Yaskawa Nordic grundades på 70 – talet i Torsås och ägs idag av japanska YASKAWA Electric Corporation, börsnoterat i Tokyo. Yaskawa en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el – och servomotorer, med över 360 000 MOTOMAN – robotar installerade över hela världen. Yaskawa Nordic har ca 160 anställda och kontor i Torsås, Kalmar och Jönköping. För att kunna möta ökad efterfrågan och ersätta en befintlig maskin har Yaskawa investerat i ytterligare en 5 – axlig fleroperation s maskin.

Även denna gång blev det en DMU 75 mon oBLOCK från DMG MORI, den andra DMU 75 monoBLOCK på kort tid. Genom denna investering får de ännu högre flexibilitet, kortare ställtider och högre produktivitet. Fixturer och program kan enkelt flyttas mellan maskinerna. All programmering görs i MasterCam som finns vid varje maskin. Viktigt vid valet var återigen god ergonomi och hög produktivitet.

För att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden har man på bearbetningsavdelningen gått över till 6 timmars arbetsdag och i 2 – skift. Som ett led i detta så kommer nyanställningar i närtid bli aktuella. Just nu pågår även en utbyggnad i Torsås och det gör att bearbetningsavdelning kommer få en dubblering av produktionsyta från 800kvm till 2000kvm.