”Den stora utmaningen är att få roboten att förstå vad människan vill”

jun 29, 2018 | Automation

Kommer robotar att först ta över våra jobb och så småningom hela jorden? Danica Kragić Jensfelt, robotforskare och professor i datologi, är inte särskilt orolig. Robotarna kan ju knappt steka pannkakor.

Danica Kragić Jensfelt
Ålder: 45.
Gör: Professor i datologi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Leder en grupp om 40 forskare.
Familj: Maken Patric (också robotforskare), son som är 9 år och dotter som är 2,5.
Bor: I centrala Stockholm.
Fritidsintressen: Reser gärna.
Dold talang: Syr kläder.


 

I grundskolan hemma i Kroatien var hon bäst i klassen, på gymnasiet hade hon högsta betyg. Hon forsade genom universitetet och kom till Sverige som nyutexaminerad maskiningenjör. Här började hon städa för 15 kronor i timmen.

Av det lärde sig Danica Kragić Jensfelt två saker:

  1. Svenska språket.
  2. Att vissa repetitiva och mekaniska arbetsuppgifter gärna får utföras av robotar.

”Min mamma tycker att det är avslappnande att städa medan jag mer tänker på vad jag kunde ha gjort istället. Som att gå ut i parken eller att prata med mina barn. Många är stressade i dag och om den tekniska utvecklingen hjälper oss att få tid över till annat är det väl fantastiskt”, säger Danica Kragić Jensfelt – som om hon höll ett försvarstal för den baktalade roboten.
Danica Kragić Jensfelt är professor i datologi på Kungliga tekniska högskolan, KTH, och leder en grupp om 40 forskare som bland annat ägnar sig åt robotik, läran om robotar och vetenskapen om mekaniska automatiserade anordningar.

Nya jobb uppstår

Enligt olika skräckscenarion ska roboten först slå sönder arbetsmarknaden som vi känner den och därefter – om man lyssnar till fysikern Stephen Hawkings tankar om artificiell intelligens – ta makten över människan och utrota planeten.
Danica Kragić Jensfelt är inte särskilt orolig över något av dessa scenarier.
”Varifrån skulle artificiell intelligens få sin drivkraft att utrota mänskligheten”, undrar hon och tillägger:
”Men robotar kommer säkert att ta över många av våra jobb. Men nya jobb kommer att uppstå och dessutom måste vi se fördelarna med att slippa uträtta farliga och monotona arbetsuppgifter.”
Några dagar innan vår intervju promenerade Danica Kragić Jensfelt genom Humlegården i centrala Stockholm.
”Där såg jag en kille som dammsög löv. Han hade hörselskydd och hela hans kropp vibrerade. Ingen kan påstå att han njöt av sitt jobb eller att det var utvecklande. Jag skulle gärna se mer robotar utomhus”, säger hon.

Långsam utveckling

Första gången hon mötte en robot som såg ut och rörde sig som en människa var i Japan för 20 år sedan. Hon ville bara rusa fram och krama den.
I synen på robotar finns en viss kulturell skillnad mellan Asien å ena sidan och å andra sidan Europa och USA.
”I Japan och Asien är det okej att lägga pengar på en robot som bara rör sig och är rolig, medan vi i Europa och USA betalar för funktion”, konstaterar hon.
Om man ser till utvecklingen av robotar som utför vardagliga, hushållsnära tjänster har utvecklingen hittills gått ganska långsamt.
Robotdammsugare eller robotgräsklippare i all ära, men vi väntar fortfarande på roboten som kan städa barnens rum eller bädda en säng när man ber den.
Den stora utmaningen är att få roboten att förstå vad människan vill att den ska göra och hur.
”Vi jobbar mycket med olika inlärningsmetoder och hur vi ska använda dem för att robotar ska kunna interagera med olika objekt. Vi måste utveckla nya tekniker för att roboten ska kunna utföra mer komplexa aktiviteter eftersom de robotar som byggs i dag inte är lika flexibla som människans kropp”, säger Danica Kragić Jensfelt.

Även enkla uppgifter är svåra

För några år sedan ledde hon ett forskningsprojekt på KTH där två robotar skulle lära sig att samarbeta och kommunicera utan att det blev missförstånd. Målet var att robotarna skulle steka pannkakor.
”Jo, vi lyckades få roboten att vända pannkakan, men projektet visade också hur svårt det är att få alla sensorer och beslutssystem integrerade för att utföra en mänsklig uppgift som vi tycker är ganska enkel”, säger hon.
En annan utmaning med robotar som vänder sig till privatkonsumenter är, än så länge, priset.
”Så småningom måste man våga introducera de här robotarna för vanliga människor för att få upp volymen och få ner priset. Du kan inte köpa en robot som hjälper dig i köket och betala vad två bilar kostar”, säger Danica Kragić Jensfelt.
Hennes forskning har stort fokus på händer. Något vi sällan tänker på är hur många variationer det finns på hur vi använder våra händer.
”Hur vi gör när vi ska plocka upp ett objekt beror på vad vi ska göra med objektet efteråt. Jag försöker lära roboten att studera sin omgivning, tolka bilder och hitta objekt”, säger hon.
Om det låter som om utvecklingen av robotar går långsamt är det en sanning med modifikation.

En tyst robotrevolution

ABB:s första samarbetande robot, Yumi, är lätt (38 kilo) och kan jobba sida vid sida med människor utan säkerhetsstaket. Armarna är vadderade och det ska inte gå att klämma sig när roboten vrider och vänder på armarna.
Om man också inkluderar de robotar som inte ser ut som människor och som används inom industrin kan man snarast tala om en tyst robotrevolution.
När det gäller okomplicerade och mekaniska moment överträffar roboten redan människan eftersom den inte kräver fikapaus och fem veckors semester.
Robotar har tagit stora kliv framåt på arbetsmarknaden. I Köpenhamns tunnelbana finns inga förare. I Schweiz finns förarlösa bussar. Utvecklingen av självkörande bilar pågår för fullt.
”Men så fort det krävs kreativitet och interaktion har roboten fortfarande mycket att lära av oss”, säger Danica Kragić Jensfelt.
En annan tröskel att ta sig över, menar hon, är regelverk och politiska beslut.
”För att ta nästa steg inom robotutveckling handlar det många gånger inte om teknologi, utan om att beslutsfattare måste ta vissa beslut om hur den nya tekniken ska integreras och användas tillsammans med befintlig infrastruktur”, säger hon.
Ett exempel på den här integrationen är när taxitjänsten Uber köpte bilar från Volvo och Ford för att använda som självkörande taxibilar i Pittsburgh. Redan i september i år syntes de första bilarna på gatorna i den amerikanska staden.
Men det är knappast överallt som politikerna tillåter självkörande taxibilar.
”Många aktörer är inblandade eftersom det här påverkar samhället på så många plan. Om den stora robotrevolutionen dröjer beror det nog i första hand inte på tekniken”, säger Danica Kragić Jensfelt.
Text: Markus Wilhelmsson Foto: Samuel Unéus

Tätad snabbväxlingschuck för små till medelstora batcher

Om du vill svarva mer effektivt, få minimalt underhåll och säkra uppspänningar så är chucken SCHUNK ROTA THW3 det rätta valet. ROTA THW3 är snabbväxlingschucken med ny...

Växande industri med innovativ lösning som bidrar till något riktigt stort

Lugnets plantskola ligger i framkant med automatiserade processer inom sin bransch. De arbetar för en fossilfri produktion och med den nya innovativa lösningen med...

ABB:s nya allt-i-ett reläskydd erbjuder innovativ enkelhet

I takt med att elnätet utvecklas är REX610 utformad för att förenkla skydd och kontroll av grundläggande kraftdistributionsapplikationer Då världens energianvändning...

Automation svara upp på ökade krav – sju enkla steg

Ökade krav och volymer inom till exempel e-handel och lagerhantering har skapat större behov av effektiv packning och palletering. En cobot från Universal Robots kan...

Utvecklingsmöjligheter med flexibel automation

Artikel Aktuell Produktion nummer 4/2021 Skriven av Gabriella Mellergårdh Vågar och visionsystem har varit nycklar när marknadsledande Thule Group har utvecklat sin...

Edströms lanserar ny automationslösning till Haas-maskiner!

Under maj lanserar Edströms en purfärsk automationslösning med Fanuc-robot till alla sina Haas- maskiner. Detta öppnar upp helt nya produktionsmöjligheter för såväl...

Universal Robots cobot UR10e – nu med 25% större nyttolast

Universal Robots bästsäljande robot UR10e lanseras nu med en ökad nyttolast, vilket gör det möjligt för coboten att nyttjas inom ännu fler applikationer och hantera...

KUKA:s programvara lyfter robotarna in i framtiden

För att nå industri 4.0 fullt ut, behöver produktionsutrustning vara uppkopplad och distribuera data. Och det måste ske mer eller mindre sömlöst medan pro-duktionen är...

Teamster väljer Siemens som leverantör av automationsutrustning

När Teamster fick i uppdrag att leverera en ny kundorderplock till Pågens bageri i Malmö föll valet på leverantör av automationsutrustning på Siemens Digital...

Affärsnytta med datadriven analys

Skandinavisk industri digitaliserar mot ökad hållbarhet, effektivisering och konkurrenskraft på en global marknad och detta påverkar företagens organisation och...

Tätare samarbete mellan KUKA och Teamster

Systemintegratören Teamster har gått in i ett systempartnerskap med KUKA Nordic. – KUKA har en hög kompetens inom Industri 4.0 och digitala tvillingar. Det är saker som...

”Flaggskeppsfabriken digital” – ett industriprojekt om digitaliseringens möjligheter

Den teknologiska utvecklingen pågår med full kraft. Digitalisering, automatisering, artificiell intelligens och elektrifiering innebär att både företag och medarbetare...

Kollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektiva

För företaget Husqvarna är automation en viktig nyckel till konkurrenskraftig produktion. Tack vare kollaborativa robotlösningar har företagets motorsågs-tillverkning...

ABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd

IRB 1300 finns i versioner med IP67, Foundry Plus 2 och renrum ISO 4, vilket möjliggör nya tillämpningar i tuffa och kontamineringsfria produktionsmiljöer ABB:s...

3 framgångshistorier med cobotar

Ny data från Universal Robots visar 25% ökad förpackningsproduktivitet i ett österrikiskt företag, driftskostnader som årligen minskat med 80 000 USD på indonesiska...

Robotar kan förutse människors kroppsrörelser

Arbetsplatssäkerhet handlar om förståelse för omständigheter, omgivningen och sammanhanget. Det handlar också om att kunna förutse vad människor kommer att göra...

Lanserar ny version av ABB Ability™ Edgenius,

Den digitala tjänsten, som använder dataövervakning av nyckeltal och som möjliggörs genom den molnbaserade plattformen ABB Ability™ Edgenius, kommer att minimera risker...

60 år av Valk Welding, 60 år av ”stark anslutning” till tillverkningsindustrin

Valk Welding firar sitt 60-årsjubileum i år, en milstolpe för svetsrobotintegratören att stanna upp och fundera. Speciellt när man ser hur snabbt det har gått de...

StateMonitor – Full koll på din maskinpark

Samla in, analysera och visualisera maskindata: Med smarta analysverktyget StateMonitor har du alltid full koll på maskinernas aktuella status. Hur ökar jag...

Inget är som det var, allt är som vanligt

Artikel Aktuell Produktion Nummer 2/2021, källa Alexander Tatidis från Skärteknikcentrum Att vi lever i en globaliserad värld som därtill blir mer och mer digital är...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör