Sedan FEHLMANN levererade den första VERSA 645-maskinen i december i fjol har ytterligare 15 maskiner sålts.

Den nya FEHLMANN VERSA 645 som är en efterföljare till storebrodern VERSA 825 är utrustad med linjärmotorer som gör det möjligt att bearbeta arbetsstycken mycket dynamiskt i fem axlar och med maximal precision. Tack vare det intelligent utformade drivkonceptet är kompromisser mellan precision och dynamik något av det förflutna: linjärmotorer tillåter både hög acceleration och dynamik utan att kompromissa med maximal precision.

Det faktum att endast två linjäraxlar används för bearbetning resulterar i hög styvhet och precision på verktygsaxeln och ger således en perfekt ytfinish. Maskinbordet med 4:e 5:e axeln är integrerat i maskinens i längdriktning, vilket innebär att rotationsaxlarna inte påverkas av de linjära axlarna (ingen kinetisk effekt). Maskinen är också utrustad med direktdrivande kylda torquemotorer och högupplösande vinkelmätsystem som ger maximal dynamisk precision även vid simultanbearbetning i flera axlar.

FEHLMANN VERSA 645 linjär är konstruerad för maximal precision. De kylda linjärsliderna, såväl som den kylda maskinstrukturen, förhindrar effektivt oönskad termisk tillväxt. X-axeln med maskinbordet får perfekt stabilitet genom att den stöds längs hela bädden. Den stabila tippaxeln med stödlager bidrar också till den höga styvheten.

Maskinkonceptet ger exemplarisk åtkomst och överblick av bearbetningsutrymmet. Manuell laddning görs från maskinens framsida. Maskindörren inkluderar en del av maskintaket vilket ger okomplicerad laddning med kran eller portal.

■ Verktygsmagasin för 50 verktyg i grundversionen som kan uppgraderas till 86 verktyg. Ett rackmagasin som rymmer upp till 225 extra verktyg kan enkelt och platsbesparande installeras på maskinens vänstra sida.

■ Hög styvhet med minimal termisk tillväxt och optimal vibrationsdämpning uppnås med maskinbas i gjutstål, och trepunkts stödsystem.

■ Perfekt dynamisk noggrannhet tack vare viktoptimerade rörliga delar av höghållfast gjutstål.

■ Maskinens högersida är tillgänglig för robotladdning som också är lätt att ansluta i efterhand. Dessutom innebär den fria högersidan att FEHLMANNs automationssystem från VERSA 825 när som helst kan anslutas.

■ Perfekt ergonomisk placering av alla manöverfunktioner på maskinens framsida.

■ Brett utbud av palett-typer och möjlighet till individuella kundanpassade lösningar.

Kompakt och genomtänkt konstruktion

Med sin genomtänkta och kompakta design kan FEHLMANN VERSA 645-linjen utan vidare automatiseras. Eftersom den automatiska maskindörren är placerad på maskinens högra sida, kan ett automationssystem enkelt anslutas. Oberoende av maskinens konfiguration är bearbetningsområdet fritt tillgängligt för riggningsarbete och processövervakning genom den manuella maskindörren på maskinfronten. Beroende på antal paletter och antal olika arbetsstycken kan systemet styras och övervakas med en palettförvaltning integrerad i styrningen eller via den flexibla FEHLMANN MCM ™ (Milling Center Manager). Således kan FEHLMANN VERSA 645 linjär anpassas till ett brett utbud av automationskoncept – även om man bestämmer sig för att uppgradera maskinen i ett senare skede.

När tiden inte räcker till…

Korta leveranstider blir alltmer en överlevnadsfråga, i synnerhet för legotillverkare och verktygsmakare. Nya produkter utvecklas och produceras inom extremt korta tidsintervaller. Med hjälp av den användarvänlig information från FEHLMANN MCMTM (Milling Center Manager) kan arbetsstycken laddas och tömmas snabbt och tillförlitligt utan ingrepp av operatören.

Förutom arbetsstyckets höga kvalitet är den obegränsade åtkomsten, anläggningens tillgänglighet under dagskift, samt processäkerheten under kvällskift med begränsad bemanning viktiga kriterier för ett väl fungerande system.

FEHLMANN MCMTM erbjuder värdefullt operatörsstöd, vilket bevisas gång på gång bygger på öppna branschstandarder och eftersom MCM-mjukvaran är en egenutvecklad FEHLMANN-produkt, finns all servicekompetens och support i huset.

Nästan obegränsade möjligheter – upptäck FEHLMANN MCMTM!
Milling Center Management som är utvecklad av Fehlmann styr både maskin och robot. Bearbetningsföljder, nollpunkter etc. anges i en enkel och tydlig Windows jobbtabell. Under bearbetningen kan operatören med ett musklick ändra bearbetningsordningen eller enskilda parametrar.
Flexibiliteten finns alltså där även under automatisk bearbetning. Därigenom är Fehlmann-lösningen inte bara lämpad för serieproduktion utan också mycket effektiv vid singelbitar och småserier.

Övervakning av verktygsbrott, NC-programhantering, loggning av systemhändelser och ett telefonlarm (tillval) via SMS är funktioner som möjliggör obevakad nattkörning eller helgskift.

Optioner

Visserligen är FEHLMANNs maskiner alltid fullt utrustade med alla funktioner som krävs för precisionsbearbetning men det finns ändå några tillval.
Till exempel:
■ Högtryckskylning genom spindeln och spåntransportör.
■ Olika verktygs- och mätsystem

■ Integrerad minimalmängdsmörjning för HSC-bearbetning
■ Integrerat nollpunktssystem och olika automationslösningar

TEKNISKA DATA

X  mm                                                                    350

Y  mm                                                                    500

Z  mm                                                                    300

A  grader                                                                -120° – +120°

C  grader                                                                0° – 360°

Arbetsområde

Max arbetsstycke vid 5-axlig bearbetning, mm       D 350 / H 250

Avstånd mellan bord och spindelnos mm               100 – 400

Spindeleffekt vid S6(40%ED) kW                           12 / 17

Varvtal min-1                                                           50 – 30’000

50 – 42’000

Verktygsmagasin                                                   50/86 och 225

Matning mm/min                                                    1-50’000

CNC Styrning                                                         Heidenhain TNC 640

Mått (B/D/H) mm                                                    1990 / 2460 / 2900

Vikt kg                                                                    7000

Se maskinen i drift

VERSA 645 visas givetvis på EMO i Hannover 13-23 september,

Svensk representant från Dankab Verktygsmaskiner finns i montern. Hall 12 / C52