Hypertherm, ledande tillverkare av plasmaskärsystem har i dagarna premiärvisat en helt ny dimension av plasmasystem vid namn X-definition. Det nya plasmasystemet kommer först ut med en version på 300 amp vid namn XPR300.

X-definition kombinerar senaste teknikutvecklingen med en förbättrad High Definition plasma process som ger perfekt kvalité i kolstål, rostfritt och aluminium. Tester i laboratorium visar på en ISO 9013 nivå 2 kvalité i tunt kolstål och ISO Nivå 3 i tjockare material.

För att uppnå denna nivå har Hypertherm utvecklat ett antal nya patent som gör det möjligt att slå hål i tjockare material (+30% i kolstål och +20% i rostfritt), skära rakare skärsnitt med bättre snittyta i såväl svart som rostfritt material.

Tack vare de nya Cool Nozzle och Arc Response Technology med nya Ramp Down skydd mot fel och automatisk brännarskydd förhindras onödiga stopp som kostar både tid och pengar. Detta ger väsentligt bättre livslängd på slitdelarna jämfört med tidigare generationer av strömkällor, slitdelskostnaden kan reduceras med upp till 50%

Även om nya XPR300 är Hypertherms mest avancerade system någonsin så är handhavandet enkelt. Sensorer i strömkällan diagnostiserar processen och ger information till operatören. Exempelvis EasyConnect som göra att operatören enkelt och snabbt byter brännare utan verktyg.

Anders Pettersson VD på Intercut; “med XPR 300 öppnar sig nya möjligheter för de kunder som kräver en stabil process med hög snittkvalité, något som ofta relateras till laserskärning. Men med X-definition™ finns det nu ett intressant alternativ till lägre investering som är relaterad till plasmasystem”.