AP&T:s nya aluminiumteknologi minskar vikten för eldrivna lyxbilen Lucid Air

dec 7, 2022 | Plåt, Pressar

Att göra bilar lättare, energieffektivare och säkrare är en utmaning för hela fordonsindustrin. Amerikanska elbilstillverkaren Lucid Motors valde en ny, innovativ teknologi för att ta sig an uppgiften. I Lucid Air, som lanserades 2021, används ett flertal unika lättviktskomponenter av varmformad höghållfast aluminium, konstruerade, tillverkade och industrialiserade i samarbete med AP&T och fischer Group. 

– Vi är oerhört stolta över att ha fått möjlighet att bidra till förverkligandet av den här fantastiska bilen. Lucid Motors är en av de första fordonstillverkarna i världen som använder komponenter av varmformad höghållfast aluminium framställda med vår teknologi. Det gör deras framgång till en viktig milstolpe även för oss, säger Dr. Christian Koroschetz, Chief Sales Officer på AP&T.

2015 sökte Lucid efter ny teknologi som skulle kunde användas för tillverkningen av kollisionskritiska fordonsdelar, som dörringar, B-stolpar och skyddshöljen till batteripaket, och vände sig då till AP&T. 

En spännande utmaning

Lucid presenterade ett antal komponent- och processkrav, vilket gav AP&T incitament att söka nya, avancerade processer, som skulle göra det möjligt att tillverka produkter med låg vikt, hög formbarhet och hög styrka, i stora volymer.  

Samtidigt var AP&T djupt involverat i innovationsprojekt som just fokuserade på att undersöka hur höghållfast aluminium skulle kunna användas för att producera bilkomponenter med låg vikt och hög styrka. Det var avgörande för Lucids val av AP&T som leverantör till Lucid Air. 

– AP&T presenterade en lovande ny teknologi. De potentiella fördelarna var betydande, eftersom varmformningen gjorde det möjligt att tillverka delar med komplex geometri i höghållfast aluminium. Tack vare kombinationen av hög formbarhet, hög styrka och låg vikt kunde komponeternas konstruktion verkligen optimeras. Det gjorde att det tillgängliga utrymmet kunde utnyttjas på ett effektivare sätt samtidigt som vi kunde uppnå både hög krocksäkerhet och låg energiförbrukning – allt till till fördel för slutkunden, säger Eric Bach, Senior Vice President of Product and Chief Engineer på Lucid. 

Lösningen utvecklas med simuleringar och prototypverktyg

Under 2017 intensifierades utvecklingsarbetet med hjälp av CAE-analyser (Computer Aided Engineering). AP&T:s formningsexperter använde FEM-simuleringar för att upptäcka eventuella risker för sprickbildning i plåten under formningsprocessen. Lucids ingenjörer använde sedan simuleringsresultaten för den fortsatta utvecklingen av karosskomponenternas konstruktion. 

Samma år presenterade AP&T den första fullskaliga produktionslinjen för varmformning av höghållfast aluminium för att demonstrera den nya teknologins potential. Innovationen belönades med den prestigefulla utmärkelsen Altair Enlighten Award. Ett erkännande som bekräftade att AP&T var på rätt väg och gav extra momentum till samarbetet med Lucid Motors. 

Under 2019 och 2020 genomfördes ett rad prov för att validera formningsprocessens stabilitet och få fram testdata. Eftersom komponenternas konstruktion är avgörande för att uppfylla de krocksäkerhetskrav som ställs på fordonet, spelar också styrka, töjning, material och deformationsmönster en kritisk roll. Lucids materialingenjörer och karosskonstruktörer samarbetade med AP&T:s processingenjörer och identifierade de material som bäst skulle kunna möta de krav som ställdes på komponenternas egenskaper.  

Ett stort antal tester av olika höghållfasta aluminiumlegeringar från olika leverantörer genomfördes i AP&T:s testlinje i Ulricehamn, där de parametrar som materialleverantörerna rekommenderade implementerades i produktionsprocessen. I den här fasen av projektet definierades det optimala materialet, den optimala formningsprocessen och de optimala parametrarna för värmebehandling. Processens stabilitet vailderades genom en experimentell studie som inkluderade materialtester i leverantörernas laboratorier och omfattande komponenttester genomförda av Lucids materialingenjörer. De materialmodeller som behövdes för att genomföra FEM-simuleringar av kollisioner granskades av Lucids utvecklingsingenjörer. För att kalibrera modellerna fick Lucid materialprover från testtillverkade delar, som genomgått hela processen i AP&T:s produktionslinje. 

Efter att de material som visat sig ha de bästa egenskaper valts ut tog AP&T fram prototypverktyg. Prototypdelar till Lucids Beta-prototyp och Release Candidate Cars som användes för ingående komponent- och fordonstester formades i AP&T:s produktionslinje. Delarna uppfyllde förväntningarna och AP&T fick förtroendet att gå vidare och fokusera på industrialiseringen av teknologin. 

– Tack vare att vi använde våra FEM-simuleringsmodeller kunde vi snabbt ta steget till produktion. Simuleringsmodellerna, som optimerats i en rad forskningsprojekt, gjorde det möjligt att korta tiden för utprovning av verktyg radikalt. Det innebar i sin tur att vi kunde ta fram produktionsverktyg inom en mycket snäv tidsram, säger Dr. Michael Machhammer, Manager of Development Forming Processes & Tooling på AP&T.

Storskalig produktion – fischer Group engageras i samarbetet

Frågan var nu vem som kunde stå för den storskaliga komponenttillverkningen. Med goda erfarenheter av tidigare samarbeten, rekommenderade AP&T fischer Group, som en tillverkningspartner som kunde möta Lucids produktionskrav. 

– Vår relation med AP&T sträcker sig 20 år tillbaka i tiden och vi utbyter ofta innovativa idéer om formningsprocesser med deras R&D-team. För ungefär sex år sedan presenterade AP&T fördelarna med varmformad aluminium vilket väckte vårt intresse för att dyka djupare in i teknologin. Vi letar kontinuerligt efter nya områden och applikationer där vi kan bidra med vår kunskap inom verktygsbaserad formning och vår expertis som leverantör till fordonsindustrin. Nu fick vi en möjlighet att göra precis det, säger Dr.-Ing. Stefan Geißler, Managing Director för fischer Hydroforming och Key Account Manager för samarbetet med AP&T och Lucid.

Med rätt partners på plats började AP&T och fischer Group planera för industriell produktion av Lucids komponenter vid fischers anläggning i Achern i södra Tyskland. Samtidigt som AP&T flyttade sin befintliga servohydrauliska press och verktyg till Achern, startade tillverkningen vid anläggningen i Ulricehamn för att hålla tempot uppe i projektet under överföringsperioden.

Lucid och AP&T arbetade också tillsammans med fischer för att modifiera vissa aspekter av värmebehandlingsparametrarna. Detta för att säkerställa att komponenterna skulle uppfylla specifikationerna och samtidigt vara möjliga att tillverka i stora volymer. 

– AP&T:s och vårt team gjorde ett fantastiskt arbete tillsammans. I april 2021 hade vi ökat produktionskapaciteten i Ulricehamn till en nivå som gjorde möjligt att tillverka 1500 satser med dörringar, B-stolpar och batteripaketsskydd för Lucid Air, berättar Thorsten Junge, Head of Business Development på fischer Hydroforming.

Parallellt arbetade man intensivt med att förbereda anläggningen i Achern för installationen av den nya linjen och tillhörande utrustning för 3D-trimning, åldring och rengöring. En helt ny byggnad uppfördes för att få plats med allt. 

– Vi såg också över inköpen av råmaterial. Även om det var en utmaning, blev slutresultatet en stor framgång. Linjen överfördes från Ulricehamn till Achern under sommaren och driftsattes i december 2021, säger Thorsten Junge.

Framtiden för hållbar mobilitet

När Lucid Air, en av de mest tekniskt sofistikerade elbilarna i världen, började levereras till kunderna i oktober 2021 fanns det anledning att fira, inte bara vid Lucids globala huvudkontor i Newark, Kalifornien, utan också i Achern och Ulricehamn. 

Samarbetet mellan Lucid, AP&T och fischer Group blev en succé. En innovativ och lovande teknologi transformerades till en kommersiellt gångbar lösning, som skapar nya möjligheter för hela fordonsindustrin när det gäller att minska vikt och öka säkerhet. 

Efter den framgångsrika lanseringen är efterfrågan på Lucid Air fortsatt stor, vilket också har ökat efterfrågan på komponenter i varmformad höghållfast aluminium.  

– Nu handlar det om att fortsätta att optimera produktionsprocessen och öka tillverkningsvolymerna, vilket också kommer att ha en positiv effekt på lönsamheten, säger Robert Walton, Director of Purchasing på Lucid.

För att möta Lucids behov, har fischer långtgående planer på att starta tillverkning av höghållfasta aluminiumdelar med hjälp av innovativa formningsteknologier nära Lucids anläggning i Casa Grande, Arizona. 

– Det är fantastiskt att få vara med på Lucids spännande resa och att våra tre företag tillsammans har förverkligat den första tillämpningen i världen i industriell skala av den här formningsteknologin, säger Stefan Geißler.

– Som etablerad partner till många aktörer inom automotiveindustrin möjliggör vi utvecklingen av en mer hållbar transportsektor med säkrare, energieffektivare fordon med lägre miljöpåverkan. Den här gången gör vi det med en innovativ teknologi i samarbete med en mycket framsynt biltillverkare, det är stort avslutar Christian Koroschetz.

din-maskin-5

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

NIBE ökar produktionskapaciteten med ny presslinje från AP&T
Värmepumpstillverkaren NIBE planerar att förstärka produktionskapaciteten vid sin anläggning i Markaryd. Nyligen beställde företaget en ny linjelösning från AP&T...
Bobcat investerar i energieffektiv pressteknologi
Bobcat, välkänd tillverkare av kompaktutrustning, ökar produktionskapaciteten vid sin anläggning i Gwinner, North Dakota, USA med hjälp av AP&T. En ny...
INTECH 2023 – fokus på hållbara produktionslösningar
Under INTECH 2023 presenterade TRUMPF lösningar för mer hållbarhet och produktivitet inom plåtbearbetning och laserteknik. Hållbarhetstänket sammanföll väl med...
AP&T uppgraderar produktionslinje för Raufoss Technology
Raufoss Technology i Raufoss, Norge har gett AP&T i uppdrag att uppgradera en av företagets befintliga smideslinjer för tillverkning av aluminiumdetaljer. I ordern...
AP&T levererar sin 150:e presshärdningslinje
En ny milstolpe är passerad. I oktober 2022 fick AP&T order på sin 150:e presshärdningslinje och befäster därmed sin position som globalt ledande leverantör av...
Coiltech ny generalagentur för olsons
Olsons Maskinservice AB har tecknat avtal med turkiska COILTECH om att ansvara för marknadsföring, försäljning och service av Coiltech´s hela produktprogram i de...
AP&T erbjuder fabriksrenoverade pressar
Nu utökar AP&T sitt kunderbjudande med fabriksrenoverade pressar. Det är äldre maskiner som totalrenoverats och uppgraderats vid AP&T:s anläggning i Tranemo,...
Energieffektivitet i fokus för AP&T:s produktionslinjer för värmeväxlarplattor
Behovet av värmeväxlare till värmepumpar och kylaggregat växer snabbt över hela världen. För AP&T:s del har det inneburit en ökad efterfrågan på nyckelfärdiga...
Cykeltiden halverades när presslinjen uppgraderades
– Nu har vi en tillförlitlig och framtidssäkrad lösning som presterar i klass med en helt ny presslinje. Genom att låta AP&T uppgradera utrustningen har vi kortat...
Optimering av befintliga presshärdningslinjer kan korta cykeltiderna med 20 %
Hur får man ut mesta möjliga av en befintlig presshärdningslinje? En analys gjord av AP&T ger svaret – som ofta visar att det finns en betydande potential att korta...
Ugnar tillväxtområde med stor framtidspotential för AP&T
– Med våra ugnssystem möter vi automotiveindustrins växande behov av lösningar som både kan effektivisera produktionen och göra bilarna allt lättare, säkrare och...
Tar presshärdning till en ny nivå
Tillsammans med GEDIA har AP&T skapat världens förmodligen mest avancerade produktionslinje för tillverkning av presshärdade delar till bilindustrin. Det är en...
AP&T ställer ut på EuroBLECH
AP&T medverkar på årets EuroBLECH i Hannover 25–28 oktober. Under temat One Responsible Partner® presenterar man sitt totalerbjudande för den metallformande...
Ekoligens klädhängare av hållbar cellulosa tillverkas i presslinje från AP&T
För Ekoligens i Kungälv är hållbarhet inte bara en viktig del av verksamheten – det är grunden för själva affärsidén. Företaget är först i världen med att kunna erbjuda...
Spartanburg Steel automatiserade tandemlinje med fem pressar
Spartanburg Steel Products Inc. i Spartanburg South Carolina, USA tillverkar formpressade metalldelar, komponenter och hela karosspartier till framför allt bilar,...
Installation i rekordfart
Nyligen har en helt ny bandmatningslinje levererats och tagits i bruk i Danmark. Det är en djuppresslinje, en fullautomationstillverkning, som är utrustad med nio...
AP&T får order på fjärde presshärdningslinje till Xincheng Automotive Industrial Co., Ltd
Kinesiska Xincheng Automotive Industrial CO., Ltd, som producerar karossdelar till ett stort antal inhemska och internationella biltillverkare beställer nu den fjärde...
Mekoprint i Danmark ökar produktionskapaciteten med ny presslinje
Mekoprint Mechanics i Aalborg, Danmark har beställt en ny presslinje från AP&T för leverans och installation under 2022. Den nya linjen, som är företagets tredje...
Volvo Cars investerar i nya presshärdningsugnar från AP&T
Volvo Car Body Components i Olofström har beställt två nya flerfacksugnar (Multi-Layer Furnace) från AP&T för tillverkning av presshärdade karossdetaljer. Genom att...
”Leverantörer man känner en trygghet med”
Aktuell Produktion träffade One Automations vd Roine Nilsson på mässan Blechexpo i Stuttgart och två av deras leverantörer Coiltech och Dirinler. Både leverantörerna...
AP&T får prestigefylld order på TemperBox® för partiell presshärdning
AP&T i Tyskland har fått en order på företagets patenterade lösning för avancerad partiell presshärdning – TemperBox®. Ordern omfattar också AP&T:s flerfacksugn...
AP&T:s servohydrauliska press kan sänka energiförbrukningen med upp till 70 %
Transferapplikationer, presshärdning, varmformning av aluminium eller formning av kompositmaterial… Med sin servohydrauliska press har AP&T utvecklat ett mångsidigt...
Beprövad teknik med hög tillgänglighet
AP&T har tillsammans med Norgren utvecklat ett nyckelfärdigt system för snabb hantering och matning av ämnen i olika format, helt utan tidskrävande...
AP&T på Blechexpo i Stuttgart 26-29 oktober
Med ett brett program av innovativa produktionslösningar, produkter och tjänster för effektiv plåtformning skapar AP&T nya förutsättningar för kunderna att uppnå ...
AP&T Remote Access Case löser akuta driftstopp på distans
Nu introducerar AP&T en ny tjänst för kunder som snabbt behöver åtgärda ett oplanerat driftstopp, oavsett när och var i världen det inträffar. Remote Access Case...
Snabbväxande Trangia ökar tillverkningen av stormkök med ny presslinje från AP&T
Succéföretaget Trangia i jämtländska Trångsviken växer så det knakar. För att möta den starka efterfrågan på stormkök och andra produkter har man beställt en ny...
Miele ökade produktionskapaciteten med helautomatiserad 6-presslinje
Miele, världsledande tillverkare av högkvalitativa vitvaror och hushållsmaskiner, är något av en institution i sin bransch. Företaget som funnits sedan 1899 säljer sina...
AP&T hjälper kunderna att säkra sin produktion och få bättre kontroll på kostnaderna
För att möta kundernas behov av hög maskintillgänglighet och produktivitet, utvecklar AP&T sitt erbjudande med individuellt...
Första presshärdningslinjen till Indien – strategiskt viktig order för AP&T
En av Indiens ledande tillverkare av chassier och hydroformade fordonskomponenter – ALF Engineering – har beställt en helautomatiserad presshärdningslinje av AP&T....
AP&T optimerar presshärdningsprocessen hos Fiat Chrysler Automobiles
När Fiat Chrysler Automobiles (FCA) i Cassino, Italien investerade i fem kompletta presshärdningslinjer från AP&T för drygt tio år sedan var det inte bara...
Fischer Group väljer AP&T:s lösning för varmformning av höghållfast aluminium
Globalt verksamma tillverkaren av metallkomponenter, fischer Group, har valt AP&T:s lösning för varmformning av delar i höghållfast aluminium. Den prisbelönta...
Wanhua utvidgar sin affär med två nyckelfärdiga presshärdningslinjer
Wanhua Machinery i Wuxi utanför Shanghai är en stigande stjärna på den kinesiska marknaden för presshärdade delar. Familjeföretaget som grundades år 2000 har idag cirka...
NKC Sweden framtidsinvesterar med AP&T:s presslinje för tillverkning av rullagerhållare
På NKC Manufacturing Sweden i Göteborg är pressade, stansade och maskinbearbetade produkter till verkstadsindustrin ett av de huvudsakliga affärsområdena. Företaget,...
Erbjuder web-baserad utbildning för Pressoperatörer.
Enligt arbetsmiljölagen skall alla som använder maskiner i sitt dagliga arbete ha utbildning på dessa. Detta är särskilt viktigt när arbetet i maskinerna innebär stora...
Utökar maskinparken med avancerat matningssystem
Cell Impact är ett svenskt tillväxtbolag som producerar och levererar avancerade flödesplattor till tillverkare av vätgasdrivna bränsleceller. De har utvecklat och...
Investerar för framtiden
Lindab Steel AB ett företag inom Lindabkoncernen har i dagarna officiellt invigt sin stora investering i en komplett ny formatplåtslinje. Produktionslinjen skall...
Svenska båtmästarnas unika sträckformningsverktyg
Med en världsunik metod sträckformas aluminiumbåtarna hos Linder i Tingsryd. Tillverkningen är topphemlig, och företaget har själva byggt sin enorma maskin som pressar...
Skruvia investerar i press med bandmatning
I småländska Skruv finns företaget Skruvia som är världsledande när det gäller tillverkning av beslag för pallkragar. De är helt specialiserade på detta område och har...
Lyckat FAT av 260 tons presslinje
Pressen, från Chinfong i Taiwan, är utrustad med automationslösning för hantering av detaljer från inkommande transportband, genom press och vidare på...
Välutbildade pressoperatörer är avgörande för produktivitet & konkurrenskraft
En välutbildad och kunnig pressoperatör gör skillnad. Med kunskap och förståelse om pressanläggningens funktion i kombination med  fastlagda rutiner för...
Is the Servo Motor the unique way to Servo presses?
Servo Presses represent the most interesting innovation in Metal Forming within the last decade. The servo electric presses are based on permanent magnet motor &...
Förändringar i företagets maskinprogram
Från och med Augusti 2016 kommer Olsons Maskinservice AB inte längre att marknadsföra eller sälja ZANI pressar och SERVOPRESSE bandanläggningar. Utförandet av service...
NKC ökar kapaciteten med Chinfong transferpress
NKC Manufacturing Sweden AB i Göteborg köpte Hållarfabriken av SKF 2011, idag har verksamheten utvecklats och de senaste åren har stort fokus legat på automatisering av...
Tre starka företag under maskinhandlarens tak
Euromaskin är stolt att presentera tre av de starkaste leverantörerna inom pressar och kringutrustning:Sangiacomo Srl; mekaniska pressar från 15-400 ton med Siemens...
AP&T totalansvarigt för Aesculaps nya produktionslinje
Utmaningar är en del av vardagen på AP&T, men ibland är de mer komplexa än vanligt. Det senaste uppdraget för Aesculap AG i Tuttlingen i södra Tyskland kvalar...
Leveranstest av Chinfong SC1-200
ELPRESS AB i Kramfors har i 57 år arbetat med utveckling, tillverkning och marknadsföring av kompletta kontaktpressningssytem för elektriska ledarförbindningar. Idag...
Ny agentur hos maskinhandlare
Sedan januari 2016 har Euromaskin AB, med bas i Jönköping, tagit över försäljningen av Sangiacomo excenterpressar i Sverige. Sangiacomo har idag 100-talet pressar i...
Sigarth investerar i utrustning ifrån Dimeco
Sigarth AB är ett företag i hjärtat av Gnosjöregionen. Denna region har den största koncentrationen av små och medelstora tillverkningsföretag i norra Europa. Den...
C&K Johansen fullföljer automatisering av 4-presslinje
Sedan 2007 har C&K Johansen i Danmark stegvis byggt ut en befintlig press till en komplett 4-presslinje med en skyttel och tre SpeedFeeders från AP&T. Tre av...
Nytt Styrsystem
Nu finns ett helt nytt styrsystem som gör det möjligt att uppdatera gamla excenterpressar och dessutom anpassa dem med funktioner utifrån nya behov och önskemål. Många...

Kantpress/Stans

Pressar