning.
Sverige ligger långt fram när det gäller att skapa automationslösningar för att öka den svenska industrins konkurrenskraft. Nu tar SCHUNK ett nationellt ansvar och...
Automatisering för alla!
Automatisera enkelt med låg investeringskostnad - på Elmia Verktygsmaskiner blir det världspremiär för OK-Vises nya projekt ELVA (Extra Low Voltage Actuation).  ELVA...
Utökat sortiment av lasersensorer för avståndsmätning
De innovativa lasersensorerna i ILD1900-serien används för krävande automationsuppgifter inom bland annat bilindustrin, 3D-printing och robotapplikationer....
Automatiserad mätning med Smart Station, live på mässan!
MLT Maskin & Laserteknik har tecknat samarbetsavtal med 3D Infotech för försäljning och marknadsföring av konceptet UMA (Universal Metrology Automation).  Ett...
Mer chip:Bosch utökar halvledarproduktion
Som ytterligare ett steg i att bekämpa den globala chipbristen utökar Bosch kapaciteten i sin fabrik i Reutlingen. Detta för att möta den ständigt växande efterfrågan...
Robust 36 mm givare
Wachendorff Automation har nu även en kraftig variant i den mycket kompakta 36 mm-designen i sitt sortiment av inkrementella pulsgivare i WDGP-serien, samt absoluta...
Linjärstyrning där noggrann precision krävs
Linjärstyrningar är ett måste i alla industriella miljöer för att hjälpa till att flytta utrustning och föremål på produktionslinjen. Marcus Schneck, VD för norelem,...
Säker positionsdetektering med endast en sensor
Tidigare behövdes två sensorer och två olika teknologier för att erbjuda säker positionsdetektering. Detta behövs inte längre tack vare det nya...
Gerardi firar 50 år och växer sig allt starkare
Det var 1971 som Ivani Gerardi, efter över 20 år inom skärande bearbetning, startade Gerardi S.p.A. strax utanför Milano. I dag är företaget över 200 anställda och...
ABB lanserar AC500-eCo V3
ABB har i början av Oktober utökat sin AC500-portfölj i och med lanseringen av AC500-eCo V3, en helt ny kompakt PLC-serie i sju olika utföranden. Serien är designad för...
Toplus premium chuck sätter ny standard med sina ≤ 5 μm noggrannhet
Tyska spännutrustningsspecialisten Hainbuch vidareutvecklar sin sexkantiga chuckserie och lanserar Toplus premium chuck. År 2006 såg den första Toplus chucken med...
Hainbuch ökar sitt utbud av spännanordningar för arbetsstycken
Genom förvärvet av Vischer & Bolli Automation, den Tyska tillverkaren av högprecisions spännutrustning för arbetsstycken har Hainbuch inte bara utökat sin expertis...
MRP 8081 Vinkelgivare i modulformat
MRP 8000 är en vinkelgivare som kombinerar många viktiga funktioner som krävs för roterande axlar med krav på hög precision inom mätteknik och elektronik-industrin i en...
Växande industri med innovativ lösning som bidrar till något riktigt stort
Lugnets plantskola ligger i framkant med automatiserade processer inom sin bransch. De arbetar för en fossilfri produktion och med den nya innovativa lösningen med...
ABB:s nya allt-i-ett reläskydd erbjuder innovativ enkelhet
I takt med att elnätet utvecklas är REX610 utformad för att förenkla skydd och kontroll av grundläggande kraftdistributionsapplikationer Då världens energianvändning...
Elektromekanik är framtiden inom automatiserade svetslösningar
Med Ewellix elektromekaniska produkter kan ESAB möta framtidens krav på automation inom avancerade svetslösningar. Tekniken innebär en ökad kvalitetssäkring, är...
Nytt sorteringssystem Split Tray Sorter MT015S
Interroll har breddat företagets framgångsrika sortiment av automatiserade sorteringslösningar med lanseringen av en ny tray sorter. Den nya Split Tray Sorter MT015S är...
KONTEC KSX-C2 ett nytt slimmat 5-axligt skruvstycke
SCHUNK fortsätter sin framgångsresa med det 5-axliga skruvstycket KONTEC KSX-C och erbjuder nu 6-sidig bearbetning med hög precision med sitt nya skruvstycke KONTEC...
Lanserar en ny innovativ verktygsväxlare
Den nya verktygsväxlaren TC1 från DESTACO är ultralätta, kompakt och idealisk för Cobots samt bidrar till mycket enkla gripdons byten. Växlaren har kapacitet att...
Lanserar världens kraftfullaste elektriska vakuumgripdon
Stora, svårhanterliga påsar med hundmat, icke-lufttäta förpackningar för kläder eller konsumentvaror och skrymmande, porösa kartonger. Detta är bara ett fåtal exempel...
Simulator för robotbromssträckor
ABB:s RobotStudio® erbjuder nu oöverträffad noggrannhet vid beräkning av robotstoppsträckor för att optimera operatörernas säkerhet. ABB:s programvara för...
Hantering med bio-inspirerat grepp (gecko)
Gripdonet ADHESO från SCHUNK uppkom efter en närmare titt i naturen. I miljontals år har geckos med hjälp av självhäftande krafter rört sig över släta ytor. Nu används...
Ny serie frekvensomriktare för krävande miljöer
Den nya serien frekvensomriktare FR-E800 erbjuder flera nätverksval, utökade underhållsfunktioner med AI och inbyggt varningssystem för aggressiv och korrosiv...
Företag förenklar robotsimulering
 Att dressa robotar är inte helt okomplicerat. Automationsingengörer får ofta brottas med bekymmer när det gäller slangpaket, ventiler och annan utrustning....
Tunn, exakt och med hög prestanda
Den mångsidiga och mekatroniska rotationsenheten ERT från SCHUNK möjliggör flexibla och dynamiskt roterande rörelser i trånga utrymmen och är nästan slitage- och...
Lanserar ett kostnadseffektivt och lättanvänt 2FG7-gripdon
OnRobot har lanserat 2FG7, ett fullständigt, kostnadseffektivt och lättanvänt parallellgripdon som är klart för användning efter leverans och kan användas i...
Släpper ny produktöversikt med över 50 produktnyheter
I 15 år har SMC Automation gett ut produktöversikten i syfte att hjälpa kunderna att hitta rätt automationskomponenter. Nu lanseras Produktöversikt 8.0 med över 50...
Snabbare transport av varor mellan mobila robotar och stationära transportsystem
ROEQ, ledaren inom tillbehör för mobil robotik, lanserar nu GuardCom, som använder robust sensorteknik för direkt och säker kommunikation mellan ROEQs toppmoduler...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör