Dubbla vinster

feb 15, 2021 | Fräs, Verktyg

Biltillverkaren Henry Ford sa en gång att ”bilsporten föddes fem minuter efter att den andra bilen var byggd.” Anpassningsförmåga och bilar har alltid gått hand i hand, men Don Schumacher Motorsports (DSM) som tillverkar precisionsdelar, har tagit det här konceptet hela vägen till pole position. Företaget skördar framgångar på banan, har klarat ISO 9001:2015-certifieringen och diversifierat sig så att man nu även levererar produkter till både flygindustri och försvar – allt inom loppet av bara två år. Men för att komma i mål med allt detta krävs att man har rätt verktyg och det var därför företaget vände sig till Sandvik Coromant.

I september körde Matt Hagan hem den 350:e segern åt Don Schumacher Racing (DSR) i den sista omgången av det amerikanska dragracing-mästerskapet NHRA Summernationals på racingbanan Lucas Oil i Brownsburg, Indiana.

Matt Hagan segrade i sin ”Funny Car” som gör noll till 530 km/h på under 3,7 sekunder. Som av en händelse sammanföll hans vinst med 50-årsjubileet av företagsgrundaren Don Schumachers legendariska seger i Indianapolis 1970.

Nu har DSR verkligen visat att de hör hemma bland motorsportens bästa. Samtliga fyra av DSR:s Dodge Charger SRT Hellcat-förare har kammat hem åtminstone två segrar under de nio tävlingar som har körts så långt under 2020. I oktober 2019 blev DSR det enda teamet i NHRA:s historia att ha vunnit tolv tävlingar i följd i samma klass. DSR hade också det tidigare rekordet med tio tävlingsvinster i följd i samma klass, med samma föraruppställning.

Samtidigt har DSR radat upp framgångar även utanför racingbanan, nämligen hos DSM Precision MFG, som också ligger i Brownsburg. 2018 nådde man en viktig milstolpe genom att bli certifierade enligt ISO 9001:2015. Ett erkännande för företagets kvalitetshantering och hållbarhetsarbete. Certifieringen visar också att företagets verksamhet bedrivs i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. 

Verkstaden har också varit framgångsrik i att tackla de utmaningar som coronapandemin innebär. På bara två år har verkstaden som startades 2005 enbart för att förse företagets dragracing-team med delar nu lyckats diversifiera sig och leverera produkter till flera helt nya branscher. Däribland försvar, flygindustri och handel. 

Diversifiering är något de flesta tillverkare strävar mot 2020. Enligt Pricewaterhouse Coopers (PwC) nyligen publicerade rapport COVID-19: What it means for industrial manufacturing (Covid19: Så påverkas tillverkande företag) behöver företagen expandera in i nya branscher och utnyttja nya inkomstkällor, antingen därför att de är tvingade på grund av kollapsande marknader eller för att de helt enkelt hittar nya möjligheter. 

Idag, konstaterar Chad Osier som är vice VD hos DSM, är verkstaden i Brownsburg den enda i sitt slag i Mellanvästern som erbjuder en så hög grad av precisionsbearbetning, för så många olika branscher.

”Det är helt klart racingen som ligger oss varmast om hjärtat”, säger Chad Osier. ”Vi är racingförare och ingenjörer, och precisionstillverkning genomsyrar allt vi gör. De här kunskaperna och rätt verktyg gör att vi åstadkommer den precision och den kvalitet som krävs för att bygga nitro-motorblock för dragracing-bilar som kommer upp i 11 000 hk.”

”De erfarenheterna och den precisionen tar vi med oss för att leverera konkurrenskraftig kvalitet och skalbara lösningar för försvar, flygindustri, handel, motorsport och fordonsindustri.”

Henry Ford skulle säkert ha varit stolt. Men hur har DSM lyckats med så mycket på så kort tid och vilka lärdomar kan andra tillverkare dra av det här? Det visar sig att svaret till stor del ligger i de verktyg DSM har valt. Namnet på deras verktygspartner har prytt sidan på Hagans Funny Car sedan racingsäsongen 2017 och finns nu även på den Top Fuel-dragster som körs av Hagans stallkamrat Tony Schumacher, som för övrigt är son till Don Schumacher. Sponsorn heter Sandvik Coromant i samarbete med maskintillverkaren Okuma America. 

”Vi sysslar förstås med racing”, säger Chad Osier,

”men vi sysslar också med att göra vinst. Där spelar verktygsförslitningen stor roll. Vi vill se till att det blir så lite spill och så få kasseringar som möjligt. Verktygsuppsättningen och utrustningen från Sandvik Coromant stämmer väl överens med hur vi arbetar.”

Ett race mot precision 

DSM har samarbetat med Sandvik Coromant sedan 2012. Ett av flera framgångsrika projekt har varit att hjälpa kunden att flytta tillverkningen av motorblock i aluminium in-house. Det har gjort att man nu kan producera exaktare komponenter med högre prestanda som kammar hem segrar i bland annat Gatornationals.

DSM vände sig till Sandvik Coromant för att få hjälp att vidareutvecklas till vad Chad Osier beskriver som en ”fulländad verkstad som klarar i stort sett allt.” Det vill säga en som kan ta sig an allt från små specialutformade fästelement och nitro-motorblock med rätt massa till skräddarsydda delar till försvar och flygindustri. Från snabb prototypframställning hela vägen till massproduktion. 

”Så fort man förlitar sig på en extern partner blir det en fråga om förtroende”, säger Chad Osier. ”Sandvik Coromant har produkter av jämn och hög kvalitet som håller länge. De ger tekniskt stöd så att vi kan ta oss an vilket projekt som helst.”

Brian Flores, Channel Manager för östra USA hos Sandvik Coromant, instämmer: ”Vi hjälper DSM med flera saker, från att ge stöd till lokala försäljningsingenjörer till att bistå DSM:s bilspecialister och processutvecklingsexperter. Det innebär bland annat att arbeta nära deras team av specialiserade programmerare för att ta fram precisionsdelar som kolv och motorblock i svårbearbetade aluminiumämnen.”

”De här bearbetningsprocesserna är mycket komplexa”, förklarar Brian Flores. ”Vi använder Sandvik Coromants verktygsuppsättningar i svarvarna och fräsarna från Okuma America, vilket gör att de bearbetade delarna kommer upp i den kvalitetsstandard som krävs. Det är här det visar sig hur viktigt det är med slitstarka verktyg.”

För de här applikationerna använder DSM bland annat CoroMill® 390 hörnfräsar som är framtagna för att vara mångsidiga och kan användas även för rampning vid blandad produktion. Med lättskärande skärgeometrier är högpresterande CoroMill® 390 utformat för låga skärkrafter och vibrationsfri bearbetning – för säker fräsning i alla material. 

De här egenskaperna är extra användbara vid bearbetning av aluminium som har en tendens att deformeras om aggressiva, djupa radiella ingrepp används vid hög hastighet eftersom materialet då utsätts för stora påfrestningar. Sandvik Coromant har ett långtgående samarbete med DSM:s CAD-designers. 

”Till syvende och sist handlar det om kvalitet och att bry sig om detaljerna, oavsett om det är frågan om en ritning för ett motorblock eller en flygplansdetalj”, säger Chad Osier. ”Det är det som gör att vi har den rätta tekniska kompetensen för att leverera den kvalitet som flygindustrin behöver. Dessutom behöver vi rätt utrustning och verktyg för att kunna göra det.”

Minimera kasserade verktyg och material 

Då är kvalitet och precision fixat, men hur är det med hållbarheten? För att bli certifierat enligt ISO 9001:2015 måste företaget visa vad det går för på två viktiga områden. För det första att man klarar att konsekvent leverera produkter och tjänster som uppfyller både kundernas och den tillämpliga lagstiftningens krav. 

 För det andra krävs att man har ett system för att öka kundnöjdheten ytterligare. För de som arbetar på verkstadsgolvet innebär det att tillämpa DSM:s kvalitetshanteringssystem, men det är också en fråga om hållbarhet. 

Bland annat därför använder DSM fräsen CoroMill® 790 för ISO N-material, utformad för att arbeta med hög precision. Fräsen CoroMill® 790 är en ”superavverkare” där effektiv spånborttagning är en viktig beståndsdel i att uppnå hög produktkvalitet. 

”Vi är ute efter verktyg som ger konstanta och repeterbara detaljer och minimerar kasseringar och cykeltid”, förklarar Chad Osier. ”Som jag uppfattar det är den största insatsen vi kan göra på hållbarhetsområdet att lyckas maximera produktionen samtidigt som vi minskar mängden kasserat material i automatiserade processer.” 

”Det här är en rejäl utmaning vid tillverkning av racingmotorer i aluminium”, tillägger Brian Flores. ”Mängden material som avverkas är smått otrolig. Det krävs väldigt intensiv och specifik programmerings-teknik och särskilda verktygsvägar. Och det är här jag tycker att Sandvik Coromant verkligen har levererat och hjälpt DSM att hitta den allra mest produktiva metoden för de här delarna.”

Eftersom DSM är en högteknologisk verkstad är man väl medveten om att verktygsförslitning handlar om mer än bara verktygen, och att det även är en fråga om effektiv övervakning för att få ut mest möjliga av dem. 

Därför använder DSM Sandvik Coromants plattform CoroPlus® Machining Insights, en utökning av företagets CoroPlus-serie av programvara för ansluten tillverkning. Plattformen är utformad för att ge tillverkarna bättre insyn i CNC-maskinerna och bearbetningsprocesserna. Verkstaden kunde dessutom integrera systemet sömlöst i sitt befintliga resursplaneringssystem (ERP).

”Vi kan följa exakt hur verktygen presterar och det är också viktigt”, säger Chad Osier. ”Verktyg och utrustning går hand i hand med vår automatisering och teknik.” 

Blicken på målet

Fokus på avancerad teknik gäller inte bara verktyg utan också utbildning. Sedan 2016 har DSM avsatt en yta på 465 kvadratmeter av sin verkstad som Sandvik Coromant använder för att hålla utbildningar. Ytterligare ett bevis på det nära samarbetet företagen emellan. Här får utbildningsdeltagarna praktisk erfarenhet av modern bearbetning, moderna verktyg och tekniker och DSM tar hand om Sandvik Coromants kunder från trakten runt verkstaden. 

”Det är ett utmärkt partnerskap som båda företagen tjänar på – i synnerhet när vi fortsätter att expandera inom flygindustri, fordon och försvar”, säger Chad Osier. ”Det har också gjort att Sandvik Coromant kommit i kontakt med våra viktigaste kunder så att de får se med egna ögon vilka fördelar och vilket värde det finns med att använda Sandvik Coromant-produkter.” 

Chad Osier uppskattar att DSM:s produktion idag fördelar sig ganska jämnt mellan racingåtaganden och övriga kontrakt på precisionstillverkning. Tillverkaren kommer att fortsätta på den inslagna vägen och bland annat investera i 3D-skrivare för metall. Man har även planer på att utöka kurs- och utbildningsverksamheten till ytterligare branscher förutom racing och bilindustri. I det arbetet ingår också att coronaanpassa utbildningslokalerna och titta närmare på möjligheterna att hålla Webex-konferenser och spela in vissa moment på video. 

”Vi är alltid på jakt efter nya sätt att göra både kunder och sponsorer nöjda”, säger Chad Osier. ”ISO 9001:2015-certifieringen har verkligen öppnat dörrar för oss och nu tänker vi gå ännu längre och införa det AS9100-standardiserade kvalitetshanteringssystemet för flygindustrin. Det är i mångt och mycket ett fortsättning på ISO 9001:2015 när det gäller hållbarhet och det är Sandvik Coromants fortsatta stöd som gör det möjligt för oss.”

”Sandvik Coromant har produkter med konstanta prestanda som tillhör de absolut bästa på marknaden och dessutom erbjuder de det tekniska expertstöd vi behöver för att ta oss an alla tänkbara projekt”, säger Chad Osier

”Precision och kvalitet är mycket viktigt i allt vi gör och vi använder de här Sandvik Coromant-verktygen för att klara precisionskraven både från motorsportbranschen och övriga branscher som vi jobbar mot”, förklarar Chad Osier. ”Deras verktyg håller hög kvalitet och har lång livslängd och det ger oss ökad hållbarhet. Utan det kan vi inte uppfylla våra åtaganden gentemot kunderna.”

Det är mycket möjligt att racingen föddes fem minuter efter att bil nummer två var färdig. Men genom fortsatt entreprenörsanda, ISO 9001:2005-certifiering och Sandvik Coromants verktygslösningar ser det ut som om DSM kommer att ligga i täten i en lång rad branscher under många år framöver. 

Mer info: Sandvik Coromant, DSM

Innovativa igelfräsar optimerade för effektiv och kostnadsbesparande grovfräsning
QUICK-X-FLUTE från ISCAR är en ny fräsfamilj med dubbelsidiga 13 mm skär optimerade för hög effektivitet och produktivitet vid fräsning i högtemperaturlegeringar....
Ravema distribuerar ScandiTools
ScandiTools är ett danskt företag som specialiserar sig på högkvalitativa verktyg och utrustning för industrisektorn. Med många års erfarenhet inom branschen har...
Optimerar spånkontrollen för att eliminera skrotade delar
Seco Nanojet solida hårdmetallbrotschar förbättrar spånkontrollen med ett innovativt genomgående kylmedelsutlopp för optimal spånavgång. Detta utförande eliminerar...
Brotschen med nio liv 
MAPAL har lanserat en ny serie av flerskärsbrotschar med cylindriskt skaft och lödda skäreggar. Inom intervallet för solida hårdmetallbrotschar, tillför detta nya...
Historia möter nutid när Edeco jubilerar
2024 fyller den värmländska verktygsspecialisten Edeco jämna år. 40 år har passerat sedan grundarna Leif Edström, Per-Olof Nilsson och Jan-Erik Malmquist tog beslutet...
Gühring Sweden växer
Gühring Sweden AB, ett dotterbolag till det tyska Gühring, en av världens främsta leverantörer av skärande verktyg, har under december och januari utökat sitt team med...
SMV Verktyg satsar och utökar sin säljstyrka
SMV VERKTYG satsar och utökar sin säljstyrka med tekniska säljarna Henrik Hviid och Teddy Hjelte. Båda har erfarenhet inom verkstadsindustrin och ser framemot sina nya...
En pålitlig gängtappslösning
GARANT Master Tap Alu är en gängtapp för alla typer av aluminium och ickejärnhaltiga legeringar. Gängtappen är specialutvecklad med dynamisk spiralstigning i...
Tillverkning inför uppskjutning
I maj 2023 sattes ett nytt rekord inom rymdresor: Vid tillfället befann sig 20 personer samtidigt i rymden. Bland de många rymdresor som genomfördes under året blev...
För tillförlitlig och kostnadseffektiv plan- och profilfräsning
Sandvik Coromant – specialisten på skärverktyg – lanserar det nya fräskonceptet CoroMill® MR80, som är anpassat för krävande grovfräsning i ett brett applikationsområde...
Kuggfräsar på rekordtid
Med sin verktygskonfigurator (HTC – HORN Tool Configurator) erbjuder Horn möjligheten att leverera kuggfräsar med kort ledtid. Horn fokuserar på sitt eget cirkulära...
Förbättra din maskinbearbetning med utökat verktygssortiment
Dormer Pramet har nöjet att presentera sitt senaste sortiment av verktygssystem. Det nya sortimentet innehåller en rad avancerade fastspänningsverktyg för fräsning,...
Ny högpresterande sort för virvelgängning
SG3P är namnet på den nyutvecklade högpresterande Horn-sorten som ger användaren nya möjligheter när det gäller prestanda och verktygslivslängd vid virvelfräsning av...
Vibrationsfri Gängfräsning med SmiCut
SmiCut, ett svenskt företag med ett rikt arv som en banbrytare inom skärande verktyg, har markerat sin närvaro på EMO 2023 med ett spektakulärt genombrott inom...
Nya mångsidiga fräsar – Barrelmills
Femaxlig bearbetning används alltmer eftersom den ger betydande fördelar genom att komplexa komponenter kan bearbetas i en och samma maskinuppspänning. Metoden ger hög...
Sandvik Coromant lanserar en ny varumärkesidentitet
För ett starkare fokus på sitt engagemang för innovation och hållbarhet lanserar Sandvik Coromant en ny varumärkesidentitet. Som en integrerad del av den nya...
Hoffmann ny partner för Iscar
Iscar Sverige AB är ett dotterbolag till Iscar Ltd som ingår i den internationella koncernen IMC, ett världsledande företag inom utveckling, tillverkning och...
Planfräsning av ansatser
Bearbetningsindustrin genomgår just nu stora förändringar men det är som alltid svårt att föreställa sig hur det skulle gå till att genomföra komplexa...
Nya produkter och en upplevelse i mixed reality technology
Mitsubishi Materials kommer att ha en stark närvaro på årets EMO-mässa i Hannover som går av stapeln den 18-23 september.  Du hittar dem i hall 5, monter C18 Besökarna...
Mapal på EMO 2023
EMO i Hannover står på tur i september som av årets största internationella mässor. MAPAL kommer att ha en monter på 480 m2 i Hall 4, monter nr. A18. Fokusområdena...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
TechPoint Systemteknik AB ingår partnerskap med Mikron Switzerland AG
TechPoint Systemteknik AB och schweiziska Mikron Switzerland AG har inlett ett partnerskap med produkter för skärande verktyg av högsta kvalitet för metallindustrin....
Varför ett strategiskt samarbete är den perfekta medicinen för Permedica
Verksamheten har vuxit så snabbt för Permedica, den italienska tillverkaren av medicinska implantat, att den knappt kan hålla jämna steg med efterfrågan. I samarbete...
Seco JS754 Stub-serien ger mångsidighet och värde för fräsning av sega material
Seco JS754 Stub-serien är avsedd att lösa problemet med svåra och instabila bearbetningsförhållanden på grund av långa verktygsöverhäng. De har pinnfräsar med kort...
Dormer Pramet avsticknings- och spårsvarvningssortiment
Dormer Pramet har ett omfångsrikt program med avsticknings- och spårsvarvningsverktyg, som har utvecklats till en effektiv lösning för våra kunder och det utvidgas hela...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
G-Mold μ fräs – för hög precision vid tillverkning av formar
Formtillverkning spelar en viktig roll i flera branscher och det ställs höga krav på skärverktygen - det är trots allt en nyckelkomponent för att säkerställa...
Effektiv högmatningsfräsning
Sedan ett antal år tillbaka har högmatningsfräsar konstant ökat på marknaden. Ravema har sedan länge haft ett mycket starkt utbud i detta produktsegment och ser att...
Stark högmatningsgeometri
Verktygstillverkaren Dormer Pramet släpper en ny stark HM-geometri inom sin populära, dubbelsidiga högmatningsserie SNGX 11. HM-geometrin är idealisk att använda till...
MA90 – ny tangentialfräs
Kyocera utvidgar sitt produktprogram med en helt ny hörnfräs med tangentialmonterade skär. MA90 fokuserar på hög noggrannhet och med den stora släppningen under skären...
Utprovat men under ständig förbättring
HELIMILL och HELI2000 är ett sortiment av fräsar med rektangulära spiralformade skär. När HELIMILL och HELI2000 lanserades var det en revolution för hörnfräsning tack...
Nya möjligheter för ekonomisk planfräsning
Dormer Pramet har lanserat en ny och mycket ekonomisk planfräsfamilj med negativa, åttakantiga skär och en rad planfräsar av olika storlekar, som täcker in ett stort...
Ökar produktiviteten utan att tumma på verktygslivslängden eller bearbetningssäkerheten
Sandvik Coromant, utökar sortimentet av solida CoroMill® Plura HD-pinnfräsar för tung grovbearbetning i stål och rostfritt stål med två nya sorter. Denna nya...
Kraften i enkelheten
Dormer Pramet lanserar nya produkter och utökar sortimentet för att förenkla bearbetningsprocessen och hjälpa maskinoperatörer att få tillgång till de skärverktyg som...
Utökat utbud av mångsidiga och solida CoroMill® Dura-pinnfräsar
Skärverktygsspecialisten Sandvik Coromant utökar sortimentet med mångsidiga och solida CoroMill® Dura-pinnfräsar med verktyg som är särskilt framtagna för aluminium. ...
Nya verktyg och skär för längdsvarvar
I längdsvarvar och andra maskiner där små detaljer tillverkas är det viktigt med verktygslösningar som genererar låga skärkrafter och precision.  Eftersom...
Nio skäreggar för högre avverkningshastighet
Spårfräsning, avfräsning eller kuggfräsning: det här är bara tre fräsningsprocesser som det cirkulära interpoleringsfräsningssystemet från Paul Horn GmbH utför...
Framgångsrika verktygstester
Verktygsmaterial som gör märkbar skillnad för prestanda och livslängd. Det är vad man hittar hos Uppsalaföretaget VBN Components AB och deras legeringar. VBN har alltid...
Klara enkelt av krävande applikationer med nya Seco High Feed SP Milling Systems
Fräsning svårbearbetade material som segt stål, rostfritt stål, superlegeringar och titan orsakar löseggsbildning, strålförslitning och skärbrott som ökar...
5-skärig pinnfräs med spåndelare
VQ, den bästa serien av hårdmetalls pinnfräsar från Mitsubishi Materials, har nyligen utökats med en ny innovativ fräs.  Fulländad spånform för effektiv spånevakuering....
Ny planfräs för bättre hållbarhet vid aluminiumbearbetning
Optimal ytfinhet för alla volymer  Med ett omfattande och diversifierat program av verktyg för brotschning, borrning och fräsning och många års erfarenhet av...
Utbytbara keramiska fräshuvuden klarar värmen vid HRSA-bearbetning
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant utvidgar serien med utbytbara keramiska fräshuvuden och lanserar en ny keramisk sort för...
Nytt sortiment av mångsidiga solida pinnfräsar
Specialisten på skärverktyg och verktygssystem, Sandvik Coromant, presenterar ett helt nytt sortiment av avancerade, mångsidiga solida pinnfräsar. CoroMill® Dura...
Spiralfräs ger höga prestanda till en lägre kostnad per egg
För att ge tillverkare möjlighet att möta kundernas behov av lägre komponentpriser, har det nya frässystemet Seco Helical SN8-13 dubbelsidiga skär med åtta skäreggar...
”Here beats the heart of metalworking”
Den 13 till 17 september slogs portarna återigen upp till årets ledande utställning AMB i Stuttgart. Tyska Paul Horn hade som året motto "Here beats the heart of...
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Öka mångsidigheten och sänk kostnaderna med snabbväxlingssystemet för fräshuvuden Seco X-Head
För att ge tillverkarna mångsidighet och mervärde har Seco lanserat sitt nya snabbväxlingssystem för fräshuvuden X-Head. Med systemet kan användarna snabbt och enkelt...
Mapal på AMB 2022
AMB-mässan öppnar åter igen sina dörrar i Stuttgart från den 13 till 17 September. Med en monter på 390 m2 i hall 1 på plats D10 presenterar Mapal tydligt sina fyra...
Högmatningsfräsning av rotorer – tryggare, säkrare och mer effektivt
Med längder uppemot 6 meter och vikter uppemot 30 ton är rotorerna som tillverkas hos anrika Björneborg Steel minst sagt imponerande. När man dessutom ska avverka...
Nya MAPAL-kataloger: Hållande, hålbearbetning och fräsning
MAPAL lanserar nya kataloger för hållande verktyg, hålbearbetning och fräsning. Som en del i det har hela produktportföljen setts över, reviderats och kompletterats för...