ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska

jun 17, 2022 | Automation, Robotar

Automation är nyckeln till Fårbo Mekaniskas konkurrenskraft. Tack vare den senaste investeringen ökade produktiviteten i tillverkningen med 85 procent. Den visade också hur viktiga robotarna är för hållbarhet och arbetsmiljö.

Tillämpningen
Tillverkning av metallprodukter som används i gruvindustrin.

Utmaningen
Både för att vinna en stor upphandling och för attrahera personal stod Fårbo Mekaniska inför flera utmaningar. Företaget var tvungna att höja konkurrenskraften vad gäller kvalitet, kvantitet och leveranstider, samtidigt som de behövde säkerställa hållbarhet och erbjuda medarbetare bra arbetsmiljö och stimulerande arbetsuppgifter.

Lösningen
Tack vare Fårbo Mekaniskas investering i nya robotceller med hög automationsgrad lyckas man möta tuffa kundkrav på tillgänglighet, kvalitet och volymflexibilitet. Robotarna har skapat möjlighet till obemannad produktion, vilket höjt produktiviteten med 85 procent. Som en del av ett målmedvetet hållbarhetsarbete bidrar robotarna till lägre miljöpåverkan, bättre arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för medarbetarna.

Med sju nya robotar, nio svarvar, en fleroperationsmaskin och två långhålsborrmaskiner har Fårbo Mekaniska säkrat både konkurrenskraft och en hållbar verksamhet. Det här är den senaste i Fagerstaföretagets långa rad av kontinuerliga investeringar i automation.

”Vi har en lång historia av automatisering, där vi redan från början märkte att det är otroligt framgångsrikt och hjälper oss att ta marknadsandelar. Idag har vi runt 30 automatiserade maskiner och 21 ABB-robotar. Vårt samarbete med ABB funkar jättebra, det är en stor och stabil partner med bra service”, säger Roger Berggren, grundare och ägare på Fårbo Mekaniska.

Vunnit viktig upphandling
Fårbo Mekaniskas kunder finns inom flera olika industrier, och den senaste storinvesteringen hänger ihop med en upphandling till en världsaktör inom gruvindustrin. I konkurrens med landets ledande mekaniska verkstäder vann Fårbo Mekaniska upphandlingen för tillverkning av borrkronor och riggar för borrmaskiner i gruvor.

”Det hade vi aldrig kunnat göra utan automation och möjligheten att köra obemannad produktion. Vår höga andel robotautomation var en nyckel för att kunna pressa ned tillverkningskostnaden med bibehållen kvalitet”, säger Roger Berggren.

För att kunna möta kundens krav tvingades Fårbo Mekaniska utmana både sig själva och sina leverantörer, och ABB:s standardiserade celler för robotiserad maskinbetjäning blev en av nyckelkomponenterna i produktionslayouten. Fårbo Mekaniska valde en automationslösning med visionteknik och in- och utmatningsband till robotcellerna, där svarvar, fleroperationsmaskiner och multitaskmaskiner betjänas. De står oftast i grupper om två till fyra maskiner där en operatör kan sköta flera maskiner.

Stabil process för svarvning
I den ena av de nya automatiserade svarvcellerna startar tillverkningsprocessen med att operatören placerar 1500 kilo råmaterial på cellens inband. Roboten går fram till ämnena och tar kort på bitarna innan den plockar en detalj. När dörren åker upp laddar roboten svarven. Efter att dörren stängts om svarven hämtar roboten nästa material som ska bearbetas. När produkten är färdigbearbetad ger svarven en signal, dörren öppnas och roboten åker dit med dubbla gripdon, ett med råämne och ett som är tomt. Roboten hämtar den färdiga biten, vrider runt gripdonet, stoppar in ett nytt råämne i svarven och går ut ur maskinen varefter dörren stängs och produktionen startar om.

Hela svarvloopen tar ungefär 15 sekunder. Efter det åker den färdiga biten ner i en blåsbox där den blåses torr och ren och fin och ställs på ett utband.

”Det är en otroligt stabil process. ABB:s FlexLoader-celler erbjuder oss rejäla buffert-tider som gör att vi kan köra fler CNC-svarvar med färre operatörer. Vi kan även köra sju timmars obemannad produktion, och i våra sju automatiserade produktionssvarvar tillverkar vi runt 5000 sådana här ämnen i veckan. Det är magiskt”, säger Roger Berggren.

Tekniklyft att slippa lyfta
I en annan automationscell använder Fårbo Mekaniska en horisontell fleroperationsmaskin. Där stoppas 18 halvpallar med runt 500 ämnen på en inbana och roboten plockar med magnetgripdon ämnen direkt från pallen, den skannar pallen och laddar den horisontella fleroperationsmaskinen. När två artiklar processas förbereder roboten två nya ämnen. När dörren åker upp blåser den rent bitarna, och plockar med magnetgripdonet av dem innan den plockar i två nya ämnen. De färdiga bitarna lägger roboten i en tom pall.

För personalen innebär den nya automationscellen en rejäl arbetsmiljöförbättring, eftersom det numera bara är roboten som lyfter järnbitar.

”Det är ergonomiskt och bra att personalen aldrig behöver lyfta en järnbit. För oss är det en otroligt bra investering, och ett riktigt tekniklyft att slippa ta i bitarna överhuvudtaget. Dessutom kan den här cellen takta nio-tio timmars obemannad körning”, säger Roger Berggren.

Stor produktivitetsökning med spökskift
Tack vare de nya robotinstallationerna kan Fårbo Mekaniska numera köra spökskift på nätterna. När personalen släcker lyset och går hem för dagen så fortsätter produktionen, och med hjälp av optimerad laddning och obemannad körning har Fårbo Mekaniska nu 85 procent högre kapacitet än vid traditionell operatörsbaserad körning.

”Vi jobbar hela tiden med att utveckla förbättringar på produktivitetssidan. Det som är intressant i det här caset är att vi kunnat jämföra resultatet mellan att ladda manuellt och att jobba automatiserat. Vår output har ökat med 85 procent nu när vi är fullautomatiserade och kan använda spökskiften för att köra obemannat på nätterna”, säger Mikael Vetterskog, vd på Fårbo Mekaniska.

”Även för kvaliteten på våra produkter så spelar robotarna en central roll. Kraven på repeterbarhet i process och spårbarhet är hundraprocentiga i produktionen av de här artiklarna. Genom att frigöra tid från operatörerna så har vi ökat deras möjlighet att kontrollera, mäta och säkerställa att allt vi producerar håller rätt kvalitetsnivå.”

Hållbarhet centralt i upphandlingen
För Fårbo Mekaniska handlar automation om mer än kapacitet, produktivitet och kvalitet. Den är också en viktig del av företagets arbete med hållbarhet och arbetsmiljö, något som blev tydligt i den senaste gruvupphandlingen.

”Det som var extra kul i den upphandlingen är att den inte bara handlade om att erbjuda kunden rätt kvalitet, leveransprecision och kostnadsnivå, utan att hållbarhetsdimensionen också var med som ett tydligt krav. Där kom robotarna att spela en viktig roll för att vi skulle kunna möta den kravnivå som ställdes”, säger Mikael Vetterskog.

Fårbo Mekaniska lyckades genom en effektiv layout spara så mycket utrymme att befintliga lokaler kunde användas för de nya robotcellerna. Det blev inte bara en stor kostnadsbesparing, det innebar också en enorm reducering av den miljöpåverkan som en ny fastighet annars hade orsakat.

Tack vare att Fårbo Mekaniska ligger nära både sin kund och den stora stålleverantör som man använder kan dessutom transporter och utsläppskvoter reduceras väsentligt. Man har också skapat på ett slutet kretslopp kring spånor, som är tillverkningens restprodukt. Spånorna återförs till samma stålleverantör för att smälta in i nya stålleveranser som kommer tillbaka till Fårbo Mekaniskas tillverkning.

Robotar möjliggör rekrytering
Fårbo Mekaniska har som ambition att vara Sveriges bästa mekaniska verkstad 2025. En nyckel för att nå dit är automation och att erbjuda operatörer och övriga medarbetare en rolig och trivsam arbetsmiljö. Att skapa en inkluderande och hälsosam arbetsmiljö för företagets 40-tal medarbetare är viktigt, och där spelar robotar en avgörande roll: genom att möjliggöra stimulerande arbetsuppgifter i stället för repetitiva och tunga arbetsmoment lägger de grunden för en bra arbetsmiljö.

”Både vid våra senaste rekryteringar och när vi framtidsspanar på arbetsmarknaden så ser vi hur viktigt det är att få jobba med spännande teknik. Arbetsmiljön som operatör påverkas positivt av robotar, det blir lättare att jobba och färre tunga lyft. Våra operatörer vittnar om hur tråkiga arbetsmoment försvinner och roliga kommer till. Det gör oss konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden och vi kan attrahera både kvinnor och män till rollen som operatör. Det är vi väldigt glada för”, säger Mikael Vetterskog.

Framtiden ser ljus ut
På Fårbo Mekaniska är man övertygade om att automation är vägen framåt. De senaste investeringarna har blivit väldigt lyckade, och framtiden ser ljus ut.

”Det var jätteroligt att jobba tillsammans med ABB i den senaste upphandlingen. Vi ser den som en uppvärmning inför vad som komma skall i en svensk tillverkningsindustri som är på frammarsch och där mycket produktion nu flyttar hem till Sverige igen. Fårbo Mekaniska står redo”, säger Mikael Vetterskog.

För mer information: ABB, Fårbo mekaniska

Omrons syn på morgondagens flexibla tillverkningslösningar
Omron höll sin Flexible Manufacturing Roadshow i Malmö förra veckan. Här demonstrerade Omron en rad automations- och robottekniker som mycket väl kan komma att dominera...
Smarta robotslösningar stöttar deras hållbarhetsmål
ABB:s nya sortiment av energieffektiva stora robotar och OmniCorestyrenheter kommer hjälpa Volvo Cars att göra energibesparingar på upp till 20 procent och uppnå sina...
Lanserar Lexium Cobot för att effektivisera svensk industri
Schneider Electric introducerar nästa generations robotteknik för industriell automation – Lexium Cobot. Teknologin skiljer sig från konventionella robotar genom sin...
Robotar som lär av varandra gör industrin mer effektiv
Robotar skulle kunna klara av flera och mer komplexa uppgifter än vad de gör i dag. Robotar skulle också kunna lära av varandra vilket skulle göra hela...
Ny robot förbättrar plock och montering
Framtagen för att möta tillväxtmöjligheter på viktiga marknader som elektronik, fordonsbranschen och förnybar energiproduktion • Ger 10 procents ökad genomströmning...
Flexibel produktion med KUKAs nya AMR:er
KUKA har ökat si- sor/ment av utrustning nischad för modern logis/k och industri 4.0. Det handlar om de självkörande plaBormarna (AMR) KMR iisy och KMP 1500P. –...
Fanuc passerar en miljon levererade robotar och lanserar nytt CNC-system
FANUC firade nyligen en viktig milstolpe genom att producera sin miljonte industrirobot. Företaget, som förser kunder över hela världen med CNC-system, robotar och...
ABB ökar satsningen på robotiken och på maskinbetjäning
ABB tillkännagav nyligen en investering på 280 miljoner dollar för att utöka sin produktionskapacitet i Europa och bygga ett nytt toppmodernt europeiskt ABB Robotics...
FANUC och Volvo Cars tecknar globalt kontrakt
Med fokus på hållbarhet kommer världens största tillverkare av industrirobotar att leverera till Volvos produktionsanläggningar över hela världenFANUC och Volvo Cars...
Större och starkare cobot – nu på svensk mark
I slutet av 2022 berättade Universal Robots om sin nya större och starkare cobot: UR20. Nu har den kommit till Sverige och på onsdagen visas den för första gången i...
Ytterligare en industrirobot från YASKAWA för samarbete människa-robot
YASKAWA fortsätter att utveckla och utöka HC-familjen med robotmodeller för samarbete människa-robot. Dessa ”cobotar” är konstruerade för industriellt bruk med höga...
Robotarna fortsätter sin resa genom Sverige
Universal Robots fortsätter sin turné runt om i Sverige i höst. Det börjar nu närma sig höstens första cobotinspirationsevent, under vecka 35 kommer Universal Robots...
Livsmedelsgodkänd robot i restaurangmiljö
I början på juni i år lanserade Doosan Robotics sin nya E-serie inom kollaborativa robotar. En NSF-certifierad kollaborativ robot speciellt skapad för mat och...
Världspremiär: Svenska Cobotdagen
Den 4 maj kommer för första gången Svenska Cobotdagen arrangeras. En dag som fokuserar på kollaborativ robotik. Dagen arrangeras av Universal Robots och dess partners....
Att vara kvinna är en superkraft i tekniska yrken
Industri- och teknikbranschen är mansdominerade och inom flera yrken råder det dessutom resursbrist, men det behöver inte vara så. Afsane Vosoughi och Josefine Larsson...
SE Automation – ny återförsäljare för Universal Robots i Sverige
SE Automation blir robottillverkaren Universal Robots nästa återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har ökat mycket, de är en viktig...
Automatisering bidrar till grön omställning
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och stabil fossilfri elförsörjning är nyckel till många utmaningar i vårt samhälle. På Carbex i Vadstena...
429 automationsupplevelser stärker svenska företag
Under året har Universal Robots tillsammans med sina partners Svenska Elektrod, Odigo och Cobotech åkt runt i Sverige med sina flexibla och lättprogrammerade...
Automationsexpert om 2023: Nyckelfärdiga lösningar är framtiden
Under de senaste åren har många verksamheter genomfört teknikdrivna förändringar i snabb takt. När samhället blir alltmer digitalt är det viktigt för företag att...
Levererar klassledande hastighet, precision och säkerhet
ABB har lanserat den samarbetande industriroboten SWIFTI™ CRB 1300, som minskar klyftan mellan industrirobotar och kollaborativa robotar. SWIFTI CRB 1300 kombinerar...
ABB Robotics öppnar utbildningscenter i Jönköping
 ABB Robotics öppnar ett nytt utbildningscenter i Jönköping för ABB:s kunder och partners. Utbildningscentret kommer att stärka kunskap och kompetens inom robotik och...
Universal Robots når milstolpe
Universal Robots (UR), som är det största företaget i en snabbt växande dansk robothub, har blivit klustrets första företag att nå 1 000 anställda. De är ett av få...
Cobotar och elförbrukning: en sak mindre att oroa sig för
Höga elkostnader och risk för elbrist är något som präglar vår vardag, det skrivs spaltmeter i tidningar, det debatteras och många gör vad de kan för att spara el och...
Minsta industriroboten med klassledande nyttolast och precision
ABB har lanserat den minsta industriroboten någonsin, som erbjuder nya möjligheter för snabbare, flexiblare och högkvalitativ produktion av smarta kroppsburna enheter....
ABB lanserade nästa generations flexibla automation på Automatica 2022
ABB visade upp nya varumärket OmniVance™ för ABB:s standardiserade, driftklara applikations­celler med nästa generations modulära produktion, enkel programmering och...
En Motomanrobot helt och hållet ”Made in Europe”
Till skillnad för övriga modeller i GP-serien har GP20 en solid överarm som avslutas med en smal ”handled”. Det är en klassisk design som påminner om en av våra mest...
Edströms förstärker teamet kring automation och robotar.
Den 1 juni tillträdde Johan Magnusson sin nya säljartjänst på Edströms. Genom honom ska Mälardalens kunder få hjälp på digitaliseringsresan mot automation,...
Universal Robots revolutionerar cobotvärlden – lanserar en helt ny industriell cobot
Universal Robots, den danska tillverkaren av kollaborativa robotar (cobotar), tillkännager idag att de kommer att lägga till en ny 20 kg cobot till sitt...
Sverigepremiär för Okuma Armroid hos Stenbergs
En CNC-svarv med inbyggd robot. Som är fullt integrerad med maskinens styrsystem. Jodå, du läste helt rätt. Maskinen heter Okuma Armroid och visas för första gången i...
ABB visar intelligenta robotar för en flexibel industri
YuMi, GoFa och Swifti. På Elmia Automation visar ABB hela bredden av kollaborativa robotar – plus flera andra innovativa lösningar för en flexibel och hållbar industri....
Ny robothubb byggs i Skandinavien
Om några veckor börjar bygget av toppmoderna gemensamma huvudkontor för Universal Robots (UR) och Mobile Industrial Robots (MiR) i Odense, Danmark. Byggnaden kommer att...
Automatisera mera på mässa
Den 10–13 maj är det dags för den stora mässan Elmia Automation i Jönköping. Universal Robots, världsledande inom kollaborativa robotar (cobotar), kommer vara på plats....
Ännu starkare teamwork med MOTOMAN HC20DTP
HC står för Human-Collaborative Robot. På svenska brukar vi säga samarbetsrobot eller cobot. Oavsett ordval definierar tekniken en ny relation mellan robot och...
Yaskawa stärker erbjudandet av små robotar
Vi ser en stor efterfrågan på marknaden efter små robotar med kraftfull prestanda. Därför har Yaskawa utökat GP-serien med en ny nätt modell. Familjen, som består av...
Ny återförsäljare för robottillverkare i Sverige
Nystartade Kameleon Robotics AB i Göteborg blir robottillverkaren Universal Robots tredje återförsäljare i Sverige. Efterfrågan på kollaborativa robotar (cobotar) har...
Magnifika cobot 10:an
Palletering, montering, svetsning eller maskinbetjänings applikationer är några exempel där du enkelt och kostnadseffektivt kan implementera en Doosan cobot. Med de 10...
Ökar hastigheten och flexibiliteten
Nya stora ABB-robotar ökar hastigheten och flexibiliteten för materialhantering vid batteriproduktion till elfordon De nya robotarna IRB 5710 och IRB 5720 ger...
Mycket att vinna på en automationslösning
För många företag är en automationslösning den rätta vägen att ta, både för att förbättra effektiviteten och öka lönsamheten. Detta gäller inte minst företag som är...
Robotar med hygieniska oljor klarar högt ställda krav
På en robot som hanterar livsmedel ställs särskilda krav. Smörjmedel är ett ty-piskt område där särskild hänsyn måste tas, och nu lanserar KUKA en serie robotar som...
Så blir svenska småföretag bättre på automation
”Danmark är en stormakt – Sverige sackar efter”, så löd rubriken till en debattartikel (SvD år2019) undertecknad två av Sveriges stora namn inom robotik och automation,...
SWIRA lanserar “Automationshjälpen”
SWIRA har under de 3 år som Robotlyftet pågått fått många frågor från företag om robotautomation. Ove Leichsenring -Vi vet att investeringar för att automatisera och...
”Cobotarna får ta kvällsskiftet”
Ständig övertid för att hinna bli klar. Med cobotar försvann både övertid och stress, samtidigt som produktionskapaciteten ökade. Nu tittar Norden Machinery på...
Roboten Quantec PA-2 skapar flera nya möjligheter
Snabbare, med uppgraderade viktklasser och med hygieniska oljor som tillval – nu är KUKA:s nya palleteringsrobot ute i sortimentet. – Det är en rejäl facelift från den...
”Hög effektivitet är det nya normala”
Kenji Yamaguchi, som är VD och koncernchef för FANUC Corporation, talar om det ökade intresset för automatisering, hållbar produktionsutrustning och FANUC:s egna smarta...
Coboten sparar miljoner och hälsan
För att vara konkurrenskraftig inom en mycket konkurrensutsatt bransch är det ett måste för norska Maskinpakking AS att vara automatiserat, flexibelt och pålitligt....
ABB utvidgar SCARA robotsortimentet
ABB utvidgar sitt sortiment av SCARA-robotar i och med lanseringen av IRB 920T. Roboten är utformad att uppfylla elektronikbranschens krav på höghastighetsproduktion i...
Cobot skapar morgondagens lösningar och teknikambassadörer
Värme- och kylteknikföretaget Danfoss med verksamhet i 22 länder, däribland Sverige, satsar på cobotar för att bli ännu mer konkurrenskraftiga och utveckla produkterna....
Pernilla har fått en ny kollega
KB Components tar ytterligare ett steg i utvecklingen av enheten i Örkelljunga och I dagarna har en ny medarbetare tagit plats, en tvåarmad robot som kan arbeta med...
Automation svara upp på ökade krav – sju enkla steg
Ökade krav och volymer inom till exempel e-handel och lagerhantering har skapat större behov av effektiv packning och palletering. En cobot från Universal Robots kan...
Edströms lanserar ny automationslösning till Haas-maskiner!
Under maj lanserar Edströms en purfärsk automationslösning med Fanuc-robot till alla sina Haas- maskiner. Detta öppnar upp helt nya produktionsmöjligheter för såväl...

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör