Effektiv högmatningsfräsning

maj 16, 2023 | Fräs, Verktyg

Sedan ett antal år tillbaka har högmatningsfräsar konstant ökat på marknaden. Ravema har sedan länge haft ett mycket starkt utbud i detta produktsegment och ser att trenden bara fortsätter att växa. 

Anledningen till att dessa verktyg har blivit så populära är en kombination av väldigt många fördelar. Utöver att vara en mycket produktiv verktygstyp som genererar en mycket stor spånvolym per tidsenhet så är en stor fördel att dessa verktyg passar till att grovbearbeta de allra flesta detaljformer. Metoden som går ut på att med litet axiellt skärdjup (ap) fräsa bort material i många nivåer gör att all grovfräsning kan göras mycket nära komponentens färdiga form. Oavsett om det är en böljande 3D-yta som i formverktyg eller en detalj med raka väggar och vanliga kaviteter.

Den höga produktiviteten uppnås genom att skärens ställvinkel på dessa verktyg är mycket låg, vilket ger en spånförtunnande effekt som sedan kan kompenseras med en väsentligt högre matning per skär. Den låga ställvinkeln gör också att skärkrafterna riktas mer axiellt genom verktyget och upp i maskinens spindel vilket ger ytterligare stabilitet som kan nyttjas till ytterligare ökning i matning eller vid behov av mycket långa verktyg.

Deras Garant Power Q-familj, som inkluderar tre olika verktyg, är förstahandsvalet inom högmatningsfräsning. Dessa verktyg är designade för att leverera hög prestanda och processäker produktion, vilket gör att du kan vara produktiv under alla arbetstimmar – både bemannade och obemannade.

Power Q

Power Q, med sina generösa släppningsvinklar och positiva geometri gör den till det bästa alternativet vid varierande utmaningar som rampning, spiralinterpolering och dykfräsning utöver vanlig ytfräsning i järn och nickelbaserade material.

Power Q Double & Power Q Mini

Power Q Double samt Power Q Mini har dubbelsidiga skär som sänker kostnaden per skäregg. Trots detta behåller verktygen det mesta av sin mångsidighet. Vid de tuffaste bearbetningsförhållandena, som fräsning över hålrum och spår, eller vid bearbetning av riktigt höghållfasta stål är dessa också förstavalet.

Hi5

Garants Hi5 är ett verktyg som kombinerar fördelarna med högmatningsbearbetning med en bra ytkvalitet. Detta tack vare skärens 2mm långa wiper funktion. Kombinerat med detta har Hi5 en mycket lättskärande geometri vilket gör detta verktyg idealiskt för rampning och spiralinterpolering i mjukare stål och rostfria material.

Vill du synas här med en banner för ert företag