Under Automatica-mässan i München i juni var KUKA på plats, bland annat för att presentera KUKA smartPAD-2– belönad med IF Design Award 2018. En av nyheterna är att den uppskattade 6D-musen har fått en ny utformning som gör styrningen av roboten mer intuitiv.

KUKA smartPAD-2 ersätter den tidigare versionen av KUKA smartPAD som lanserades 2010. ”Våra kunder kommer att få en helt annan upplevelse när de arbetar med sina robotar i KUKA smartPAD-2,”säger Joacim Lorentsson, försäljningschef på KUKA Nordic AB. Version 2 av operatörspanelen har en robust utformning – bland annat en touchskärm med härdat, reptåligt glas – och lämpar sig väl för tuffa industriella miljöer.

Den är optimerad för både vänster och högerhänta och erbjuder ett ergono- misk och bekvämt handhavande. Dessutom har den fått extra möjligeter med grepp på undersidan och går att ställa ner och använda som skrivbordskonsol. KUKA smartPAD-2 har även ett ergonomiskt axelband som gör att operatören kan bära den utan att bli uttröttad. Enligt Joacim Lorentsson var intresset stort när företaget presenterade KUKA smartPAD-2 på Automatica-mässan i München i juni.”Det var en fantastisk mässa och vi fick jättemycket uppmärksamhet” säger han.

Med åtta jog keys tillåter KUKA smartPAD-2 kontroll av upp till åttaaxliga robotar. Den har hot plug-funktionalitet och går att koppla i och från roboten när som helst under drift, det gör panelen optimal för operatörer som behöver kunna hantera flera olika robotar. Andra fördelar är att den har smidigare och snabbare hårdvara och betydligt högre prestanda än föregångaren. ”Vi är mycket glada att vi nu kan erbjuda KUKA smartPAD-2 till våra kunder, den gör robotarna mycket mer tillgängliga och betydligt lättare att använda” säger Joacim Lorentsson.

KUKA smartPAD-2 fick något av en flygande start när den tidigare i år belönades med iF Design Award. Priset har delats ut årligen sedan 1954 och uppmärksammar de bästa lösningarna inom produktdesign. Vinnarna väljs ut av en panel bestående av 63 design- experter från olika länder. I år deltog sammanlagt 6 500 aktörer från 54 olika länder. iF International Forum Design har sitt säte i Hannover.