Digitalt ansluten tyst svarvning

mar 15, 2019 | Svarv, Verktyg

Med en avancerad lösning som gör det möjligt för tillverkningsföretag att ta ett steg mot digital bearbetning och Industri 4.0, har specialisten på skärverktyg och verktygssystem, Sandvik Coromant, lagt till alternativet uppkoppling till verktygshållarna i den omtalade serien Silent Tools™. Innovationen erbjuds som en del av Sandvik Coromants sortiment med anslutna lösningar: CoroPlus® för verkstäder som vill vara en del av den snabbt framväxande trenden av digitalisering inom branschen.

En av alla förbättringar är att Silent Tools-tekniken för invändig svarvning med långt överhäng nu har inbyggd anslutning i adaptern. Lösningen Silent Tools™ Plus gör att data från bearbetningsprocesser kan samlas in och skickas till en dashboard, vilket ger operatören värdefulla insikter om vad som händer inuti långa ihåliga komponenter. Det kommer till exempel att bli möjligt att upptäcka om det vibrerar för mycket eller om ytkvaliteten riskerar att försämras. Dessutom kan operatörerna minska tiden som maskinen körs utan verktyg i ingrepp.

Silent Tools Plus erbjuder inbyggdanslutning i adaptern, vilket gör att realtidsdata från bearbetningsprocessen kan samlas in och analyseras av operatören.

”Kombinationen av CoroPlus anslutning och Silent Tools dämpningsteknik gör att detta är en lösning som visar de tekniska framsteg vi kan förvänta oss från framtidens bearbetningslösningar”, säger Åke Axner, Product Manager Silent Tools Turning Adaptors hos Sandvik Coromant. ”Silent Tools Plus-svarvadaptrar med inbyggd anslutningär en del av vår övergripande CoroPlus-strategi som gör att kunderna kan arbeta effektivare.”

Till exempel kan Silent Tools Plus vibrationsindikator tidigt upptäcka problem med bearbetningen. Det gör att vibrationsrelaterade problem som missljud, dålig ytkvalitet och snabbare verktygsförslitning kan förhindras. Dessutom visar funktionen för inställning av centrumhöjd skäreggens nivå så att den snabbt och enkelt kan ställas in efter behov. Resultatet är bättre bearbetningsprestanda och längre verktygslivslängd.

Silent Tools-verktygen från Sandvik Coromant är utformade i syfte att minimera vibration med hjälp av en vibrationsdämpare inuti skärhållaren som är förinställd till rätt frekvens och som består av en tung massa som stöds av gummifjäderelement. Fördelarna med denna design är många: Det gör att verkstäder kan öka spånavverkningshastigheten, förbättra ytjämnheten, säkra processen eller minska produktionskostnaderna.

Silent Tools Plus-svarvadaptern har även ett nytt Wedge Lock snabbvxlings gränssnitt mellan adapter och skärhuvud. Det underlättar snabba och precisa byten av skärhuvudet och tilltalar därmed tillverkare i flera branscher, däribland flygindustrin för bearbetning av landningsställskomponenter, och inom olje- och gas-industrin där bearbetning av långa ihåliga komponenter är vanligt.

Vill du synas här med en banner för ert företag