Vi kallar den här nya Motomanroboten för en hybrid för att den både kan användas som en ”vanlig” industrirobot, i full hastighet och med upp till tio kg maxlast, och som en samarbetsrobot som kan arbeta i närheten av människor.

HC10 är redo för industrijobb

Roboten uppfyller inte bara kraven i det europeiska maskindirektivet. Styrsystemet, YRC1000, med ett tillval av funktionell säkerhet uppfyller dessutom prestandanivå (PL) d Cat. 3 i EN ISO 13849-1 – vilket överstiger standardkraven. När det gäller europeiska säkerhetsnormer kan roboten användas som en kraft- och momentbegränsad robot av den 4:e samverkanstypen eller ”human coexistence”, det vill säga att roboten kan dela arbetsområde med en människa.

Yaskawa Nordic visar upp HC10 och andra robot- och automationsnyheter i en stor monter i D-hallen, D03:32 och D03:24.