Från att vara en av de ledande underleverantörerna av rörkonstruktioner i små och medelstora volymer har nu Bendex i Hyltebruk satsat stort även på laserskärning och kantpressning.

“Vi har en lång historia med tillverkning av rörkonstruktioner, vi har idag 5 svetsrobotar och 4 rörbockningsceller och ser hur artiklarna innehåller allt fler plana och bockade plåtdetaljer. Därför har vi investerat i en Fiberlaser på 6000W från Bystronic för att kunna bibehålla vår konkurrenskraft på sikt. En ny kantpress från samma företag behövdes också för att skapa en komplett enhet” berättar VD Daniel Alexandersson.

Tre områden i huset

Bendex är stor leverantör till anläggningsindustrin bl.a. med detaljer till dumpers och hjullastare. Andra stora affärsområden är lantbruksindustrin med olika typer av skyddsräcken och liknande, medicintekniska industri samt storköksindustri med stor del rostfri tillverkning.

Flexibiliteten viktigast

“Vi satsar på små och medelstora serier framför högvolym- tillverkning. Våra kunder uppskattar vår flexibilitet med korta beslutsvägar och familjära stämning samtidigt som vi har det stora bolagets produktionskapacitet, det visar vi ytterligare då vi nu även har plåtbearbetning i eget hus” säger Daniel.

Extendern underlättar

Vid valet av laser för plåtskärning blev det en Fiberlaser från Bystronic. Som tillbehör valdes en ByTrans Extended för att kunna skapa ett smidigt arbetsflöde. Laseroperatören Victor Benjaminsson anställdes i samband med investeringen och hade då begränsad verkstadsutbildning, men efter en inlärningsperiod på 2 veckor där han gick på sidan vid en erfaren laseroperatör, så sköter han nu nyinvesteringen helt själv. “Det går bra, Man lär sig något nytt varje dag. Det är bara att se till att man lägger upp rätt plåtar i magasinet och att programmera jobben är enkelt” säger Victor. På Bendex skär man 7-8 ton svartplåt i veckan, de flesta skurna detaljer bearbetas också vidare.

En långsiktig investering

Strax intill lasern står den andra nyinvesteringen. Mattias Söderström är kantpressoperatör, och konstaterar att det är en lättarbetad och logisk maskin lätt att hantera. Produktionschef Johan Björklund håller med. “Vi har valt vad vi ser är en stark kombination. Både lasern och kantpressen kopplas samman med programmet Bysoft 7, och kan därigenom användas för att skapa ett smidigt produktionsflöde. Det här är en stor investering, men den är långsiktig och vi ser att vi kommer att kunna leva väldigt länge med dem. Det känns bra” säger Johan Björklund, en av grundarna till Bendex.

Text & Foto

Industribilder.se