Maskin

 

De svenska direktinvesteringarna i utlandet har minskat betydligt sedan 2008. Men andelen investeringar till Östeuropa har ökat och stod under 2012 för 61% av Sveriges totala investeringar i Europa. Svenska investeringar i Litauen ökar med drygt 10 procent per år med fokus på IT, internetinfrastruktur, tillverkningsindustri samt fastigheter. 

 

ROL Group är ett av de senaste svenska tillverkningsföretagen som beslutat sig för en etablering i Litauen. Företaget är en stor leverantör av inredningar till bland annat H&M, Marks & Spencer och ICA. ROL Group ska tillverka produkter vid Šiauliai Industrial Park och gör en investering på 6,4 miljoner euro.

 

– Eftersom vi vill samarbeta med företag i världsklass måste vi erbjuda produkter av högsta kvalitet och vara konkurrenskraftiga på marknaden, säger Rytis Dijokas, VD för ROL/STATGA. Högkvalificerad arbetskraft, samt nära tillgång till marknader i Central- och Östeuropa är strategin i ROL:s beslut att expandera i Litauen.

 

För att dra nytta av Litauens geografiskt strategiska läge, planerar företaget att utöka sin lagerhållning och utveckla logistiken i Litauen, samt leveranser till sina internationella kunder. Företaget levererar bland annat till globalt kända shoppingcentra, samt petroleumhandel och modeföretag.

 

Sverige topp tre per capita

Under de senaste fem åren har Sverige haft en ledande ställning bland utländska investerare i Litauen. Litauen är bland de tre länder inom Central- och Östeuropa där svenskar investerar mest och Sverige är på andra plats vad gäller investeringar per capita under perioden 2008-2012, enligt ny statistik. Företagstjänster, tillverkning, försäljnings- samt marknadsstöd är de huvudsakliga branscherna där det investeras.

 

Bankcentrum

– Under de senaste år har Litauen blivit känt som ett ”hotspot” som bankcentrum för en rad stödfunktioner i norra Europa, säger Milda Dargužaitė, VD för Invest Lithuania. Ett flertal skandinaviska banker har nyligen uttryckt planer på att flytta sina ”back office” till Litauen.

 

Många svenska banker ser på Baltikum som sin hemmamarknad. Fyra av nio kommersiella banker i Litauen är dotterbolag till svenska banker. Svenska butikskedjor är också väl representerade i Litauen, som till exempel ICA, Lindex, H&M, och IKEA, som nyligen öppnade sitt första butik i Baltikum i Litauen.

 

Storsatsning på verkstadsindustrin

Litauens stora verkstadsindustri med mer än 30 000 högkvalificerade anställda har fått 14 procent av de svenska direktinvesteringarna till utlandet. Verkstadsindustrin består av många små och medelstora företag, men också stora internationella företag som Systemair, ROL Group, Schmitz CargoBull och Kinze.

 

-Nordiska företag är verksamma i många olika tillverkningsprojekt, fortsätter Milda Dargužaitė. Några exempel är Trelleborg och SAPA group.

 

Litauen rankas högt i världen för att attrahera företagsetableringar. Omfattande statliga satsningar för att underlätta nyföretagande bidrar till att landet har tagit ett rejält kliv uppåt på Världsbankens ranking ”Doing Business 2014” och ligger nu på 11:e plats när det gäller start av nya företag, jämfört med föregående års 107:e plats.

 

Litauens samarbete med Nord Pool Spot, en av de största och mest avancerade elbörserna i världen, kommer att ytterligare hjälpa företag i Litauen att välja leverantörer med lägsta elkostnader.

 

SAS öppnar direktflyg till Vilnius

Investeringsklimatet har även bidragit till SAS nya direktlinjen mellan Stockholm och Vilnius.

 

För mer information kontakta:Laserhuvud Abb-Robot
Dalius Morkvėnas
INVEST LITHUANIA
Director | Marketing and Communication Department
Tel.: +370 5 212 0776 Mob.: +370 630 09188
dalius.morkvenas@investlithuania.com
Jogailos st. 4, LT – 01116 Vilnius, Lithuania
www.investlithuania.com