2D-kodläsare får automatiseringen att rulla

aug 27, 2020 | Automation, Tillbehör

Autarky Automation är en av de ledande brittiska utvecklarna och tillverkarna av automatiserings- och transportbandssystem. För att uppfylla de höga kraven på ett automatiskt däcksystem valde Autarky de senaste 2D-kodläsarna från Leuze.

Kunderna Autarky och Tire-Line.

En stor del av vad Autarky Automation marknadsför är inom området modulär transportbandsteknik. Här erbjuder Autarky ett brett utbud av standardiserade komponenter och tillbehör. Företaget bidrar därmed till att minimera projektplaneringstider och monteringskostnader. Ett bra exempel på detta är projektet för Tire-Line: Sedan 1984 har detta företag försett branschen med hjul- och däckenheter – från skottkärror tillhögpresterande sportbilar.

Uppgiften: transportbandssystem för däckfyllning.

Däcklinjen på Tire-Line fungerade under en lång tid med en enkel däckuppblåsningsanordning för vanliga metallfälgshjul. Däcken för avancerade legeringshjul blåstes upp manuellt. På grund av ökande orderingång köpte man en Hofmann-däckfyllningsmaskin som kunde hantera hela sortimentet av hjul- och däckenheter.

Hela processen med att lagra och hämta enheter i maskinen skulle nu automatiseras. Autarky vann anbudet med att producera ett lämpligt transportbandssystem och förlitade sig i detta projekt på Leuze.

Utmaningen: däcken är runda.

På varje hjul- och däckmontering på Tire-Line finns en självhäftande streckkodsetikett. Det hade varit för komplicerat för Tire-Line att fästa etiketten på exakt samma plats på varje enhet. Autarky tvingades därför att utveckla en lösning som pålitligt kunde läsa streckkoden. Och skulle kunna göra detta oavsett placering och på vilken plats som helst över hela transportbandets bredd.

”Ett runt objekt som alltid ser lika ut oberoende av dess position är en riktig utmaning för en kodläsare.”

”Korrekt identifiering av däckenheterna var emellertid av avgörande betydelse för linjens framgång: identifiering av streckkodsinformationen som behövs för att berätta för Hofmann-maskinen vilken enhet som närmar sig och därmed vilket lufttryck som är nödvändigt. Det är därför det var så viktigt att välja den bästa möjliga kodläsaren för denna uppgift”, förklarar Brad North, VD på Autarky. För att lösa detta problem vände sig Autarky till Sensor-folket på Leuze.

Lösningen: DCR 200i från Leuze.

“Efter att ha diskuterat tillämpningen med Leuze-experterna, valde vi DCR 200i 2D-kodläsare”, förklararNorth. Leuze, en ledande tillverkare av streckkodsläsare med mer än 50 års erfarenhet, utvecklade dennamodell speciellt för en snabb och allmänt riktad läsning av 1D- och 2D-koder.

“Vi monterade tre enheter på ett rem-arrangemang med optimal vinkel och höjd så att streckkoden kundeläsas på valfri position på enheten och transportbandet.”

”I kombination med det befintliga PROFINET-kommunikationsnätverket upptäcker DCR 200i 2D-kodläsarefrån Leuze data på streckkoden. Detta överförs sedan till Hofmann-maskinen.” Autarky hade redan använthundratals standard streckkodsläsare och fotoelektriska sensorer från Leuze. ”Vårt mångåriga samarbetemed Leuze och den goda servicen gjorde beslutet enkelt för oss”, säger Brad North.

DCR 200i-kodläsaren: snabb och pålitlig.

Den kamerabaserade kodläsaren DCR 200i används för att upptäcka och identifiera streckkoder, stapladekoder och datamatriskoder. Den kännetecknas framför allt av dess mycket snabba läsprestanda. DCR 200iuppnår hastigheter upp till 6 m/s. Den läser tillförlitligt 1D- och 2D-koder i alla riktningar. Det spelar ingen rollom de är tryckta eller direkt markerade, statiska eller rörliga, inverterade eller speglade. Detta säkerställs avden snabba bildtagaren, den integrerade högpresterande LED-belysningen samt den höga upplösningen ikombination med ett mycket högt fältdjup.

Tack vare rostfritt stålhus med skyddsklass IP69K/IP67 så kan DCR 200i rengöras utan problem och ävenanvändas i hårda miljöer.

Tillämpningen: enkel, intuitiv och flexibel.

Den kompakta designen, montagekonceptet och den enkla hanteringen gör att DCR 200i enkelt och snabbtkan integreras i ett brett spektrum av olika tillämpningar. Detta gäller såväl mekanisk installation somdriftsättning och konfiguration.

Kodläsarna i DCR 200i-serien drivs och konfigureras med hjälp av det grafiska användargränssnittet iLeuzes integrerade webConfig-verktyg via ett Ethernet-gränssnitt. Ett externt program krävs inte. DCR 200ikan tas i drift av användaren på bara tre minuter med hjälp av konfigurationsguiden. Dessutom ärutbildningsfunktionen också en möjlighet. Denna körs med de två knapparna på kontrollpanelen på DCR200i i kombination med en smartphone-app som utvecklats av Leuze för konfiguration.

Resultatet: större genomströmning, högre noggrannhet.

”I dag passerar en hjul- och däckenhet genom uppblåsningsmaskinen var sjunde sekund. Utöver den renahastigheten har Tire-Line också fördelar av ökad noggrannhet vid luftpåfyllningen samt repeterbarhet.Eftersom det automatiska systemet har eliminerat alla möjligheter till mänskliga fel.”

Slutsatsen som dras av Autarkys VD Brad North är helt och hållet positiv:

”På Tire-Line arbetar nu Leuzes 2D-kodläsare dagligen från morgon till kväll och hjälper företaget att uppnåbetydligt högre genomströmningshastighet.”

Hannover_Messe_2021

Vill du synas här med en banner för ert företag

 

 

Elektromekanik är framtiden inom automatiserade svetslösningar

Med Ewellix elektromekaniska produkter kan ESAB möta framtidens krav på automation inom avancerade svetslösningar. Tekniken innebär en ökad kvalitetssäkring, är...

Nytt sorteringssystem Split Tray Sorter MT015S

Interroll har breddat företagets framgångsrika sortiment av automatiserade sorteringslösningar med lanseringen av en ny tray sorter. Den nya Split Tray Sorter MT015S är...

KONTEC KSX-C2 ett nytt slimmat 5-axligt skruvstycke

SCHUNK fortsätter sin framgångsresa med det 5-axliga skruvstycket KONTEC KSX-C och erbjuder nu 6-sidig bearbetning med hög precision med sitt nya skruvstycke KONTEC...

Lanserar en ny innovativ verktygsväxlare

Den nya verktygsväxlaren TC1 från DESTACO är ultralätta, kompakt och idealisk för Cobots samt bidrar till mycket enkla gripdons byten. Växlaren har kapacitet att...

Lanserar världens kraftfullaste elektriska vakuumgripdon

Stora, svårhanterliga påsar med hundmat, icke-lufttäta förpackningar för kläder eller konsumentvaror och skrymmande, porösa kartonger. Detta är bara ett fåtal exempel...

Simulator för robotbromssträckor

ABB:s RobotStudio® erbjuder nu oöverträffad noggrannhet vid beräkning av robotstoppsträckor för att optimera operatörernas säkerhet. ABB:s programvara för...

Hantering med bio-inspirerat grepp (gecko)

Gripdonet ADHESO från SCHUNK uppkom efter en närmare titt i naturen. I miljontals år har geckos med hjälp av självhäftande krafter rört sig över släta ytor. Nu används...

En guide till glidstyrningar för robottillämpningar

Ingenjörer och tillverkare vänder sig alltmer till robotar för ökad produktivitet, och nyckeln till dessa tekniska underverk är glidstyrningar. Martin Ahner, chef för...

Ny serie frekvensomriktare för krävande miljöer

Den nya serien frekvensomriktare FR-E800 erbjuder flera nätverksval, utökade underhållsfunktioner med AI och inbyggt varningssystem för aggressiv och korrosiv...

Företag förenklar robotsimulering

 Att dressa robotar är inte helt okomplicerat. Automationsingengörer får ofta brottas med bekymmer när det gäller slangpaket, ventiler och annan utrustning....

Maskinbetjäning

Robotar

Tillbehör