Problemfri precisionsspårfräsning i ett lättanvänt format är vad tillverkare kan se fram emot med den senaste vändskärsfräsen CoroMill ® 331 från Sandvik Coromant, specialisterna på skärverktygs- och verktygsuppsättningssystem. Några av de nya funktioner som kommer att ge kunderna flera fördelar är invändig skärvätsketillförsel och lättskärande geometrier, för stabil och säker bearbetning.

”Den största nyheten är nog invändig skärvätsketillförsel, som hjälper till att reglera temperaturen i skärzonen för lång och förutsägbar skärlivslängd”

”Vi har introducerat ett antal nya funktioner för att uppfylla kundernas krav på exempelvis bearbetningssäkerhet, komponentkvalitet och kostnad”, förklarar Jenny Häll , Product Manager Groove Milling på Sandvik Coromant. ”Den största nyheten är nog invändig skärvätsketillförsel, som hjälper till att reglera temperaturen i skärzonen för lång och förutsägbar skärlivslängd. Detta är särskilt betydelsefullt i ISO M- och ISO S-material (rostfritt stål och varmhållfasta legeringar), som har dålig värmeledningsförmåga. Dessutom ger invändig skärvätsketillförsel utmärkt spånavgång, vilket är en avgörande faktor för hög spårkvalitet och bearbetningssäkerhet.”

Ökad bearbetningssäkerhet främjar problemfri bearbetning, något som även gäller lättskärande geometrier. För ISO M- och ISO S-material ersätter geometrierna L30 och L50 företagets befintliga sortiment för goda betingelser/lätta applikationer respektive svåra betingelser/tunga applikationer. För ISO P- och ISO K-material (stål respektive gjutjärn) kompletterar numera M30-geometrin det befintliga sortimentet. M30 är särskilt utformad för säker bearbetning vid svaga konfigurationer och långa överhäng.

En annan faktor som stödjer bearbetningssäkerheten är en högre frässtabilitet. I applikationer med långa överhäng eller höga vibrationsnivåer kan CoroMill 331 användas tillsammans med vibrationsdämpade Silent Tools™-adaptrar. De kortare skärkropparna hos CoroMill 331 gör att skäreggen hamnar närmare den vibrationsdämpande Silent Tools-mekanismen, vilket ger ett ännu stabilare verktyg med tillförlitlig funktion.

Extra bearbetningssäkerhet och stabilitet ger högra komponentkvalitet för tillverkare inom branscher som energiindustrin, flygindustrin och fordonsindustrin. Typiska detaljer där detta kommer till nytta är timglasventilhus, brackets, flap tracks och styrspindlar inom flygindustrin, för att nämna några. CoroMill 331 är mycket mångsidig, så den är inte bara lämplig för spårfräsning, utan även för avstickning, dubbel tvåsidig fräsning, fräsning mot skuldra, planfräsning, bakplaning, satsfräsning och cirkulärinterpolering.

Bättre bearbetningssäkerhet ger också högre produktivitet. CoroMill 331 klarar 90° hörn och erbjuder utmärkt spånavverkningshastighet , vilket gör fräsen till en av de mest produktiva i sitt slag.

Lättanvändlighet är ytterligare ett krav i verkstäder runt om i världen. Därför använder CoroMill 331 fjäderbelastade kassetter med tandning för säker och enkel inställning av önskad bredd. Dessutom ger ett stiftstyrt justeringsområde tillverkarna möjlighet att ställa in fräsen med hög noggrannhet för exakta spårdimensioner.

Ett brett sortiment av verktyg finns i en mängd diametrar, bredder, skärgeometrier, hörnradier och sorter, samt ett stort utbud monteringsalternativ.