Nyköpings gästabud utspelade sig i december 1317 på Nyköpingshus. Drygt 700 år senare var det dags för ETUX att arrangeras i Nyköping, en tillställning som arrangeras för att frigöra snarare än fängsla, som var fallet på 1300-talet.

ETUX är ett årligen återkommande evenemang där Edgecam-användare möts för att ta del av och dela med sig av erfarenheter och nyheter inom CAM-världen. I år hade ca 100 personer slutit upp på Sunlight Hotell i Nyköping. Två intensiva och trevliga dagar med program från morgon till kväll. 

Hotell Sunlight är på sitt sätt en historisk plats. Tidigare tillverkades bland annat tvål i byggnaden.

Nyheter presenterades inom de områden där Edgecam är ett stöd och viktig komponent i den intelligenta fabriken. Kärnan i Edgecam är att ge effektiva program till i första hand svarvar, fräsar och flerfunktionsmaskiner. 

Hexagon som äger och utvecklar Edgecam driver produktens utveckling för att matcha den utveckling som sker inom skärande bearbetning, en bransch där det är naturligt och vanligt att maskiner utvecklas för att kunna bearbeta på bästa möjliga sätt. Samtidigt sker mycket utveckling av verktyg och framförallt bearbetningsmetoder som ställer nya krav på system som Edgecam. De nya och moderna metoderna är ofta så komplicerade att programmera, att manuell programmering inte är ett alternativ. 

Av lättförståeliga skäl är två dagar för kort tid för att gå igenom och förklara alla nyheter. Därför var fokus lagt på ett urval som ger många användare nya möjligheter att programmera de detaljer som ska produceras. Bland nyheterna kan vi nämna nya cykler inom svarvning, ny cykel för avstickning och en ny cykel för svarvning av profilgängor. Även inom fräsning presenterades nyheter såsom hantering av nya verktyg sk Barrel-cutter och Dovetail-cutter. En ny cykel för djuphålsborrning har tillkommit i fräsning sk Gun Drilling.

I Edgecam ingår även ett kraftfullt CAD-system kallat Designer. Några av nyheterna i Designer presenterades. Även här är utvecklingen inriktad på att göra det dagliga arbetet med programmering enklare. Designer är ett sk direkt modelleringssystem, utvecklat för att i första hand skapa fixturer och hantera CAD-modeller från andra system.

Vidare presenterades nyheter inom Inspection vilket är en del i Edgecam som används för att programmera mätsekvenser i en CNC-maskin. Det är ett viktigt område då många detaljer produceras mer effektivt om de kan mätas direkt i maskinen för att säkerställa en korrekt bearbetad detalj.

I år som vid de tidigare träffarna fanns representanter från leverantören (Hexagon England och Tyskland) på plats för att dela med sig av Hexagons vision om Framtidens verkstad.

På plats var även representanter för Hexagon Sverige, Sandvik Coromant och Seco Tools. De hade alla en liten utställning med mätutrustning respektive verktyg som alla kunde se på.

Deltagarna hade även förmånen av att lyssna till Hexagons presentation om mätning och måttsättning. Som avslutning på torsdagen höll Sandvik Coromant en presentation med fokus på verktyg och metoder. Båda var mycket intressanta och informativa presentationer.

Torsdagen avslutades i mer lättsam anda med en föreläsning av Erik Thyrell följt av middag och sedvanlig prisutdelning.

Fredagen innehöll även den såväl Fakta som Inspirerande information. Inte minst avsnittet där Christer berättade om de möjligheter till säker produktion som NCSIMUL ger. Allt oftare diskuteras den digitala tvillingen i det sammanhanget är NCSIMUL en viktig del i den digitala verkstaden.

Arrangören Edge Technology riktar stort tack till alla användare som tog sig tid att delta i årets träff. Likaså ska närvarande samarbetspartners och leverantörer ha ett stort tack. Allas engagemang bidrar till att träffen blir en interaktiv mötesplats för Edgecam användare.