Dubbla vinster

feb 15, 2021 | Fräs, Verktyg

Biltillverkaren Henry Ford sa en gång att ”bilsporten föddes fem minuter efter att den andra bilen var byggd.” Anpassningsförmåga och bilar har alltid gått hand i hand, men Don Schumacher Motorsports (DSM) som tillverkar precisionsdelar, har tagit det här konceptet hela vägen till pole position. Företaget skördar framgångar på banan, har klarat ISO 9001:2015-certifieringen och diversifierat sig så att man nu även levererar produkter till både flygindustri och försvar – allt inom loppet av bara två år. Men för att komma i mål med allt detta krävs att man har rätt verktyg och det var därför företaget vände sig till Sandvik Coromant.

I september körde Matt Hagan hem den 350:e segern åt Don Schumacher Racing (DSR) i den sista omgången av det amerikanska dragracing-mästerskapet NHRA Summernationals på racingbanan Lucas Oil i Brownsburg, Indiana.

Matt Hagan segrade i sin ”Funny Car” som gör noll till 530 km/h på under 3,7 sekunder. Som av en händelse sammanföll hans vinst med 50-årsjubileet av företagsgrundaren Don Schumachers legendariska seger i Indianapolis 1970.

Nu har DSR verkligen visat att de hör hemma bland motorsportens bästa. Samtliga fyra av DSR:s Dodge Charger SRT Hellcat-förare har kammat hem åtminstone två segrar under de nio tävlingar som har körts så långt under 2020. I oktober 2019 blev DSR det enda teamet i NHRA:s historia att ha vunnit tolv tävlingar i följd i samma klass. DSR hade också det tidigare rekordet med tio tävlingsvinster i följd i samma klass, med samma föraruppställning.

Samtidigt har DSR radat upp framgångar även utanför racingbanan, nämligen hos DSM Precision MFG, som också ligger i Brownsburg. 2018 nådde man en viktig milstolpe genom att bli certifierade enligt ISO 9001:2015. Ett erkännande för företagets kvalitetshantering och hållbarhetsarbete. Certifieringen visar också att företagets verksamhet bedrivs i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. 

Verkstaden har också varit framgångsrik i att tackla de utmaningar som coronapandemin innebär. På bara två år har verkstaden som startades 2005 enbart för att förse företagets dragracing-team med delar nu lyckats diversifiera sig och leverera produkter till flera helt nya branscher. Däribland försvar, flygindustri och handel. 

Diversifiering är något de flesta tillverkare strävar mot 2020. Enligt Pricewaterhouse Coopers (PwC) nyligen publicerade rapport COVID-19: What it means for industrial manufacturing (Covid19: Så påverkas tillverkande företag) behöver företagen expandera in i nya branscher och utnyttja nya inkomstkällor, antingen därför att de är tvingade på grund av kollapsande marknader eller för att de helt enkelt hittar nya möjligheter. 

Idag, konstaterar Chad Osier som är vice VD hos DSM, är verkstaden i Brownsburg den enda i sitt slag i Mellanvästern som erbjuder en så hög grad av precisionsbearbetning, för så många olika branscher.

”Det är helt klart racingen som ligger oss varmast om hjärtat”, säger Chad Osier. ”Vi är racingförare och ingenjörer, och precisionstillverkning genomsyrar allt vi gör. De här kunskaperna och rätt verktyg gör att vi åstadkommer den precision och den kvalitet som krävs för att bygga nitro-motorblock för dragracing-bilar som kommer upp i 11 000 hk.”

”De erfarenheterna och den precisionen tar vi med oss för att leverera konkurrenskraftig kvalitet och skalbara lösningar för försvar, flygindustri, handel, motorsport och fordonsindustri.”

Henry Ford skulle säkert ha varit stolt. Men hur har DSM lyckats med så mycket på så kort tid och vilka lärdomar kan andra tillverkare dra av det här? Det visar sig att svaret till stor del ligger i de verktyg DSM har valt. Namnet på deras verktygspartner har prytt sidan på Hagans Funny Car sedan racingsäsongen 2017 och finns nu även på den Top Fuel-dragster som körs av Hagans stallkamrat Tony Schumacher, som för övrigt är son till Don Schumacher. Sponsorn heter Sandvik Coromant i samarbete med maskintillverkaren Okuma America. 

”Vi sysslar förstås med racing”, säger Chad Osier,

”men vi sysslar också med att göra vinst. Där spelar verktygsförslitningen stor roll. Vi vill se till att det blir så lite spill och så få kasseringar som möjligt. Verktygsuppsättningen och utrustningen från Sandvik Coromant stämmer väl överens med hur vi arbetar.”

Ett race mot precision 

DSM har samarbetat med Sandvik Coromant sedan 2012. Ett av flera framgångsrika projekt har varit att hjälpa kunden att flytta tillverkningen av motorblock i aluminium in-house. Det har gjort att man nu kan producera exaktare komponenter med högre prestanda som kammar hem segrar i bland annat Gatornationals.

DSM vände sig till Sandvik Coromant för att få hjälp att vidareutvecklas till vad Chad Osier beskriver som en ”fulländad verkstad som klarar i stort sett allt.” Det vill säga en som kan ta sig an allt från små specialutformade fästelement och nitro-motorblock med rätt massa till skräddarsydda delar till försvar och flygindustri. Från snabb prototypframställning hela vägen till massproduktion. 

”Så fort man förlitar sig på en extern partner blir det en fråga om förtroende”, säger Chad Osier. ”Sandvik Coromant har produkter av jämn och hög kvalitet som håller länge. De ger tekniskt stöd så att vi kan ta oss an vilket projekt som helst.”

Brian Flores, Channel Manager för östra USA hos Sandvik Coromant, instämmer: ”Vi hjälper DSM med flera saker, från att ge stöd till lokala försäljningsingenjörer till att bistå DSM:s bilspecialister och processutvecklingsexperter. Det innebär bland annat att arbeta nära deras team av specialiserade programmerare för att ta fram precisionsdelar som kolv och motorblock i svårbearbetade aluminiumämnen.”

”De här bearbetningsprocesserna är mycket komplexa”, förklarar Brian Flores. ”Vi använder Sandvik Coromants verktygsuppsättningar i svarvarna och fräsarna från Okuma America, vilket gör att de bearbetade delarna kommer upp i den kvalitetsstandard som krävs. Det är här det visar sig hur viktigt det är med slitstarka verktyg.”

För de här applikationerna använder DSM bland annat CoroMill® 390 hörnfräsar som är framtagna för att vara mångsidiga och kan användas även för rampning vid blandad produktion. Med lättskärande skärgeometrier är högpresterande CoroMill® 390 utformat för låga skärkrafter och vibrationsfri bearbetning – för säker fräsning i alla material. 

De här egenskaperna är extra användbara vid bearbetning av aluminium som har en tendens att deformeras om aggressiva, djupa radiella ingrepp används vid hög hastighet eftersom materialet då utsätts för stora påfrestningar. Sandvik Coromant har ett långtgående samarbete med DSM:s CAD-designers. 

”Till syvende och sist handlar det om kvalitet och att bry sig om detaljerna, oavsett om det är frågan om en ritning för ett motorblock eller en flygplansdetalj”, säger Chad Osier. ”Det är det som gör att vi har den rätta tekniska kompetensen för att leverera den kvalitet som flygindustrin behöver. Dessutom behöver vi rätt utrustning och verktyg för att kunna göra det.”

Minimera kasserade verktyg och material 

Då är kvalitet och precision fixat, men hur är det med hållbarheten? För att bli certifierat enligt ISO 9001:2015 måste företaget visa vad det går för på två viktiga områden. För det första att man klarar att konsekvent leverera produkter och tjänster som uppfyller både kundernas och den tillämpliga lagstiftningens krav. 

 För det andra krävs att man har ett system för att öka kundnöjdheten ytterligare. För de som arbetar på verkstadsgolvet innebär det att tillämpa DSM:s kvalitetshanteringssystem, men det är också en fråga om hållbarhet. 

Bland annat därför använder DSM fräsen CoroMill® 790 för ISO N-material, utformad för att arbeta med hög precision. Fräsen CoroMill® 790 är en ”superavverkare” där effektiv spånborttagning är en viktig beståndsdel i att uppnå hög produktkvalitet. 

”Vi är ute efter verktyg som ger konstanta och repeterbara detaljer och minimerar kasseringar och cykeltid”, förklarar Chad Osier. ”Som jag uppfattar det är den största insatsen vi kan göra på hållbarhetsområdet att lyckas maximera produktionen samtidigt som vi minskar mängden kasserat material i automatiserade processer.” 

”Det här är en rejäl utmaning vid tillverkning av racingmotorer i aluminium”, tillägger Brian Flores. ”Mängden material som avverkas är smått otrolig. Det krävs väldigt intensiv och specifik programmerings-teknik och särskilda verktygsvägar. Och det är här jag tycker att Sandvik Coromant verkligen har levererat och hjälpt DSM att hitta den allra mest produktiva metoden för de här delarna.”

Eftersom DSM är en högteknologisk verkstad är man väl medveten om att verktygsförslitning handlar om mer än bara verktygen, och att det även är en fråga om effektiv övervakning för att få ut mest möjliga av dem. 

Därför använder DSM Sandvik Coromants plattform CoroPlus® Machining Insights, en utökning av företagets CoroPlus-serie av programvara för ansluten tillverkning. Plattformen är utformad för att ge tillverkarna bättre insyn i CNC-maskinerna och bearbetningsprocesserna. Verkstaden kunde dessutom integrera systemet sömlöst i sitt befintliga resursplaneringssystem (ERP).

”Vi kan följa exakt hur verktygen presterar och det är också viktigt”, säger Chad Osier. ”Verktyg och utrustning går hand i hand med vår automatisering och teknik.” 

Blicken på målet

Fokus på avancerad teknik gäller inte bara verktyg utan också utbildning. Sedan 2016 har DSM avsatt en yta på 465 kvadratmeter av sin verkstad som Sandvik Coromant använder för att hålla utbildningar. Ytterligare ett bevis på det nära samarbetet företagen emellan. Här får utbildningsdeltagarna praktisk erfarenhet av modern bearbetning, moderna verktyg och tekniker och DSM tar hand om Sandvik Coromants kunder från trakten runt verkstaden. 

”Det är ett utmärkt partnerskap som båda företagen tjänar på – i synnerhet när vi fortsätter att expandera inom flygindustri, fordon och försvar”, säger Chad Osier. ”Det har också gjort att Sandvik Coromant kommit i kontakt med våra viktigaste kunder så att de får se med egna ögon vilka fördelar och vilket värde det finns med att använda Sandvik Coromant-produkter.” 

Chad Osier uppskattar att DSM:s produktion idag fördelar sig ganska jämnt mellan racingåtaganden och övriga kontrakt på precisionstillverkning. Tillverkaren kommer att fortsätta på den inslagna vägen och bland annat investera i 3D-skrivare för metall. Man har även planer på att utöka kurs- och utbildningsverksamheten till ytterligare branscher förutom racing och bilindustri. I det arbetet ingår också att coronaanpassa utbildningslokalerna och titta närmare på möjligheterna att hålla Webex-konferenser och spela in vissa moment på video. 

”Vi är alltid på jakt efter nya sätt att göra både kunder och sponsorer nöjda”, säger Chad Osier. ”ISO 9001:2015-certifieringen har verkligen öppnat dörrar för oss och nu tänker vi gå ännu längre och införa det AS9100-standardiserade kvalitetshanteringssystemet för flygindustrin. Det är i mångt och mycket ett fortsättning på ISO 9001:2015 när det gäller hållbarhet och det är Sandvik Coromants fortsatta stöd som gör det möjligt för oss.”

”Sandvik Coromant har produkter med konstanta prestanda som tillhör de absolut bästa på marknaden och dessutom erbjuder de det tekniska expertstöd vi behöver för att ta oss an alla tänkbara projekt”, säger Chad Osier

”Precision och kvalitet är mycket viktigt i allt vi gör och vi använder de här Sandvik Coromant-verktygen för att klara precisionskraven både från motorsportbranschen och övriga branscher som vi jobbar mot”, förklarar Chad Osier. ”Deras verktyg håller hög kvalitet och har lång livslängd och det ger oss ökad hållbarhet. Utan det kan vi inte uppfylla våra åtaganden gentemot kunderna.”

Det är mycket möjligt att racingen föddes fem minuter efter att bil nummer två var färdig. Men genom fortsatt entreprenörsanda, ISO 9001:2005-certifiering och Sandvik Coromants verktygslösningar ser det ut som om DSM kommer att ligga i täten i en lång rad branscher under många år framöver. 

Mer info: Sandvik Coromant, DSM

Öka mångsidigheten och sänk kostnaderna med snabbväxlingssystemet för fräshuvuden Seco X-Head
För att ge tillverkarna mångsidighet och mervärde har Seco lanserat sitt nya snabbväxlingssystem för fräshuvuden X-Head. Med systemet kan användarna snabbt och enkelt...
Mapal på AMB 2022
AMB-mässan öppnar åter igen sina dörrar i Stuttgart från den 13 till 17 September. Med en monter på 390 m2 i hall 1 på plats D10 presenterar Mapal tydligt sina fyra...
Högmatningsfräsning av rotorer – tryggare, säkrare och mer effektivt
Med längder uppemot 6 meter och vikter uppemot 30 ton är rotorerna som tillverkas hos anrika Björneborg Steel minst sagt imponerande. När man dessutom ska avverka...
Nya MAPAL-kataloger: Hållande, hålbearbetning och fräsning
MAPAL lanserar nya kataloger för hållande verktyg, hålbearbetning och fräsning. Som en del i det har hela produktportföljen setts över, reviderats och kompletterats för...
Med sin mångsidighet sänker Secos fräsar kostnaderna för verktygslagret
Tillverkare som vill ha mångsidighet och precision vid bearbetning kan kombinera Seco Turbo 16 hörnfräsar och Helical Turbo 16 fräsar för att minska verktygslagret och...
Spårfräsning av smala spår
Paul Horn GmbH har utökat sitt system för spårfräsning av spår. Horn erbjuder verktygen i skärbredder från 0,25 mm till 1 mm, beroende på diametern. Beroende på...
Fräsfamilj med unikt frässkär för höga matningar
2018 introducerades fräsfamiljen LOGIQ4FEED, för fräsning med höga matningar, med ett 4 mm´s-skär och tillhörande fräskroppar i Ø12-52 mm. Nu kompletteras familjen med...
Multi-Master – En multifunktionell mästare
När ISCAR lanserade MULTI-MASTER för roterande fräsverktyg med utbytbara hårdmetallhuvuden i början av 2000-talet blev det början på en ny era för utvecklingen av...
GARANT Master UNI fräs med grovbearbetningsprofil visar hög prestanda och processtillförlitlighet i alla material
Den nya GARANT Master UNI HM Högavverkningsfräs HPC från Hoffmann Group är ett riktigt allround-verktyg för alla fräsoperationer och material. Det unika med denna...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
Innovation – Nya experter på spårskärning i icke-järnhaltiga material
Hofmann & Vratny presenterar sin nya EXN1-serie – en innovation för spår skärning i aluminium, syntetiska material och andra icke-järnhaltiga metaller. EX i...
Utökar sortiment av gängfräsar
SmiCut har nu utökat och förbättrat sitt sortiment av solida gängfräsar som dem tillverkar själva i Ludvika. Vad är då nytt? Vissa verktyg ändras från 4-skäriga till...
Mapal presenterar nya OptiMill-Tro-Inox: Högsta produktivitet i rostfritt stål
För att uppnå högsta möjliga produktivitet i bearbetningen av rostfritt stål (Inox) lanserar MAPAL OptiMill-Tro-Inox-en ny sexskärig fräs för dynamisk fräsning i...
Ny programvarumodul för kontrollerad spånbrytning
Sandvik Coromant presenterar en ny bearbetningsmetod som gör det möjligt att kontrollera spånbrytningen i gängsvarvningsapplikationer. OptiThreading™ lanseras som...
Optimerad fräsning för vibrationsfri bearbetning
Sandvik Coromant har lanserat ett nytt fräsverktyg för hög matning. CoroMill® MH20 är främst framtagen för fräsning av hålrum och fickor i materialen ISO S, M och P....
Deras vassaste fräs någonsin!
-Vår vassaste fräs någonsin! Speciellt framtagen för effektiv bearbetning i mjuka och tuffa material, både under stabila och instabila förhållanden säger Peter Alström...
ISCAR NEOFEED – högre lönsamhet med dynamisk plan- och högmatningsfräsning
Från ISCAR´s senaste kampanjlansering NEOLOGIQ återfinns den helt nya fräsfamiljen NEOFEED för grovfräsning. NEOFEED består av planfräsar i två olika utföranden - FFQ8...
Ny formgängtapp med unik polygongeometri ger hög process säkerhet och lång livslängd!
GARANT Master-produktfamiljen har fått en ny medlem: Med nya GARANT Master Form Steel presenterar Hoffmann-gruppen en formgängtapp som levererar gängor i toppklass,...
ISCAR HELISLOT-familjen växer – nu finns skivfräsar för smalare spår
ISCAR HELISLOT består av spårfräsar med fyrkantiga skär som ger en produktiv och kostnadseffektiv spårfräsning. Introducerat sedan tidigare är fräskroppar för 13 mm´s...
Förbättra stabilitet och livslängd med optimerade solida pinnfräsar
I sitt fortsatta arbete att tillhandahålla de mest kostnadseffektiva verktygslösningarna, har Seco Tools lanserat en ny serie flexibla och högproduktiva solida...
Dynamisk 5-axlig fräsning med GARANT PPC-fräsar
Efter att ha arbetat med PPC-fräsning i över 5 års tid är Hoffmann Group en erfaren och pålitlig leverantör av PPC-fräsverktyg. Deras omfattande sortiment innehåller...
Power skiving för elbilar
Teslas bilar används ofta som exempel på att elbilar inte behöver flera växlar eller dubbelkoppling. Det vill säga med undantag för alla modeller som visst behöver det....
ISCAR NEODO – ger exakt 90° hörn
Iscar´s nya fräsfamilj NEODO är en del av NEOLOGIQ – nästa steg av logiska verktyg för en smart fabrik. NEODO består av plan- och hörnfräsar, Ø40-125 mm, med...
Mitsubishi Materials lanserar fyra nya innovativa pinnfräsar
Mitsubishi Materials utökar nu sitt sortiment med fyra nya pinnfräsar till VQ-serien. De senaste tillskotten är speciellt framtagna för specialapplikationer till...
ISCAR HELI2000 Jet Line – fräskroppar för högtryckskylning
Iscars produktfamilj HELI2000 utökas nu med nya fräskroppar för högtryckskylning. Kylningen som är riktad mot varje skäregg ger bland annat längre livslängd och...
Elektrifierad rörlighet – driftsäker bearbetning av små motorhus för elmotorer gjorda i magnesium och aluminium
Idag så cyklar amatörcyklister uppför alla typer av berg utan större ansträngning, berg som får proffscyklister att blir svettiga. Elcyklar är hemligheten, cyklar med...
Nya sätt att bearbeta växellådor
Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Detta gäller även vid bearbetning av komponenter till växellådor, där...
Dormer Pramet utökat fräsprogram för svårbearbetade material
Dormer Pramet har lanserat en ny generation av femskäriga, solida hårdmetallfräsar, avsedda specifikt för dynamisk fräsning i allmänhet och för formtillverkning. ...
Imponerar med sina fjorton-skärkanter
ALESA HEPA 45° imponerar med sina fjorton-skärkanter (2x7)vändskär. Det maximala antalet av skärkanter garanterar ett optimalt pris ochprestanda förhållande för varje...
Iscar NEOLOGIQ – Snart lanserars nya produkter för att möta utmaningarna i dagens trender
Det har nu gått några år sedan ISCAR lanserade en serie unika och innovativa LOGIQ-verktyg. Dessa verktyg hade utformats särskilt för att klara utmaningarna inom...
Effektiv och hållbar verktygsrekonditionering
Tid är pengar inom tillverkning. Borrning, fräsning och brotschning är enormt påfrestande för verktygen. Här förklarar Jill Glynn, Commercial Services Manager hos...
Processäker planfräsning med lång livslängd
Kunder till MAPAL litar på PKD-fräsen för planfräsning av stora volymer, med instabila detaljer och inom HPC-området. Med en solid stålkropp med lödda PKD-skär, uppnår...
Spara tid och öka produktiviteten med den nya appen
Seco Assistant ger dig den produktinformation och de verktyg du behöver, utan att du behöver söka på internet eller i olika kataloger, även när du är offline. Seco...
Nytt dubbelsidiga skär med 6 skäreggar
Mitsubishi Materials har kompletterat med en mångsidig vändskärsfräs till sitt omfattande sortiment av högpresterande verktyg. Den nya WWX400-serien är en fräs som...
Vridet frässkär för höga matningar
LOGIQ4FEED-familjen ifrån Iscar som introducerades 2018 utökas nu med nya skär och fräskroppar.  Nyheter: Fräskroppar FFX4 ED-MM – Fräshuvud med MULTI-MASTER...
De senaste tillskotten stärker kapaciteten för formverktygsbearbetning
På senare år har den globala tillverkaren Dormer Pramet expanderat sitt sortiment av solida och vändbara roterande verktyg för att möta en mängd olika applikationer...
Fräshuvud i 32 mm´s diameter ger nya möjligheter
Iscar´s redan stora Multi-Master-sortiment utökas med 32 mm´s fräshuvuden med en ny T21-gänga. De nya fräshuvudena kommer i första skedet i två varianter – 4-skäriga...
Högprestandafräsar för aluminium och stål
MAPAL utökar sitt program OptiMill inom området av högprestandafräsar för bearbetning av aluminium och stål.  Säker produktion av konstruktionsdetaljer i...
Utökar sortimentet
Nu utökas Iscar´s utbud av spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-koppling i dimensionsområdet 32-50 mm. Kundnytta och egenskaper: Ingen ställtid vid byte av...
Utökar med nya solida hårdmetallpinnfräsar
Iscar´s SOLIDMILL-familj CHATTERFREE har utökats med ytterligare 7-skäriga pinnfräsar som kompletterar de som finns sedan tidigare. CHATTERFREE består av solida...
Hans forskning stärker verktygsbolaget kompetens
Efter 17 år på Seco Tools antog Adnan Agic utmaningen att börja forska inom ett område som länge intresserat både honom och företaget.  – Jag har främst studerat...
Fräsarna går på djupet
Dormer Pramet har utvidgat sitt fräsprogram för formverktygstillverkning och övrig bearbetning med ett flertal nya produkter.  Bland dem finns det nya dubbelsidiga...
Solidmill och Chatterfree
Nya solida pinnfräsar för effektiv bearbetning av rostfritt stål samt solida keramiska pinnfräsar för bearbetning av superlegeringar, gjutjärn och grafit. ISCAR...
Förbättrar industrins produktionsekonomi
 En gång årligen samlar kinesiska världskoncernen Gesac sina exportpartners för en veckolång presentation av det senaste inom verktygstekniken. I takt med Gesacs...
Den helt nya kraftfulla GTC fräsen
Speciellt vid fräsning av mycket tuffa material, så är det endast möjligt i begränsad utsträckning att öka skärhastigheten (med tanke på processtillförlitlighet). Tack...
Konsten att utveckla unika produkter
Vid renovering av järnvägsräls föredras generellt två alternativ; slipning eller dynamisk fräsning. Till skillnad från slipning av järnvägsspår, ger...
Väsentligt bättre ytfinhet tack vare vibrationsdämpade fräsdornar.
Vibrationer förekommer ofta vid bearbetning. Det leder till dynamisk instabillitet av hela systemet. Otillräcklig ytfinhet, dålig noggrannhet, höga bearbetningsljud,...
Horn på EMO
Ny frontinspänning för Supermini skär Bild: Den nya designen gör att skäret hålls på plats med en högre kraft och ger ett stabilare system. Horn har utvecklat ett nytt...
Verktygsbolag utökar med fräshobb
I veckan blev det klart att Dorato Tools AB med säte i Eskilstuna blir representant för koreanska fräshobbstillverkaren DTR i Sverige, Norge och Danmark. Koreanska DTR...
Ny huvudkatalog från Mitsubishi Materials
Mitsubishi Materials lanserar nu under våren 2019 sin nydesignade huvudkatalog C008 över sitt standardprogram av skärande och hållande verktyg. En ny layout -Mitsubishi...