Okuma, som representeras i Sverige av Stenbergs, uppfyller bilindustrins höga krav. Deras portalmaskiner erbjuder hög precision vid tillverkning av stora komponenter.

Med över 50 års erfarenhet och produktionskapacitet på 40 maskiner per månad är Okuma världsledande när det gäller tillverkning av portalmaskiner. För närvarande finns över 8 000 Okuma portalmaskiner i drift, varav cirka 3.500 används inom bilindustrin. Maskiner som MCR-BIII eller den nyligen introducerade MCR-S används av nästan alla bilproducenter världen över. De flesta bilar på dagens gator är därför åtminstone indirekt och delvis tillverkade av en Okuma-maskin.

Särskilda krav inom bilindustrin

Inom bilindustrin används Okumas portalmaskiner huvudsakligen för tillverkning av pressverktyg för tillverkning av karossdelar. Denna process innebär olika utmaningar eftersom de stora arbetsstyckena kräver mycket hög noggrannhet. Verktygen kräver också mycket hög ytfinhet på många ytor. Att uppnå de önskade resultaten är svårt eftersom tillverkningsprocessen ibland kan ta flera dagar. Den långa bearbetningstiden kan då göra att arbetsstycket utsätts för avvikelser i form av temperaturförändringar och andra yttre faktorer under tillverkningsprocessen.

Intelligent teknik för hög kvalitet

Dessa utmaningar löser Okuma med hjälp av flera skräddarsydda applikationer och funktioner. Okuma Thermo-Friendly Concept hjälper till att minimera mängden värme som genereras och kompensera värmedeformationer som inte kan undvikas. Premium Solution Hyper-Surface möjliggör utmärkt ytkvalitet genom att korrigera bearbetningsdata automatiskt, vilket förbättrar övergripande kvalitet och eliminerar behovet av manuell efterbehandling. Portalmaskinens solida gjutjärnskonstruktion garanterar hög stabilitet och snäva toleranser. En mätprobe möjliggör mätning av komplexa former under bearbetningsprocessen. ”Tillverkare inom fordonsindustrin uppskattar våra portalmaskiners höga precision på mindre än 20 μm även för arbetsstycken som mäter upp till 2 000 mm i bredd och 5 000 mm i längd”, säger Pablo Liechti, produktchef DCMC.

Hög produktivitet

Okumas portalmaskiner är utrustade med flera applikationer som gör dem så produktiva som möjligt. Intelligent Technology SERVONAVI optimerar skär- och matningshastigheter. ”Detta gör att vi kan förkorta produktionstiden med upp till 25 procent”, säger Liechti. Thermo-Friendly Concept ökar också produktiviteten genom att minimera uppvärmningstiderna. För att möta tillverkarens specifika krav kan Okumas portalmaskiner konfigureras på flera sätt. Kunderna kan välja olika spindlar, ett brett utbud av fräshuvuden och bordstorlekar upp till 4,500 mm i bredd och 12 000 mm långa. Många ytterligare funktioner och konfigurationer är tillgängliga.