Anderstorps Mekaniska Verkstad är ett familjeföretag i tredje generationen – snart den fjärde. De fokuserar på legotillverkning av plåt och bandjärnsdetaljer och är Sveriges ledande specialist inom automatiserad metallbandsbearbetning. Bland kunderna finns några av Sveriges ledande tillverkningsindustrier samt flera stora elgrossister.

Maskinerna som Anderstorps Mekaniska nu investerat i är en SafanDarley E-Brake 100 ton 3 meter samt en Prima Power kombilaser, LPe6f.

Gunnel Hellqvist, VD på företaget, berättar hur tankarna gick inför investeringen;– I början av 2015 väcktes tankarna på att investera i en kombinerad stans/fiberlaser och kantpress då vi såg att detta skulle vara en perfekt kombination till våra framgångsrika bandbockningsmaskiner. Vi passade då på att undersöka intresset hos våra befintliga kunder och fick mycket positivt gensvar vilket ledde till att investeringen blev verklighet. Investeringen och tron på framtiden ligger helt i linje med 4:e generationens planer och visioner vilket gjorde beslutet ganska enkelt. Nu känner vi att vi är väl utrustade för framtiden som underleverantör inom band och plåttillverkning, avslutar Gunnel.

SafanDarleys E-Brake har en servoelektriskt driven pressbalk som möjliggör höga presshastigheter med en extrem noggrannhet. Den har en rörlig övre pressbalk och ett patenterat drivsystem där kraften överförs till pressbalken via rullar som är placerade längs med balken, vilket minimerar balkens återfjädring. Maskinen har linjärskalor för hög noggrannhet, låg ljudnivå under användning, returslag utförs med säkerhetsfjädrar, detta garanterar retur av balken även vid strömavbrott samt sist men inte minst en mycket låg energiförbrukning. Maskinerna finns i tontal 20-300 ton och med presslängder från 850 – 4100 mm.

Prima Powers kombilaser, LPe6f med fiberlaser, kombinerar stans- lasermaskinens fördelar där man kan stansa, laserskära, forma, gänga samt utföra mindre bocktempo med fiberlaserns energieffektivitet och låga underhållskostnader. Maskinen levereras med Tulus användargränssnitt med effektiv verktygshantering och överblick på sortering, stans och laserprocess. Maskinen hanterar plåtformat 1500x3000mm.

Anderstorps Mekaniska har även valt att utrusta sin kombilaser med Compact Express som är en oerhört kompakt hanteringsutrustning för automatisk in- och utmatning av plåt. Det som kännetecknar CE är framförallt den extremt lilla golvytan som gör den automatiserade anläggningen mycket enkel att placera. Laddaren är en sugkoppsladdare med programmerbara sugkoppar, inbyggd plåtseparation och dubbelplåtkontroll. Den centrerar även plåten i maskinen och laddningen sker snabbt och exakt. Utmatningen av plåtar eller plåtskelett sker med separat utrustning till ett höj och sänkbart saxbord. Byte av material och tömning av detaljer och skelett i Compact Express kan ske under drift. Compact Express lämnar ena sidan av maskinen ledig för att ladda och plundra plåtar manuellt.