Tid är pengar inom tillverkning. Borrning, fräsning och brotschning är enormt påfrestande för verktygen. Här förklarar Jill Glynn, Commercial Services Manager hos Sandvik Coromant som är ledande inom skärande bearbetning hur rekonditionering kan förlänga verktygslivslängden på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt.
Krönika: Jill Glynn Commercial Services Manager Sandvik Coromant
Kanske tänker vissa på gamla slitna och nötta produkter när de hör ordet ”rekonditionerad” och föreställer sig att dessa verktyg presterar sämre än de nytillverkade. Men faktum är att så länge du handlar av en etablerad leverantör ger rekonditionerade verktyg samma resultat som de gjorde när du köpte in dem första gången. Ändå finns det fortfarande många missuppfattningar kring rekonditionerade verktyg.
För det första är rekonditionering inte detsamma som reparation. När man reparerar något är det bara de trasiga delarna man tittar på och byter ut. Vid rekonditionering däremot förnyas alla aspekter av produkten så att den återfår samma tillverkningsegenskaper den hade som ny.
Till skillnad från vad som är fallet med renoverade produkter kan kunderna alltså förvänta att en rekonditionerad del håller precis samma höga kvalitet som en helt ny. Men rekonditionering av verktyg skiljer sig något från rekonditionering av andra delar som används inom industrin.
Hur verktygsförslitningen ser ut varierar kraftigt beroende på applikation. Inom fordons- och flygindustrin, där ett verktyg måste borra ett stort antal hål i följd råkar tillverkaren oftare ut för skador på verktygen. Samma sak är det i branscher som flygplanstillverkning och inom olje- och gasindustrin, där verktygen ofta används i krävande miljöer och livslängden därför riskerar att minska.
På grund av de applikationer där solida hårdmetallverktyg används är frågan inte om verktyget kommer att behöva rekonditioneras, utan när. Eftersom det är ett oundvikligt faktum måste verktygstillverkaren ta hänsyn till den framtida rekonditioneringen redan under konstruktionsfasen.
Normalt sparar man verktygets CAD-data så att de rekonditionerade versionerna får exakt samma geometri och beläggning som det ursprungliga verktygen. När det gäller skräddarsydda skärverktyg är det viktigt att matcha kundens ursprungliga specifikationer.
Att kunna använda ett och samma verktyg flera gånger istället för att behöva köpa in flera verktyg bidrar också till att förbättra hållbarheten. Solida hårdmetallverktyg av den typ som bland andra Sandvik Coromant tillverkar, innehåller ett antal ändliga material som bland annat volfram och kobolt. De volframreserver vi känner till idag beräknas vara uttömda om 100 år. Därför är det inte hållbart att hela tiden köpa nya verktyg.
Verktygen behöver hålla längre om vi ska kunna hantera materialen på ett hållbart sätt. Att skicka verktygen på rekonditionering istället för att bara köpa nya, spelar en stor och viktig roll i det här arbetet.
Sandvik Coromant erbjuder en egen rekonditioneringsservice för verktyg. En tjänst som kunderna uppmuntras att integrera i sina egna verktygsstrategier. Så gott som alla solida hårdmetallverktyg från Sandvik Coromant lämpar sig för rekonditionering. Allt kunderna behöver göra är lägga verktygen i de särskilda rekonditioneringslådor de har fått från Sandvik Coromant och sedan skicka dem till närmaste center. Utslitna verktyg kan skickas till Sandvik Coromants specialistcenter i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika, och där förses med geometri och beläggning enligt ursprungsspecifikationerna.
Rekonditioneringsprocessen gör att verktyget håller längre, men tillverkarna vill ha verktyg som klarar flera rekonditioneringar under sin livslängd. Detta bör verktygstillverkarna ta hänsyn till och utveckla verktyg som kan rekonditioneras flera gånger utan att det påverkar kvaliteten.
När Sandvik Coromant utvecklade det senaste tillskottet i sortimentet, CoroDrill® 860 med -GM geometri, var det just detta man ville uppnå. Den förbättrade verktygsutformningen gör att verktyget har längre livslängd än tidigare CoroDrill-versioner och CoroDrill 860-GM klarar upp till tre rekonditioneringar med bibehållen kvalitet. I praktiken innebär det fyra verktyg i en och samma lösning.
Att byta ut solida hårdmetallverktyg kan vara både dyrt och negativt ur hållbarhetssynpunkt. Det är viktigt att komma till rätta med de missuppfattningar som finns kring rekonditionering och låta det ingå som en viktig del i företagens hållbarhetsarbete. Rekonditioneringen hjälper inte bara tillverkarna att få största möjliga utbyte av sina verktyg, i vissa fall, som till exempel med CoroDrill 860-GM, kan det innebära att man får fyra hållbara borrverktyg till priset av ett.
För mer information: Sandvik Coromant, CoroDrill® 860,