Det kan gälla hela samhällen, städer, fabriker och allt där det finns någon form av processer och/eller flöden – det mesta går i dag att bygga upp i en virtuell värld, med så kallade digitala tvillingar.
Artikel Aktuell Produktion Nummer 4/2022 Skriven av Tord Käck

Vilken nytta kan en digital tvilling skapa för en verktygsmaskin?
Fördelarna för en maskintillverkare är många – t.ex. så kan en ny eller kundanpassad maskin byggas, fullt ut, som en digital modell och testas av blivande kund redan innan den byggts. Stor del av programmering och idriftsättningsjobbet kan göras virtuellt och man minimerar alltså tiden för idriftsättning hus slutkunden. Vidare så kan utbildning ske på den virtuella maskinen, innan den fysiska byggts, och på det sättet har man utbildade operatörer i samma stund som maskinen är klar för produktion.
Fördelarna för en slutanvändare är delvis samma som nämnts för maskinbyggarna, men också att provköra (virtuellt) ett jobb i kalkyl/offert-skedet, för säkrare prissättning. Även beredningsjobbet och prov av olika metoder, samt operatörsutbildningar är klara fördelar om man har en digital kopia av sin maskin.
Vilken nytta kan en digital tvilling skapa för en robotcell?
Hos företaget Elektroautomatik, som är en av Sveriges största automationsintegratörer, visas ett exempel på en digital tvilling på en robotcell. Genom att bygga upp cellen digitalt så kan alla flöden och funktioner testas och på det sättet kan man optimera cellen innan den byggs. Hela PLC-programmet, med cell-styrning och HMI, kan testas av på förhand i en virtuell miljö. Staffan Lundgren, som är mjukvaru-ingenjör hos Elektroautomatik, berättar att man med en sån här lösning gör upp till 80% av ”debugging” och idriftsättningen innan cellen är byggd och står hos kund.
Vilken nytta kan en digital tvilling göra för en bearbetning?
Hos Edge Technology får vi en förevisning av programmet ”NCSIMUL”
NSCIMUL är en mjukvara vars fokus är att minska produktionskostnader. I och med att man verifierar och optimerar NC-programmet i en digital kopia av en fysisk maskin är programmet redan testat innan det överförs till maskinen. Resultatet är kortare ställtider och minskat behov av att nyttja dyrbar maskintid för inkörning av en detalj.
NCSIMUL är en avancerad simuleringsmjukvara som hanterar allt gällande fräsning, borrning och svarvning från enkel 3-axlig bearbetning till avancerade flerkanaliga maskiner. I och med att det är en exakt kopia av maskinen som används i NCSIMUL, är det en verifiering av koden i rätt miljö beträffande maskinbegränsningar, verktyg samt material.
I NCSIMUL laddar man upp alla underprogram/macron, och maskinens specifikationer från den fysiska maskinen vilket möjliggör en väldigt verklighetsnära testning och optimering – innan dyrbar maskintid tas i anspråk för inkörning av detaljen