EMO 2023, som gick av stapeln 18-23 september i Hannover, attraherade ca; 1 850 utställare från 42 länder som kom för att visa upp sina senaste produkter, lösningar och tjänster för industriell produktion. Förra gången EMO gick i Hannover var 2019 och då attraherade 2 200 utställare, på 178 000 kvadratmeter, över 130 000 besökare.
Pandemin har bidragit till en förändrad syn på att resa, och vårt sätt att jobba, så denna
gång minskade bokad utställaryta och antalet besökare landade på 92 000, alltså en minskning med 30% mot 2019. Besökarna kom från 130 olika länder och de fem största besökarnas ursprungsländer var Turkiet, Kina, Nederländerna, Italien och Polen. Ungefär en tredjedel av besökarna kom från Asien.
-”Med besökare från 130 länder så är EMO är navet i den internationella industrin under en vecka”, säger Carl Martin Welcker, EMO Hannovers generalkommissarie vid den inledande presskonferensen.
Artikel ifrån Aktuell Produktion Nummer 5/2023, för mer bilder & videos klicka här

Smart tillverkning är att på ett resurseffektivt och hållbart sätt förbättra kvalitet och snabbt anpassa sig till förändringar i efterfrågan.
Vi har under några decennier haft en trend att vi måste sätta namn på att jobba smart –
t.ex. Industri 4.0, automation och digitalisering – där det alltid har handlat om att tillverka smart och minimera ”slöserier”, såväl humana som monetära och miljömässiga.
Smart produktion är en bättre definition för en uppkopplad och automatiserad tillverkningsmiljö som på ett resurseffektivt och hållbart sätt förbättrar kvaliteten och snabbt anpassar sig till förändringar i efterfrågan.
Fokus på framtidens produktionsteknik
Under sin banner Innovate Manufacturing fungerar EMO som en viktig plattform för alla aspekter av tillverkningsteknik. Här presenteras de senaste maskinerna och tekniska lösningar, trender och innovationer. EMO Hannover täcker därmed hela den produktionstekniska värdekedjan och fungerar som en slags ”smart fabrik”.
Med ett starkt fokus på teknik, dialog och nätverkande så fokuserar mässan närmare på tre megaämnen: The Future of Business, The Future of Connectivity och The Future of Sustainability in Production. ”Future Insights visar att produktionsteknik inte bara är intressant för tillverkningsexperter, utan att den svarar på vår tids utmaningar genom att utveckla nya tekniska lösningar”, säger Welcker.
”EMO Hannover har än en gång bekräftat och stärkt sin ställning som världens ledande mässa för produktionsteknik,” avslutar Welcker. Han ser fram emot nästa evenemang, som tveklöst kommer att locka ännu fler utställare om två år när ekonomin har förbättrats.
Omfattande utbud av erbjudanden på EMO Hannover
Mässan presenterar hela spektrumet av produktionsteknik – från produktionssystem och verktyg till mätutrustning, programvara och styrsystem. Den stora variationen återspeglar de nuvarande utmaningarna för industriell produktion, inklusive effektivitetsförbättring, flexibilitet, kvalitetsförbättring, automatisering, elektromobilitet, energieffektivitet och cirkulär ekonomi.
EMO Hannover erbjöd också ett varierat stödprogram med cirka 360 individuella evenemang. Höjdpunkterna inkluderar en paneldiskussion på temat Sustainable Production Value Chain – How is Industry Mastering the Future? med ledande personer från DMG Mori, Samson, Siemens och EMO:s generalkommissarie Welcker.
Elektromobilitet driver investeringar i ny produktionsteknik
Den övergripande ekonomiska situationen för industrin i världen är avgörande för EMO Hannovers framgång. Trots den nuvarande nedgången i den globala efterfrågan förväntar sig verktygsmaskinindustrin bra efterfrågan för sina produkter från olika kundsektorer på medellång och lång sikt. Avancerad automatisering, ökad digitalisering, elektromobilitet, utveckling av kritisk infrastruktur och investeringar i förnybar energi är bara några av de utvecklingar som erbjuder stor potential för tillverkningsteknik.
För 2024 förväntar sig ekonomiska analytiker att marknaden för verktygsmaskiner kommer att återhämta sig och se en ökning med 7 procent. ”Vi drar nytta av att våra kunder förgrenar sig till nya områden eftersom vi levererar den teknik de behöver för att utveckla där”, påpekar Welcker.
Verktygsmaskinindustrin påverkas särskilt av skiftet inom fordonsindustrin mot elektriska drivlinor. Dr. Michael Wittler, VD på FEV Consulting, Aachen, som analyserade möjligheterna och potentialen för e-mobilitet i ett tidigt skede, förutspår en betydande försäljningspotential inom detta område under de kommande åren. ”Vi förväntar oss att försäljningen av batteri- och bränslecellsfordon växer till 85 miljoner enheter år 2040, vilket motsvarar en marknadsandel på 75 procent”, säger han vid den inledande presskonferensen.
– Elmotorer, kraftelektronik, batterier och bränsleceller i synnerhet, blir nyckelkomponenter i denna snabbt växande industri. Det här är komponenter som kräver omfattande investeringar i tillverkningen, påpekar Wittler. E-mobilitet är ett mycket lovande sätt att driva tillväxt inom tillverkningsteknik, men en som också minskar miljöpåverkan, säger han. Med hänvisning till studieresultaten uppmuntrar Wittler uttryckligen företag att vara tidiga användare inom detta område och att utveckla sin egen produktportfölj i enlighet därmed för att dra nytta av de olika möjligheter som uppstår från denna framväxande sektor. Ett stort antal tillverkare tar redan upp elektromobilitet, varför EMO också inkluderar det i sitt stödprogram i en paneldiskussion med titeln Perspektiv på e-mobilitet .