Sverige ligger nu nummer fem på listan över länder i världen som har automatiserat produktionen mest. Orsaken finns bland annat i vårt skolsystem, säger robotexperterna, som anser att vi snart flyttas framåt i statistiken på grund av den nya samarbetensroboten, coboten.
Sverige har tre gånger fler industriella robotar än världsgenomsnittet. Vi har 223 robotar per 10 000 arbetare medan genomsnittet internationellt ligger på 74. Danmark ligger som nummer 6, och Finland som nummer 15. Det visar nya siffror från International Federation of Robotics.
”Sverige har tagit emot roboten med öppna armar. Ni gillar ny teknik och förstår snabbt att robotar kan hjälpa oss med de uppgifter vi inte vill eller har tid att göra själva i framtiden.” säger Ákos Dömötör, CEO i OptoForce, som anser att robotar passar bra in i den svenska mentaliteten.
”Även inom utbildning ligger vi långt fram och satsar mycket på automation vilket hjälper oss att bygga kunskap från början. Vi hoppas att vi inom kort kommer klättra högre upp i rankingen än idag då vi snabbt kan anpassa oss till den nya tekniken med samarbetande robotar.” Säger Adam Asplund, säljare på Edströms Maskin AB. Han fortsätter:
”Sverige är ett av de länderna där samarbetande robotar växer snabbast. Tidigare har man bara kunnat automatisera större projekt och större kvantiteter. Nu finns möjligheten att automatisera applikationer som tidigare inte varit lönsamt att automatisera. Den sänker även tröskeln för automation rejält med sin plattform för UR+ tillbehör med plug and produce koncept. Vi säljer robotar till flera olika industrier och applikationer som maskinbetjäning, pick & place och rengöring. Vi har bara sett toppen av ett isberg för applikationer med denna typ av teknik. De stora företagen granskar roboten just nu för att se hur de kan ta sig an tekniken i sin produktion”.
”Med de nya samarbetande robotarna, cobotar, och deras tillämpningar kan samma medarbetare frigöras för att lösa flera uppgifter på en gång. Cobotar kan enkelt ställas in för en lång rad uppgifter, och kan utföra tio till tjugo olika funktioner i en produktion”, förklarar Kenneth Bruun Henriksen, säljchef i On Robot. Han fortsätter:
”Cobotar är enkla att ändra vid omställning av serierna, vilket innebär att exempelvis nattpersonalen själva kan göra det. Vi har sett en praktikant som egentligen läste tyska göra det på under 20 minuter första gången hon såg coboten”.
OptoForce och On Robot håller för närvarande i den globala Collaborative 2018 Automation Tour som har bjudit in återförsäljare från Sverige, Norge, Finland, England och Holland på cobotutbildning hos Universal Robots i Odense i Danmark.
Cobotar tar Sverige till topp fem i världen
Vill du synas här med en banner för ert företag