Här snackar vi Made in Sweden på en helt ny nivå. CNHs val att använda den nya LOGIQ3CHAM-borren levererade enastående resultat – fördubblad livslängd på borren och produktionsbesparingar över all förväntan.
Artikel Aktuell Produktion nummer 6, Text Gabriella Mellergårdh Bild Christian Malmgren
Skärdelens stora anliggningsyta mot borrkroppen fördelar kraften vid borrning och infästningen är konstruerad för att undvika plastisk deformation och reducera värme vilket ger ökad livslängd.
När de såg resultatet av testet skakade de på huvudet båda två; Christian Johansson, ISCARs säljare och Kristofer Johansson, Team Leader på CNH. Jämfört med borret av annat fabrikat hade man gjort en rejäl tidsminskning per detalj, lägg därtill kraftigt ökad kostnadseffektivitet som bland annat bevisas av att LOGIQ3CHAM-borren klarade av 240 detaljer innan man behövde byta ut borrhuvudet. ISCARs ”LOGISKA” lösning kombinerar fördelarna av en konkav skäregg, tillförlitlig koppling mellan skärdel – borrkropp och borrning utan ställtid som ger ett extremt effektivt verktyg för högproduktiv borrning vilket det här projektet är ett lysande exempel på.
– Borren har tre skäreggar istället för två vilket innebär att cykeltiden kan kortas med upp till 50 procent, säger Christian.
CNH har gjort en produktionsbesparing på totalt 52 procent i maskin- och verktygskostnad jämfört med tidigare, och det ger mersmak. Nu ska LOGIQ3CHAM även införas på en annan station hos CNH där man tror att lönsamheten kommer att öka ännu mer.
– Det handlar om en station där man tillverkar fler antal detaljer per år och med längre borrsträcka. Våra tester har visat att livslängden i meter borrning ökar från 39 till 72 meter med LOGIQ3CHAM så här kommer det att sparas massor med pengar, förklarar Christian.
Dessutom blir det en operation mindre då allt kommer att köras i samma maskin.
– Du får allting i en enda uppspänning vilket är optimalt, konstaterar Christian.
Plog tillverkad i Överum ”Made in Sweden” Christian Johansson, ISCARs säljare och Kristofer Johansson, Team Leader på CNH framför den vertikala fräsen där man bearbetar härdad plåtås och en gjuten ås med LOGIQ3CHAM
Vi befinner oss på det som i folkmun fortfarande kallas Överums Bruk, i den lilla bruksorten med samma namn, några mil norr om Västervik i Småland. Bruket grundades år 1655 och produktionen dominerades till en början av kanoner men dessa fasades ut vid sekelskiftet 1800 och därefter producerades husgeråd och byggnadssmide. Sedan 1850 har CNH tillverkat plogar och det är denna produktion som än idag fortgår. Allt i det lilla samhället Överum med 1200 invånare är uppbyggt runt bruket med sina drygt 100 anställda.
Sedan 2017 ägs Överums Bruk av CNH, en multinationell tillverkare av jordbruksmaskiner och bruksfordon. Och även om det är svårt att tro det, när man ser den vackra och historiskt väl bevarande fasaden, så är CNH en toppmodern fabrik med välutbildad personal som brinner både för bruket och för orten. Här tillverkas idag plogar av varumärket ”New Holland”. Kvalitet i världsklass, från råämne till färdig produkt i högautomatiserade produktionsceller.
– Plogarna är kända för sin utformning som minskar dragkraften rejält gentemot sina konkurrenter vilket resulterar i bättre bränsleekonomi för jordbrukaren, förklarar Kristofer Johansson.
Det tyngsta säljargumentet är kvaliteten där många av detaljerna till plogen härdas.
– Allt för bästa prestanda under lång tid.
CNH har full kontroll över hela produktionskedjan inhouse, från råämne till färdig produkt. Stålet värmebehandlas, formas och härdas. Därefter maskinbearbetas det för att sedan svetsas, lackeras och monteras. Det mesta hanteras med finurliga automationsceller och en minst sagt imponerade logistik.
En självklar del för företaget är att hänga med i utvecklingen och att kontinuerligt försöka förbättra produktionsflödet och se vad som kan göras bättre i olika bearbetningsprocesser vilket är en del av Kristofers arbete på CNH.
Men här kommer ISCAR´s säljare Christian också in i bilden, med ett 16-årigt förflutet i Överums Bruk först som operatör och sedan som produktionstekniker, så kan han företagets produktionskedja utan och innan, ända ner till artikelnummer på olika detaljer som körs i produktionen.
– Att han bor 150 meter från bruket gör det inte sämre säger Kristofer.
Det var när Kristofer såg över en borrprocess av två specifika detaljer, en härdad plåtås och en gjuten ås, som man inte var helt nöjda med, som man konsulterade Christian för att se vad som eventuellt kunde förbättras. Christian föreslog att man skulle testa det nya LOGIQ3CHAM-borret med en 3-skärig utbytbar spets, H3P, i solid hårdmetall. Borret har tre skäreggar vilket möjliggör en högre matning och därmed högre produktivitet. Borrskärets stora anliggningsyta mot borrkroppen fördelar kraften vid borrning och infästningen är konstruerad så att den ger ökad livslängd på kopplingsdelen även under svåra bearbetningsförhållanden.
– Jag kan detaljerna som tillverkas här. För mig känns det riktigt bra att kunna bidra även fast jag inte är anställd i bolaget längre. Bruket är så viktigt för orten och det här blir också mitt sätt att bidra till samhället där jag bor, säger Christian.
Och det fruktbara samarbetet mellan ISCAR och CNH slutar inte där. I skrivande stund har CNH precis kört in ISCARs T490 valsfräs för grovfräsning.
– T490:s styrka är fyra lättskärande eggar med spånbrytande skär som minskar vibrationer, berättar Christian.
I rådande pandemin ligger produktionen hos CNH i Överum på ungefär två tredjedelar av sin normala kapacitet. 75 procent går på export, där Europa är den största marknaden.
– Här har vi stor nytta av vår konstruktionsavdelning här i Överum. Vi vill alltid vara i framkant och ledande i plogindustrin som utvecklas i rasande takt, säger Kristofer stolt.