Sandvik Coromant, specialisterna på skärverktyg och verktygssystem, har lanserat en ny gängtapp som är optimerad för stålbearbetning (ISO P) och konstruerad för att höja produktiviteten, särskilt inom fordonsindustrin. CoroTap® 400 uppnår detta genom att erbjuda spånfri gängning, liksom kortare bearbetningstid och starkare gängor genom minskat vridmoment och en optimerad geometri.

Fordonsindustrin har extremt höga krav när gäller att säkerställa kvaliteten, och man har därför implementerat robusta och rigorösa processer. Den nya gängtappen har skapats för att uppfylla dessa stränga krav genom att säkerställa överlägsen gängkvalitet, bättre bearbetningssäkerhet och längre verktygslivslängd, vilket resulterar i både bättre effektivitet och lägre kostnader – i jämförande tester har CoroTap 400 levererat betydligt säkrare och stabilare gängning än konkurrenterna, med upp till 50 procent snabbare skärhastighet.

Bland den nya gängtappens främsta funktioner märks en optimerad lobprofil som är särskilt utformad för applikationer i ISO P. Genom att öka antalet lober på gängtappen och ge den en kortare gänglängd har Sandvik Coromant sänkt vridmomentet vid maskinspindeln, vilket möjliggör högre skärhastighet, som i sin tur förbättrar produktiviteten. Det gör att CoroTap 400 kan erbjuda kunderna sådana fördelar som högre bearbetningssäkerhet, färre maskinstopp, lägre kostnad per hål och längre verktygslivslängd för bättre processplanering.

Den nya gängtappen är tillverkad med en ny sort för substrat och beläggning och ger maskinoperatörerna trygghet genom sin höga tillförlitlighet och förmåga att användas i maskinspindlar med lägre vridmoment. För högre chefer inom fordonsindustrin kan gängtappen tillfredsställa deras krav på ”green light machining” tillsammans med hög repeterbarhet och förutsägbarhet, vilket ger dem extra trygghet i att upprätthålla högsta möjliga produktionsstandard.

CoroTap 400 kan ge en mer konsekvent och tillförlitlig gängningsprocess och har en geometri som kan minska den kraft som krävs för att bearbeta en stålkomponent med upp till 30 procent. Samtidigt kan gängtappens livslängd vara upp till två gånger så lång som liknande produkter.

Den nya gängtappen är konstruerad för att användas i stål upp till 330 HB i kombination med sådana borr som Sandvik Coromants CoroDrill 860, vilket gör den idealisk för bearbetning av fordonskomponenter som vevstakar, hjulnav, vevaxlar, drivaxlar, växlar och överföringar. CoroTap 400 är dock inte begränsad till fordonsindustrin, utan passar också perfekt till applikationer inom järnvägsindustrin eller allmän verkstadsindustri, där den kan höja produktiviteten och sänka kostnaderna vid gängning i tåghjul, flänsar, nitar, hus, bomcylindrar, rör och en mängd andra komponenter.