Designade för tillverkningsbarhet 

aug 22, 2023 | Borr, Verktyg

”Det finns inget effektivt med innovation”, sa den brittisk-amerikanske författaren och föreläsaren Simon Sinek en gång. Men har han rätt? Det åligger tillverkare att vara innovativa och hålla jämna steg med alla förändringar, särskilt de som drivs av e-mobilitet. Här förklarar Robert Smith, Offer Manager för håltillverkning och kompositmaterial vid verksamhetsgrenen solida hårdmetallverktyg (SRT) hos specialisten på skärverktyg, Sandvik Coromant, hur tillverkare kan – och måste – vara effektiva i sitt innovationsarbete med avancerade borr av solid hårdmetall. 

Design för tillverkningsbarhet (DFM) har blivit allt viktigare för tillverkare i en mängd olika branscher – inklusive fordonsindustrin, flygindustrin och den allmänna verkstadsindustrin. DFM innebär att man utformar produkter som kan tillverkas enklare, effektivare och mer kostnadseffektivt. För Sandvik Coromants kunder innebär detta vanligtvis att man uppnår en fördelaktig kostnad per detalj vid bearbetning av komponenter; eller kostnad per hål i borrnings- och gängningsapplikationer. Vart och ett av dessa mål kräver skärverktyg som är mycket tillförlitliga och stöder hög produktivitet. 

Dessutom fortsätter konceptet DFM att utvecklas i takt med en alltmer globaliserad försörjningskedja och en ökad efterfrågan på anpassade produkter. E-mobiliteten kommer också att ha en inverkan på DFM. Detaljer till el- och hybridfordon har större variation mellan tillverkare jämfört med deras motsvarigheter i en förbränningsmotor (ICE), och de tillverkas i större utsträckning av sega material som låglegerat stål, inconel och aluminium. En eltrend inom flygindustrin må fortfarande ligga några år bort, men samma trend inom fordonsindustrin är aktuell här och nu. Det innebär att tillverkare måste hålla jämna steg med förändringarna, annars riskerar de att hamna på efterkälken.

Men hur kan avancerade verktygslösningar göra skillnad för DFM? Svaret finner man i faserna från CAD till komponent inom tillverkningsindustrin. CAD till komponent hänvisar till tre steg i tillverkningen. Först har vi fasen CAD till spindel, där CAD och modeller från datorstödd tillverkning (CAM), inklusive digitala tvillingsimuleringar används för att förbereda en bearbetning och säkerställa att verktygsuppsättningen, arbetsstycket och bearbetningsparametrarna har optimerats. 

Därefter kommer spindelfasen, eller den faktiska bearbetningen. Här kan vi utvärdera verktygets bearbetningsprestanda mot arbetsstycket, och dess effekt på kostnaden per detalj, kostnaden per hål, och – slutligen – våra kunders omsättning. Den sista fasen är komponentfasen där komponentens kvalitet och ytjämnhet utvärderas. Ytjämnhet och detaljer som hålens ytintegritet har mycket stor betydelse, oavsett om man är verksam i fordonsindustrin, flygindustrin eller den allmänna verkstadsindustrin. Bättre hålkvalitet förhindrar att komponenten går sönder– och beror till stor del på tillverkningsprocesserna som används vid bearbetning och finbearbetning av hålen.

I synnerhet är ett borrs utformning avgörande för att kunna producera bättre hål. Det är därför som skäreggsgeometrier i borr ständigt utvecklas, eftersom det är viktigt att uppfylla de högsta standarderna för tillverkning och detaljkvalitet. Det är också viktigt att använda skärvätska för att minska värmeuppbyggnaden i verktyget. Det är här som Sandvik Coromants specialister kan spela en viktig roll och hjälpa kunderna. 

Enkel tillverkning

Sandvik Coromant arbetar nära sina kunder för att inhämta relevant information om deras bearbetningsprojekt, så att de vet vad som krävs. Låt oss säga att kunden behöver utföra en kontinuerlig borroperation i ett arbetsstycke av 316L rostfritt stål – ett material som, enligt en studiepublicerad i Journal of Engineering and Applied Sciences som ges ut av Asian Research Publishing Network (ARPN), har visat sig orsaka ”snabb och förödande förslitning” som påverkar livslängden hos skärverktyg betydligt.  

I denna fas av kundens bearbetningsprocess, den tidigare nämnda CAD-till-spindelfasen, kan våra specialister undersöka och bakåtkompilera kundens processer, inklusive användandet av CAD och CAM-modeller. Genom att göra detta kan Sandvik Coromant ta fram en verktygsprototyp på morgonen, och ha den redo för testning vid FoU-avdelningen på eftermiddagen. Innan digitaliseringens dagar skulle den här processen har krävt att man skickade ritningar fram och tillbaka, och arbetet hade tagit upp till sex veckor. Idag har möjligheten att leverera verktygsprototyper redan samma dag varit helt revolutionerande för Sandvik Coromant. 

Ökad skärlivslängd 

Sandvik Coromant erbjuder en mängd produkter som stöder kunderna vid tillverkning av komponenter, även till elfordon. Bland dessa återfinns CoroDrill® 860, ett borr i solid hårdmetall som har tagits fram för snabb och problemfri borrning samt maximal produktivitet tack vare hög effektivitet under skärande bearbetning. Verktyget finns i en mängd olika geometrier, inklusive 860-MM för rostfria stålmaterial som ger långa spånor, så som austenitiskt, superaustenitiskt, ferritiskt och rostfritt duplexstål. 

Sen har vi CoroDrill® 860-GM som har visat sig användbart för tillverkare inom fordonsindustrin vid borrning av motorblock, höljen, flänsar och grenrör. Borret lämpar sig också väl för alla applikationer utanför fordonsindustrin och den allmänna verkstadsindustrin där hålkvaliteten är avgörande – till exempel inom flygindustrin, olje- och gasindustrin, kärnkraftsindustrin och för producenter av förnybar el.

860-GM har uppnått imponerande resultat, även hos en fordonstillverkare i Korea. Sandvik Coromants kundprojekt var att borra genomgående hål i en batch med kontakter till växellådor. Målet var att borra åtta genomgående hål med en diameter på 8,2 mm (0,32″) i respektive komponent, med ett djup på 10 mm (0,39″). Den befintliga lösningen producerade 200 komponenter, totalt 1 600, med en skärhastighet (Vc) på 80 m/min (3 102 varv/min) och en skärmatning (Vf) på 381 mm/min. I jämförelse producerade CoroDrill® 860-GM 2 300 komponenter (18 400 hål) med en Vc på 100 m/min (3 878 varv/min) och en Vf på 814 mm/min. 

Över lag gav CoroDrill® 860-GM en betydligt -längre verktygslivslängd med 1 150 %. Detta följdes av en produktivitetsökning som hjälpte till att sänka kostnaden per detalj avsevärt för kunden. Liknande imponerande resultat har rapporterats från andra Sandvik Coromant-kunder ifordonsindustrin världen över.

Något som är minst lika viktigt som att borra släta hål är gängningen, den åtgärd som skapar en gänga inuti hålet. För detta erbjuder Sandvik Coromant CoroTap® 100, 200, 300 och 400, vilka allihop har optimerats för olika applikationer. För att bara nämna några exempel så är CoroTap® 100 en serie raka gängtappar som har optimerats för kortspånande ISO K-, ISO N- och ISO H-material. CoroTap® 400 å andra sidan, är en spånfri pressgängtapp för höga hastigheter, för både genomgående hål och blindhål i stål, rostfritt stål och aluminium. Kundens val beror på vad som passar deras applikation bäst. 

Framöver kommer Sandvik Coromant att kunna erbjuda CoroTap® 100-N och CoroTap® 400-N. Dessa två har tagits fram för att stöda kunder med gängningsapplikationer i aluminium, vilket blir allt vanligare i tillverkningsprocesser.

Än så länge visar Sandvik Coromants välpresterande skärverktyg hur verktyg som har tagits fram för att stöda borrning och gängning i flera olika material kommer att spela en avgörande roll när det gäller att hjälpa tillverkare producera lättare, mindre och mer varierande komponenter. Inte nog med att maskinverkstäder kan utforma och utveckla dessa detaljer mycket lättare och mer kostnadseffektivt, de kan även se till att DFM förblir en prioritet i hela tillverkningen – och sköta innovationsarbetet effektivt. 

Om du vill veta mer om borr i solid hårdmetall för snabb och problemfri borrning, besök Sandvik Coromants webbplats.

Iscar nyanställer
Iscar Sverige AB är ett av 40-talet dotterbolag i den internationella koncernen IMC som är ett av de världsledande företagen inom utveckling, tillverkning och...
Ett borr att lita på för nickelbaserade HRSA-komponenter
Sandvik Coromant, globalt ledande inom skärande bearbetning, introducerar ett nytt solitt hårdmetallborr som är optimerat för borrning i nickelbaserade HRSA-material...
Innovation och hållbarhet i centrum
Hösten 2023 bjuder på en spektakulär händelse när EMO-mässan intar Hannover, och ett företag som sticker ut i mängden är MAPAL. Deras 480 kvadratmeter stora monter var...
Innovativa bearbetningslösningar imponerar med digital teknik och högeffektiva verktyg
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik. För ISCAR är detta en betydande plattform för att presentera sina senaste...
Komplett katalog för djuphålsborrning
Man brukar prata om djuphålsborrning när håldjupet överstiger 10 gånger diametern. Det finns utmaningar med att borra djupa hål vilket kan vara svårigheten att evakuera...
59% effektivare borrning
GJS Verktyg presenterar ett lyckat samarbete när Karlskoga Automatsvarvning är först ut i Sverige att testa GJS Verktygs nya effektiva mikroborr av typ NX-VA med...
Mer variation för spårsvarvning, roterande HSS-verktyg och underhållslösningar
Dormer Pramet utökar sin produktportfölj för spårsvarvning och avstickning och introducerar nya HSS-borrar, gängtappar och underhållsverktyg med höstens...
Kreativ partnerträff bäddar för spännande höst
 Under regnvåta sensommardagar i mitten av augusti möttes företrädare för Edeco Tool och tyska verktygstillverkaren Miller för en lika kreativ som intensiv höststart....
Mapal på EMO 2023
EMO i Hannover står på tur i september som av årets största internationella mässor. MAPAL kommer att ha en monter på 480 m2 i Hall 4, monter nr. A18. Fokusområdena...
Iscar på EMO
EMO i Hannover är en av världens största mässor inom bearbetning och maskinteknik och för ISCAR är det viktigt att kunna visa upp nyheter inom flera områden. LOGIQ3CHAM...
Gesac imponerar igen!
Få, om ens någon, visste var resan skulle sluta då värmländska Edeco Tool och verktygs-giganten Gesac inledde sitt samarbete under våren 2016. Idag, drygt sju år...
Säker kvalitetsgängning i aluminium
Sandvik Coromant, den globala specialisten på skärande bearbetning, introducerar nästa version av CoroTap® 100 och CoroTap® 400, för kortspånande och spånfri...
Den perfekta gängtappen för jobbet
Seco Tools har utökat sitt sortiment av gängningslösningar och lanserar en ny produktserie för gängskärnings- och formtappar. Den nya mångsidiga serien omfattar tre...
ISCAR SUMOCHAM fortsätter att utökas för fler möjligheter inom hålbearbetning
SUMOCHAM är ISCAR´s borrfamlij bestående av löstoppsborrar i Ø4-32.9 mm. Borrhuvudena finns i en mängd olika varianter avsedda för olika applikationer och material....
Många anledningar att välja MULTI-MASTER
Det finns minst 5 goda skäl att välja MULTI-MASTER. Ställtiden minimeras genom det snabba bytet av skärhuvud vilket ger mycket god EKONOMI och enkelhet i INDEXERINGEN,...
Edeco och Moldino siktar mot samma mål
Det är ingen tvekan om att Karlstad-baserade Edeco Tool och japanska verktygstillverkaren Moldino känner varandra väl. Företagen har en lång historia tillsammans. Att...
Mini DVAS solid hårdmetallborr
Fem olika teknologier blir ny industristandard Traditionell djuphålsborrning, speciellt när det kommer till små diametrar, är vanligtvis en långsam och osäker process....
Skärverktyg med högprecisionskrav vid formtillverkning – En förutsättning för lyckat resultat
Formtillverkning spelar en nyckelroll i många branscher. Formtillverkare ställer höga krav på skärverktyget – det är trots allt en nyckelkomponent för att säkerställa...
MIKRON TOOLS PRECISIONSVERKTYG HAR EN SJÄLVKLAR PLATS I EDECOS SORTIMENT
 När Karlstadsbaserade Edeco Tool under hösten 2019 ställdes inför frågan om att ta upp schweiziska Mikron Tool i sitt sortiment fanns till en början en tveksamhet....
Minimässa hos Colly Verkstadsteknik
I april tidigare i år hade Colly ett öppet hus (och minimässa) med extra fokusering på deras slipverkad. Konceptet och mottagandet var så bra att man bestämde sig för...
Succé för effektiva flöden med smart hålbearbetning
De är världsledande på kopplingar för högtryckshydraulik upp till 4000 bar. Med bearbetning av 2700 olika komponenter är ställtiden den stora utmaningen för CEJN – och...
Mapal på AMB 2022
AMB-mässan öppnar åter igen sina dörrar i Stuttgart från den 13 till 17 September. Med en monter på 390 m2 i hall 1 på plats D10 presenterar Mapal tydligt sina fyra...
3 effektiva skäreggar för produktiv hålbearbetning
2019 lanserade Iscar LOGIQ3CHAM, en 3-skärig löstoppsborr med oslagbar produktivitet. LOGIQ3CHAM har stora, polerade spånkanaler med variabel spiralvinkel och...
Tillsammans bygger vi industrin i Sverige
När kraven på toleranser är höga och volymerna stora så måste verktyget leverera. På Elmia Verktygsmaskiner presenterar Gühring Sweden flera nya lösningar som tål tuffa...
Skarpa investeringar vässar slipexperterna
Ambitionen är att vara Sveriges bästa slipverkstad. Nu storsatsar Lack-Ollé AB i Trollhättan med flera investeringar som befäster den positionen. Artikel i Aktuell...
Borrning i stål blev just snabbare och effektivare
Sandvik Coromant, har uppgraderat sitt sortiment med CoroDrill® 860-borr i solid hårdmetall för att kunna erbjuda sina kunder ökad produktivitet vid borrning i stål....
Elektrifierad mobility
Idag så cyklar amatörcyklister uppför alla typer av berg utan större ansträngning, berg som får proffscyklister att blir svettiga. Elcyklar är hemligheten, cyklar med...
BoreMeister borrstänger med utbytbara huvuden utökas med 44 nya skärhuvuden
Tungaloy har utökat sitt sortiment av BoreMeister utbytbara borrhuvuden med 44 nya skärhuvuden. BoreMeister är ett ID-svarvningsverktygssystem av modulär typ som består...
Tungaloy förbättrar DrillMeister DMP med ytterligare borrhuvuden i AH9130-klass
Tungaloy har utökat sitt borrsystem DrillMeister med utbytbara borrhuvuden ytterligare genom att lägga till ytterligare 30 DMP-borrhuvuden i AH9130-kvalitet för att...
GARR TOOL, nytt varumärke hos Sjöborgs
Amerikanska GARR TOOL började som ett enmansföretag 1944, men växte snabbt tack vare sina kvalitetsprodukter och pålitliga effektiva service. GARR TOOL tillverkar...
Horn på EMO – med teknologiskt försprång
Tyska HORN är i dag Europas ledande tillverkare av spårbearbetningsverktyg och har sedan 1969 producerat extremt exakta spår-, avstick-, längdsvarv- och fräsverktyg för...
Nya generationens mikroborr
Sandvik Coromant har lanserat två nya mikroborrserier särskilt utformade för precisionsbearbetning. CoroDrill® 462 med -XM geometri och CoroDrill® 862 med -GM...
ISCAR – nya lösningar för djupare och rakare hål
Iscar´s stora utbud av verktyg för håltagning blir nu större och bredare i och med ytterligare utvidgningar av produktfamiljen SOLIDDRILL. Extra långa solida...
De tillverkar plogar i världsklass – med ”logisk borrning” som boostar produktionseffektiviteten
Här snackar vi Made in Sweden på en helt ny nivå. CNHs val att använda den nya LOGIQ3CHAM-borren levererade enastående resultat – fördubblad livslängd på borren och...
Inga obehagliga överraskningar vid bearbetning av kompositmaterial
Enligt en nyligen utförd undersökning vill en tredjedel av tillverkarna öka investeringarna i automatiseringsverktyg. Men hur ska svårigheterna med att bearbeta...
PKD (diamant) för bearbetning av komplicerade flygplansdetaljer
Dom flesta komponenter som används i moderna flygplan och helikoptrar är gjorda i aluminiumlegeringar eller kompositmaterial kan också vara en kombination av dessa...
Borret som blivit en legend – 20 år med A002
När ett nytt borr introducerades vid sekelskiftet var det nog inte många som insåg vilket intryck det skulle göra på metallindustrin. Nu 20 år senare har Dormers A002...
Ravema Verktyg har utökat samarbetet med SwissTools
Sedan en tid tillbaka så har Ravemas verktygsavdelning expanderat deras samarbete med SwissTools - En av de världsledande leverantörerna av modulära verktygssystem. Nu...
Bättre kylning och ökad livslängd med nytt korthållsborr
Värmländska Edeco Tool femårsfirar samarbetet med kinesiska Gesac med ett nytt sorti-ment av korthålsborr. Nya GHD-S, som presenterades redan vid Gesacs...
3-skärig borrning och brotschning i ett steg
Att kombinera flera bearbetningssteg i ett verktyg är ett bevisat sätt att tillverka så ekonomiskt som möjligt. Till exempel kan hål borras och brotschas samtidigt med...
ISCAR SUMOCHAM – marknadens minsta borrhuvud finns nu i ännu fler utföranden
HCP-IQ Självcentrerande borrhuvud – nu även i storlek ända ner till 4.0mm! HCP borrhuvuden finns nu tillgängliga i diametrar från 4.0 mm upp till 32.9 mm i steg om 0.1...
Ny avancerad borrmaskin MF1000-3T
Den nya MF1000-3T djuphålsborrmaskinen från IMSA utnyttjar fördelarna med NSK:s DIN-standardkulskruvar för den europeiska verktygsmaskinsmarknaden. Samarbetet bygger på...
Verktyg lika unika som du
Att det är viktigt att ”skilja sig från mängden” har vi alla hört. Men utmaningarna är många när en osäker framtid tvingar tillverkarna att pröva lyckan på nya...
Sandvik optimerade gängverktyg för effektivare håltillverkning
Sandvik Coromant, utökar sitt sortiment med verktyg för gängningsoperationer i stål med två uppgraderingar i utbudet med solida verktyg. Den nya...
Iscar NEOLOGIQ – Snart lanserars nya produkter för att möta utmaningarna i dagens trender
Det har nu gått några år sedan ISCAR lanserade en serie unika och innovativa LOGIQ-verktyg. Dessa verktyg hade utformats särskilt för att klara utmaningarna inom...
Ett säkert sätt att bli kvitt mikrodefekter
”Mät två gånger, skär en gång”, är ett vanligt uttryck inom tillverkningsbranschen, men det är lättare sagt än gjort vid bearbetning av besvärliga material. Det är...
Hur Industri 4.0 kan hjälpa tillverkare att öka maskinutnyttjandet och vinsten
Enligt svaren i en ny rapport har färre än 30 % av tillverkarna börjat tillämpa Industri 4.0-teknik i någon större omfattning. Men tillverkarna måste kanske släppa...
Effektiv och hållbar verktygsrekonditionering
Tid är pengar inom tillverkning. Borrning, fräsning och brotschning är enormt påfrestande för verktygen. Här förklarar Jill Glynn, Commercial Services Manager hos...
Tillämpa LOGIQ vid borrning
ISCAR’s LOGIQ-verktyg är inriktade på att lösa utmaningar som finns inom bearbetningsindustrin, det kan vara att hitta kostnadseffektiva lösningar på små verktyg eller...
Spara tid och öka produktiviteten med den nya appen
Seco Assistant ger dig den produktinformation och de verktyg du behöver, utan att du behöver söka på internet eller i olika kataloger, även när du är offline. Seco...