Mer än 14 000 användare från 132 länder har redan lärt sig programmera robotar på Universal Robots Academy. Förutom grundkurserna presenterar Universal Robots Academy nu tre nya moduler som lär ut de samarbetande robotarnas mer avancerade funktioner.

Universal Robots, pionjären och marknadsledaren inom samarbetande robotar, lanserade e-learning plattformen Universal Robots Academy för att alla som vill lära sig principerna bakom cobotar ska få möjlighet att gå en kurs som ger grundläggande programmeringsfärdigheter.

Företaget utökar nu sin e-utbildning med tre nya moduler på högre nivåer då användarna lär sig hur man skapar och arbetar med koordinatsystem, variabler och villkorssatser och använder robotens guide för att enkelt skapa ett packningsprogram.

Esben Østergaard, medgrundare av och teknisk direktör för Universal Robots, förklarar att det inte är vanligt inom branschen att göra utbildning i robotprogrammering tillgänglig och gratis på den här nivån. ”Det här är en långsiktig investering för oss. Vi vill öka robotkunskaperna bland användarna och skälet till att vi vill öka införandet av cobotarna är inte enbart för att optimera produktionen här och nu”, säger Esben Østergaard. ”Vi står inför en stor kunskapsbrist inom tillverkningsindustrin som vi måste åtgärda med alla nödvändiga medel. Att underlätta kunskapsutvecklingen och tillgången till våra robotar är ett viktigt steg i den riktningen.”

Stefan Stubgaard, chef för Global Competence Center på Universal Robots, tillägger att modulerna har fått positiv respons från användare från hela världen: ”Små och medelstora tillverkningsföretag, som hittills har tyckt att robotar har varit dyra och svåra att använda, börjar också upptäcka den här utbildningsmöjligheten”, säger Stefan Stubgaard. ”Genom att bara logga in på Universal Robots Academy kan de direkt prova och se hur enkelt det är att göra inställningar och få en överblick över vilka produktionsuppgifter som kan utföras av våra cobotar.”

Populärt i hela världen

Ett av de första företagen som tog till sig Universal Robots Academy var Whirlpool Corporation där modulerna från Universal Robots Academy numera används vid all upplärning i användning av UR-robotar på företagets anläggning i Ohio, USA. Tim Hossler, styr- och reglertekniker på Whirlpool, understryker hur bekvämt det är att kunna erbjuda den här möjligheten till de anställda: ”Nu behöver vi inte längre vänta och skicka iväg dem på en grundkurs någon annanstans. Vi kan genomföra modulerna i vår egen takt och vi kan själva välja vilka moduler vi ska erbjuda till de anställda utifrån deras färdigheter och hur mycket de jobbar med robotarna”, säger Tim Hossler. ”Jag gillar verkligen den interaktiva infallsvinkeln, det gör att man tar aktiv del i lärandet och kan överföra det till det konkreta arbetet på fabriken. Det var en positiv överraskning att modulerna kunde användas gratis av alla. Det gör definitivt UR-robotarna mer tillgängliga.”

Mathieu Spinnler, CEO för Spinnler Cartonnages i Frankrike, letade efter information om UR-robotarna när han stötte på Universal Robots Academy: ”Vi har över 150 anställda på vårt företag och alla uppskattade möjligheten till självständig och gratis utbildning i användning av robotarna”, säger Mathieu Spinnler och tillägger att modulerna även fick honom att inse vilka delar av de installerade robotprogrammen som han behövde diskutera med en integratör.

Hos Vira Brands, en spansk konfekt- och chokladtillverkare, gav robotmodulerna företagets distriktschef, Joan Teixidó, inspiration att implementera en UR-robot i produktionslinjen: ”Vi bestämde oss för den här tekniken efter att ha genomfört gratiskursen på Universal Robots Academy”, säger Joan Teixidó. ”Det var så enkelt att interagera med plattformen och informationen i e-learning modulerna var så tydlig och lättförståelig att vi vågade ta beslutet att installera en UR-robot.”

De nio Universal Robots Academy-modulerna finns på engelska, spanska, tyska, franska och kinesiska. Under grundkursen, som de tre nya modulerna baseras på, lär man sig lägga till gripdon, in- och utgångar, skapa grundprogram och ställa in verktyg och säkerhetszoner. Hittills har 43 000 kurser genomförts på e-lärandeplattformen som precis nominerats till det prestigefulla priset Learning Technologies Awards i kategorin Excellence in the design of learning content tillsammans med företag som IKEA och KPMG. Vinnaren presenteras i London den 29 november 2017.