Industriföretaget engcon investerar 90 miljoner kronor i sin verksamhet i Jämtländska Strömsund.

Stig Engström, grundare engcon

Rekordinvesteringen består av en datastyrd och robotiserad anläggning för bearbetning och laserhärdning av komponenter till tiltrotatorer. Detta beräknas tredubbla engcons produktionskapacitet. Den nya produktionsanläggningen består av fyra Okuma MA-600HII fleroperationsmaskiner, levererade av Stenbergs som bearbetar stommarna för att sen genom Fastems automatiserade kranlagersystem, av modellen MLS-MLD, förflytta ”det gula hjärtat” till en cell med tvätt och laserhärdning. Sista steget i processen är måleriet där stommen får den ikoniska gula färgen.

Fastems kranlagersystem är 50 meter långt och 5,5 meter högt. Styrsystemet Manufacturing Management System, MMS, styr hela processen samt simulerar upp hur produktionen kommer se ut den närmsta tiden och ger vägledning åt operatörer. Verktygens livslängd kontrolleras av MMS och tas med i planläggningen av jobben.

Stig Engström, grundare engcon, presenterar stolt den senaste investeringen under invigningen 19 mars och påpekar att detta är det första steget i en framtidsplan som invigs. Det finns förberett för ytterligare fyra bearbetningsmaskiner, en laserhärdning och effektivare transport ut till måleriet.

Med denna produktionsanläggning kan de i dagsläget producera 11 000 stommar om året vilket kommer göra deras unika produkt mer internationellt slagkraftig. Nu är 25% av deras marknadsandelar utanför norden men med denna investering ser de att marknaden world wide kommer öka.