22 år med MyTolerans

feb 28, 2023 | Mätteknik, Vision

2001 bestämde sig André Prando-Lidström då vice vd på Mikromess AB i Järfälla att köpa loss agenturen Mahr GmbH från sin arbetsgivare och starta eget. Företaget Mytolerans AB bildades och sedan dess har företaget vuxit kontinuerligt. Idag är man även svensk generalagent för Alicona (2014) och Fami inredningar (2011). Aktuell Produktion fick möjligheten att prata lite om historik och framtid med André en solig dag i februari.

Läs hela artikeln i vår E-Tidning, Klicka här

Historik

André har arbetat med Mahr´s mätprodukter ända sen 1984, så det blev ett naturligt men självklart ändå ett stort steg han tog 2001. Än idag är det inget han ångrar. Mytolerans har sedan starten fortsatt att utvecklats och anpassat sitt utbud mot marknaden.  2011 tog man in den italienska agenturen Fami. Nu kunde man även erbjuda sin kunder praktisk och snygg arbetsplats för mätutrustningarna man levererade och inredning för verkstäder. 2014 ville man stärka sitt produktsortiment med beröringsfri mätning (vid den tidpunkten fanns det inte i Mahr’s sortiment). Valet föll på det välkända österrikiska företaget Alicona, som har ett starkt kundsegment bland annat mot Aerospace och tillverkning av högpresterande verktyg. 

-Form- och konturnoggrannhet, raka vinklar, underskärning, chipping och geometrier och hårdhet ärvärdefullt i ett system för modern kvalitetssäkring. Ett system som dessutom är enkelt och användarvänligt, förklarar André.

-Vårt mål är att ha få leverantörer men vara experter på varje område fortsätter André

Framtiden

2021/2022 fortsatte företaget att växa med fler anställda. In kom Joel Martinsson med ett fokus på Mahr produkter och Sanji Anand som tar hand om Aliconas utbud, även på servicesidan har man rekryterat Måns Larsson.  Idag är man 9 medarbetare men man letar efter säljare och tekniker hela tiden för att växa än mer.

I september blev Mytolerans en del av börsnoterade Momentum Group. Med Momentum Group får man nu en kapitalstark och långsiktig ägare som har kraften och erfarenheten att vidareutveckla bolag för hållbar lönsamhet och tillväxt. Mytolerans grundare André Prando-Lidström är kvar som delägare och VD.

– Vi på Mytolerans ser fram emot att vara en del av Momentum Group. Med ett tydligt fokus på starka nischföretag inom industriservice var Momentum Group en naturlig ny ägare för oss. Med Momentum Groups gedigna branschkunskap, hållbarhetsfokus och engagemang för sina bolag är jag övertygad om att Mytolerans kommer att utvecklas väl in i framtiden, säger André.

Mytolerans kommer att fortsätta drivas som ett självständigt dotterbolag och kompetenscenter under nuvarande ledning inom Momentum Groups område Teknisk service i enlighet med gruppens filosofi med decentraliserat affärsansvar.  

– Mytolerans passar väl in gruppen av bolag inom mätteknik inom vårt område Teknisk service. Mytolerans och tidigare förvärvade Intertechna kompletterar varandra och vi ser att det finns betydande möjligheter till kunskapsdelning mellan bolagen kring både tjänstepaketering och teknikinnehåll, säger Ola Jönsson, ansvarig för Teknisk service på Momentum Group.  

Shoowroom

I MyTolernas lokaler har man investerat i ett shoowroom med ett flertal mätmaskiner med olika syften och användningsområden. Vid vårt besök fick vi ta del av följande lösningar:

• InfiniteFocus G6

Alicona´s nya beröringsfria (optiska) mätmaskin G6 som är en av de först levererade från fabriken. En beröringsfri mätmaskin som är idealisk för kvalitetsstyrning i tillverkning när det handlar om maximal kontroll på avvikelser i geometrier för 3D dataset samt kontur och ytstruktur. Den robusta Focus-Variations-tekniken och den vibrations tåliga designen säkerställer högupplösta och repeterbara resultat, även direkt bredvid verktygsmaskinen.

-Alicona finns idag hos flertal verktygsmakare men vi ser också potentialen inom områdena flygindustrin, medicinteknik och energiindustrin så som tillverkning av bränsleceller, batteriteknik och solceller säger Sanji Anand.

• Precimar icm 100

Tekniker Marcus Westerlund visar oss hur man enkelt kan kalibrera en klocka med den automatiserad Precimar icm 100 från Mahr. 

-En process som tidigare kunde behöva över 100 knapptryckningar för att bekräfta de olika punkterna, kan idag hanteras enkelt och helt automatiserat säger Marcus.

• MarSurf CD120

Marcus visade oss även en mätprocess av en matkniv med konturmätstationen MarSurf CD120 som är instegsmodellen i serien. Konturmätstationen ger både snabb, enkel och tillförlitliga 2D-mätningar. I vår demonstrations mätning visade den att varje tagg på matkniven hade ett mellanrum på ca 2mm. 

• MarShaft Scope 250

Joel Martinsson demonstrerade en MarShaft Scope 250 som är en blixtsnabb, noggrann och fullt automatiserad axelmätmaskin. En maskin som avsedd för placering direkt i produktionsmiljön

– Dimensionell metrologi expanderar dramatiskt med ständigt nya innovationer inom tillverkningsprocesser. Högre noggrannhetskrav gör det absolut nödvändigt att kunna göra snabba pålitliga mätningar direkt vid tillverkningsmaskinen. MarShaft Scope 250 Plus erbjuder full automatiska mätningar av roterande symmetriska detaljer i produktion säger Joel.

Men även gängmätning enl. ISO standard, spår, hål och mycket mer kan lätt mätas oerhört snabbt och opåverkat av operatör med högsta precision. 

Service, utbildningar och ackrediterad kalibrering

Det är väldigt viktigt att kunna återanvända vissa produkter enligt livscykelperspektiv, men det kan också bli extremt mycket lönsammare än att köpa nytt. Ett sådan exempel fick vi se då Mtolerans håller på att uppdatera en kalibreringsbänk med 20 år på nacken med en ny programvara, nytt styrsystem och en ny dator.

-Uppdateringen gör att den kommer hålla minst 10-15 år till, men till en kostnad på 1/4 av vad en ny skulle kostat kunden säger Måns Larsson som är servicetekniker på Mytolerans.

Mytolerans erbjuder sina kunder service, kalibrering och utbildningar vilket ofta sker digitalt. Detta blir mer och mer viktigt då omsättningen på operatörer inom tillverkningsindustrin har ökat markant och dränerare företagen på kunskap.

-Det är väldigt bra att hålla utbildning för då lär vi våra kunder använda sin utrustning fullt ut, vi hjälper dem se vad som är fel och rätt säger André

– Vi är även ensamma om att kunna erbjuda ackrediterad mätlabb för kalibrering av Mahr´s mätutrustningar för form, kontur och ytmätning i Sverige. I kombination med att vi är certifierad servicepartner har vi fullständig teknisk dokumentation med möjlighet att justera eller reparera utrustningarna enligt tillverkarens serviceplan, med krav på fortlöpande utbildningar hos leverantörerna avslutar André.

Läs hela artikeln i vår E-Tidning, Klicka här
Bruker Alicona lanserar nytt FocusX mätinstrument
Två års forskning och utveckling, nära 10 000 arbetstimmar och 13 prototyper. Men resultatet var värt varje ansträngning. Bruker Alicona presenterade sitt nya tillskott...
Sätter standarden inom extra stor ytmätning, både för portabla armar och lasertracker
Hexagon Manufacturing Intelligence har lanserat en ny 3D-laserskanner som är utformad för stora ytmätningar och som kan användas med både lasertracker och portabla...
SmartScope E45 en optimerad optisk mätmaskin 
SmartScope E45 bygger på den pålitliga grundplattformen från SmartScope CNC500 och representerar en avancerad optisk mätmaskin. Genom avancerad optisk teknologi...
Optisk mätmaskin för effektiva 2D mätningar
Metrios är en banbrytande optisk mätmaskin som erbjuder snabba och noggranna 2D mätningar. Med en enkel placering av mätobjektet på mätbordet, kan du påbörja mätningen...
Halverar kvalitetsinspektionscyklerna och möjliggör flexibel tillverkning med robotinspektionscell
Hexagons Manufacturing Intelligence-division har lanserat sin nya automatiserade robotinspektionscell PRESTO, som gör det möjligt för tillverkare att minska...
Smarta lösningar för energilagring hos svenska batteritillverkaren
Nilar AB i Gävle utvecklar energilagring med egna patent för elektrodtillverkning – och använder en unik teknik för att återfylla batterier som förbrukat sin livslängd....
OGP SmartScope E7 sätter standarden för 3-axlig videomätteknik.
-Byggd på samma stabila bas som vår storsäljare SmartScope ZIP250 säger Henric Hilmersson från OGP. Det fasta objektivet IntelliCentric™ med digital zoom är utvecklat...
Part precision Sweden AB investerar i axelmätmaskin från OGP Scandinavia AB
Part Precision växer och fortsätter att investera och har den senaste tiden utökat sin tillverkningskapacitet. Med utökad tillverkningskapacitet krävs även utrustning...
Nya PRIMA serien – En axelscanner för alla!
VICIVISION har tagit fram en ny serie axelmätmaskiner som vänder sig till tillverkare som jobbar med svarvning. Prima serien är en kostnadseffektiv maskin för att mäta...
Nya ShapeGrabber Ai320 en 3D-scanner för mätning
ShapeGrabber Ai320 helautomatisk 3D-scanner avsedd för 3D-mätning av små detaljer. 3D-scanner Ai320 från ShapeGrabber har ett inbyggt rotationsbord och vertikal axel...

4.0 & Mätverktyg

CMM / Mätmaskin

Prober

Vision / Scan