Metal Inspiration Days i Jönköping är samlingspunkt för metallbearbetande industri med sikte mot framtiden. Årets upplaga fokuserar på lönsamhet, eller på småländska: ”att tjäna mer pengar”. Målet är att visa konkreta sätt att öka vinsten – och därmed långsiktigt säkerställa en stark konkurrenskraft. För det egna företaget, och för Sveriges tillverkningsindustri.

Metal Inspiration Days i Jönköping den 29-30/11 samarrangeras i år för femte gången av Stenbergs, ABB Robotics, Edströms Maskin och Kyocera Unimerco. Årets tema ”Tjäna mer pengar i Sverige – inspireras av smarta produktionslösningar” fokuserar på den livsviktiga vinsten. Utan vinst kan man varken utveckla sin verksamhet, attrahera kompetent personal eller investera i effektivare produktionsutrustning. Att generera vinst är alltså inte ett självändamål för ägaren utan en överlevnadsfråga för hela företaget, för de anställda och ibland en hel ort.

De båda dagarna erbjuder utställningar, demonstrationer och föredrag som ska ge besökarna nya idéer och möjlighet att utbyta erfarenheter om hur man ökar lönsamheten. T.ex. hur uppspänningsprodukter minskar ställtider, att integrerad mätutrustning kan minska antalet fel, hur bra spånkontroll kan minimera antalet driftsstopp, att innovativ svarvning kan effektivisera bearbetningen samt hur man producerar smart med hög automationsgrad.

Utöver huvudarrangörerna medverkar på MID -17 ett 30-tal samarbetspartners.

Under den separata inspirationskvällen med middag är tankeläsaren Peter Gröning konferencier. Kvällens talare, affärsutvecklaren Anders Ekdahl, tidigare VD för Sinf, undrar: ”Bilden av industrin har varit allt annat än säljande. Samtidigt går produktionen för fullt. Det är brist på utbildad arbetskraft och stora delar av industrin har framtiden för sig, men varför lyfter det inte?” Han svarar själv med att ge dig redskapen som tar ditt företag till nästa nivå!