Dormer Pramet har lanserat en ny sort för allmän bearbetning i en stor mängd material i allmänhet och stål i synnerhet.

Den nya sorten M8330 är mycket pålitlig och mångsidig och passar vid både grov- och finfräsning av stål och gjutjärn, med eller utan kylning, även under svåra förhållanden. Sorten fungerar också i rostfritt stål, superlegeringar och härdat stål.

Nya M8330 ersätter den existerande 8230 och har en PVD-beläggning av nano-typ, som förbättrar motståndet mot värmesprickor samtidigt som den är seg och klarar tryckkrafter bra. Resultatet blir ett mycket produktivt skär med mycket hög slitstyrka.

M8330-sorten finns till mer än 90 olika Pramet skär och finns också i en helt ny serie skär för kopierfräsning som också lanserades i november.

RCMT10-skären klarar hög avverkningsgrad med upp till 5 mm skärdjup med mycket hög pålitlighet.

RCMT10-skären är gjorda för att klara höga tandmatningar i en rad olika material och finns därför i tre varianter. Geometri F är för rostfritt stål, superlegeringar och lågkolhaltiga stål, geometri M passar till stål och rostfritt, medan geometri R är lämplig för gjutjärn och härdat stål.

Som ett komplement till de här skären har Dormer Pramet utökat sin serie av mångsidigt användbara SRC-kopierfräsar. SRC10 är en serie fräsar med mindre diametrar och finns från 25 – 66 mm och som plan- pinn- och modulära fräsar.

Dess dubbelt negativa design ger ett stabilt skärförlopp även vid grovfräsning och passar till en rad olika operationer, t ex planfräsning, spiralinterpolering, rampning, dykfräsning och högmatningsfräsning.

Alla SRC10-fräsar har invändiga kylkanaler, stort antal skär och en utformning av skärens lägen som ger maximalt stöd för skärplattan med hjälp av åtta stödpunkter.