I skånska Vittsjö på gränsen till Småland står världens starkaste och snabbaste fiberlaser från Bystronic. Med en styrka på makalösa 10 000W på en fiberlaser bryter den alla tidigare kända hastighetsrekord, och äntligen kommer personalen att slippa övertidsarbetet!

Tog över och investerade

NMP Lego AB är idag ett litet fåmansföretag med sammanlagt 5 anställda. I lokalerna har det sedan femtitalet varit samma verksamhet, men förändringar innebar att tre tidigare anställda: Niklas, Måns och Peter tog över sin tidigare arbetsgivares lokaler, och med sina tre initialer i förnamnen bildade de NMP Lego AB

Valda att investera

– Vi tittade på hur mycket övertider vi hade, och det var ju inte svårt att räkna ut att med en mer effektiv maskinpark kunde vi korta ner dessa. Den maskin som vi hade mest beläggning på var en Bystronic laser från 2002. Då den installerades var den med sina 4000W den snabbaste som fanns på marknaden. Varför den valdes, var för att företagets allra första laser hade levererat från dag ett då den kom på plats redan 1998. – Och den står kvar än idag. Vi behåller den för att den klarar av större plåtar med sina 4×2 meters kapacitet och har även en rörlasertillsats, vilket innebär att vi nu kan erbjuda all typ av metallbearbetning till våra kunder säger VD Nicklas Johannesen.

Det handlar om hastighet!

Så företaget klarar av att hantera riktigt stora plåtskärningar med sin gamla trotjänare, men det alla vill se när de kommer på besök är den nya juvelen som glänser. En fiberlaser på 10 000W. Det är den senaste högteknologin inom laserskärning som klarar av allt vad en fiberlaser gör: Med en extremt mycket högre fart!

Personalen vill inte arbeta övertid!

– Ja, vi har valt att investera för att hinna med. Tidigare har vi kört med tvåskift för att kunna leverera, men man vill ju helst gå hem vid middagstid som alla andra säger Måns Stigevi. – Det vi sett av den nya fiberlasern är att den faktiskt klarar av tre veckors produktion på en vecka!

En revolution i verkstaden

En förutsättning för att må bra på jobbet är att man har bra arbetsredskap. – Den är väldigt effektiv i sin snabbhet och samtidigt väldigt mångsidig. Vi kan nu räkna på offerter när det gäller material i vilken metall som helst. Vi har just levererat en större order av varmförzinkad plåt, och även högblankt rostfritt upp till 30 mm klarar den av utan problem säger Nicklas Johannesen.

Valet av en värsting

– Vi valde en fiberlaser på 10 000W eftersom vi ville framtidssäkra oss. Det här är en stor investering för ett så pass litet företag som vårt, men vi såg att snabbheten som fibern ger oss eliminerar dyra övertidstimmar, och räknar man på det så blir det vinst och en bättre arbetsmiljö och vi kan samtidigt lämna offerter på skärning av alla typer av materiel just på grund av fibertekniken säger Nicklas Johannesen.

Fortsätter att satsa!

– Det här har förändrat dagsrutinerna hos oss. Tidigare var det så att man kunde starta ett jobb i lasern och tänka att: Nu har jag hela dagen på mig att göra andra saker. Men det visar sig att skärningen vart klar på en timme! Detta har visat att en tröskel i produktionen nu ligger i efterbearbetningen. 50% av det som skärs ska även bockas, och nu är det ofta kö till den avdelningen, vilket ju gör att vi vill titta på en investering av en ny kantpress säger Peter Johnsson.