Dormer Pramet har lanserat en ny generation solida hårdmetallborrar som levererar ännu högre prestanda och ekonomi.Force X heter den, Dormers nya borrfamilj, som ska ersätta det nuvarande MPX-programmet.Alla existerande produktkoder har behållits för att möjliggöra en smidig övergång, men de nya borrarna har fått en betydande uppgradering, som, t ex ny geometri, ny hörndesign och eggpreparering.

Förbättringarna har införts på R457 och R458 (3 x D) samt på R453 och R454 (5 x D), vilket gör att de kommer upp i samma klass som det nyligen lanserade R459 för 8 x D.Titan-aluminium-nitrid beläggningen (TiAlN) har behållits, vilket gör dem användbara i ett stort antal applikationer och materialtyper som t ex rostfritt stål, legerade stål, gjutjärn och icke-järnmetaller. Detta gör Force X-borrarna till det ideala valet för allmänna borrarbeten.

En klar förbättring är att vart och ett av Force X-borrarna nu har den kontinuerligt urtunnade kärnan som betecknas CTW teknologi, vilket ger dem en mycket stark kärna, men som samtidigt minskar tryckkrafterna under borrning.De har alla genomgått en eggpreparering, som ger ett mycket bra skydd mot urflisning och avflagning av beläggningen. En stark hörndesign på alla borrarna ökar också stabiliteten och minskar påkänningarna på hörnen vid utgången ur materialet.

Micrograin-hårdmetallen i substratet tillsammans med TiAlN-beläggningen bidrar till en mycket hög slitstyrka och livslängd, medan 140°-spetsen med korsspets ger precis centrering och lågt skärtryck.

Nya Force X finns att tillgå, liksom tidigare, som solida borr, alternativt med invändiga kylkanaler för effektivare kylning och spånevakuering, vilket även medger ökade prestanda och produktivitet.

Dormer Pramet har samtidigt släppt två andra borrar av hårdmetall; ett nytt centrerborr och ett tappborr för borrning och fasning av gänghål.

R6011 är utformat för snabb och exakt centrering och kan monteras i krympchuckar och hydraulchuckar tack vare att skaftet är precisionsslipat. Borret har 90° självcenterande spets och är TiAlN-belagt för ökad livslängd.

Det nya tappborret R7131 både borrar och fasar gänghålen i en operation, vilket sparar tid och verktyg. Borrarna är avpassade för metriska gängor och har invändiga kylkanaler för säkrare spånevakuering och bättre kylning, samt är TiAlN-belagda för bästa slitstyrka.