Som svar på kunders efterfrågan, lanserar AMADA sitt nya sortiment av ergonomiska kantpressar. Till följd kan den välbekanta bilden av operatörer som spenderar hela sina skift stående vid kantpressarna läggas på hyllan, tack vare det nya HFE-5012-sortimentet med ergonomiska maskiner. Det är svårt nog att rekrytera kvalificerade kantpressare nuförtiden och en mer bekväm arbetsmiljö leder till en nöjdare arbetskraft, vilket ökar produktiviteten.

”Den ergonomiska HFE-5012-serien är utformad med medarbetaren i åtanke och skapar en mycket bekväm och produktiv arbetsstation för små, komplexa detaljer”, säger Chris Williams, produktchef, AMADA UK. ”Efter att ha sålt fler än 100 000 AMADA kantpressar, är vi välkända för vår kvalitet och innovation. Dessa nya modeller utgör en perfekt uppgradering för användare som vill öka sin produktivitet när det gäller bockning.”

Den ergonomiska AMADA HFE-5012-serien gör det möjligt att sitta ner under användning och inkluderar arbetsbord och stol. Öppningen i nedre balken underlättar användning av fotpedalen i sittande läge. Minskad risk för trötthet, vilket i sin tur minskar risken för defekta detaljer och erbjuder bättre komfort för användaren, särskilt när det gäller upprepat arbete.

Ergonomiska HFE-5012-maskiner är utrustade med flera funktioner som har utformats särskilt för att förbättra komforten för användaren, såsom: ett reglerbart bord, en ergonomisk stol med justerbar höjd och ryggstödslutning; ett fällbart fotstöd, sex lådor för verktygsförvaring samt arbetsbelysning. Det är enkelt att justera arbetsstationen för att passa till olika användare. Dessutom kan maskinen också användas stående eftersom bordet är hopfällbart.

Det ergonomiska sortimentet omfattar ett antal olika modeller, inklusive en konventionell (HFE-5012M2) variant och en som följer konceptet Industry 4.0 (HFE3i-5012). Hög hastighet på överbalken som varierar från 185mm/s på M2 och upp till 220mm/s på 3i, som väl kan jämföras med många traditionella kantpressar, som typiskt sett har en hastighet på 100mm/s. En snabbare balkrörelse motsvarar ett högre antal detaljer per timme, som leder till kortare leveranstider.

En annan faktor som innebär kortare ledtider och ökad produktivitet är AMADAs patenterade FAST (Finger with Active Safety Technology) på maskinens bakre anslag. FAST överensstämmer helt med CE-märkningen och maximerar både säkerheten för användaren och produktiviteten vid produktion av detaljer med små kanter då bakre anslaget inte behöver minska hastigheten inom fingrarnas säkerhetszon.

Befintliga användare av små kantpressar (OEM eller underleverantörer) kommer vara bland de som kommer att kunna dra fördel, särskilt de med uppgift att producera detaljer med bockar mindre än 50mm.

Betoningen på hastighet hjälper företagen att uppfylla behovet för en ”balanserad investering”, varvid investeringar i de senaste lasermaskinerna ofta flyttar flaskhalsen till bockningen längre fram i kedjan. En investering i ergonomiska AMADA HFE-5012-maskiner hjälper dig motverka denna effekt för att uppnå högre omsättning.

Ytterligare fördelar med dessa 1,2m kantpressar med 50-tons kapacitet inkluderar den oberoende Delta-X-positioneringen av det bakre anslaget, som erbjuder högre prestanda och precision vid anslag. För verkstäder som vill öka sina effektivitetsinitiativ, kommer vår innovativa inverter som stänger av hydraul pumpen när den är inaktiv, vilket minskar elkostnaderna med upp till 50% jämfört med konventionella hydrauliska maskiner.

Användare av 3i modellen kommer också att kunna ta del av fördelar såsom: AMADAs AMNC 3i styrpanel som är kompatibelt med offline 3D-programmering; SGRIP verktygshållare för vertikal uppsättning och avlastning; samt DIGIPRO vinkelmätning för snabba justeringar av vinklar, allt detta för att minska ställtiden.

Bland maskinernas nyckelfunktioner på hela sortimentet finns den patenterade, reaktiva underbalken, verktyg i AMADA-stil och ett stort arbetsområde. Tillsammans med en kapacitet på 50 ton gör detta att en 500mm detaljer kan bearbetas i 10mm mjukt kolstål med en 80mm dyna.

Den ergonomiska AMADA HFE-5012-serien är nu tillgänglig i Storbritannien, Spanien och Skandinavien.