Dormer har lagt till ett flertal nya materialspecifika hårdmetallfilar till sitt redan breda program.

Den nya ST-geometrin är avsedd för stål medan VA-designen lämpar sig bäst för rostfritt stål. Båda geometrierna finns i ett antal olika former och medger en mer lättkontrollerad hantering för operatören, samt skapar mindre värme, vilket i sin tur ökar livslängden.

De senaste skärformerna har upp till 50 % högre avverkningsförmåga jämfört med standardfilar av hårdmetall.Som tillägg finns också de nya GRP-filarna för bearbetning av glasfiberlaminat och andra komposit- material. GRP-filarna har antingen en borrspets eller frässkär i änden och en geometri som reducerar urflisning och förbättrar hålkvaliteten.Som stöd för introduktionen har Dormer också utökat programmet med tre nya filsatser. De innehåller fem filar vardera, den ena med ST-designen, den andra med VA-designen och den tredje med belagda, dubbelskurna filar.

Dormer introducerade sinaroterande hårdmetallfilar för ett år sedan som en förstärkning till sitt övriga verktygsprogram. Det breda programmet av geometrier och former omfattar bl. a cylindriska med nosradie, spetsformade, äggformade, flamformade, koniska 60° och 90°, koniska och omvänt koniska.

Dormer introducerar även ett nytt kort, koboltlegerat (HSS-E) borr.A147 är ett korsspetsat, blankt borr för djup upp till 6 x D och är i första hand avsett att användas i rostfritt stål och titanlegeringar. Borrets spetsgeometri gör det lättskärande och det arbetar därför med lägre skärkrafter och ger bättre hålkvalitet, samt har lång livslängd.

Det nya borret ska ses som ett komplement till Dormers vanliga HSS-borr för rostfritt – trotjänaren A108.Dormers universella A147 kan givetvis också användas i andra material, t ex stål, koppar och aluminium.