Okuma presenterade en ny linje av verktygsmaskiner på den Jimtof. Okuma´s innovationer ingår i state-of-the-art 5-axliga vertikala fleroperationsmaskiner och en ny typ av intelligent multitasking maskin. Bland höjdpunkterna var införandet av världens första multitasking maskiner som kan fräsning, svarvning och slipning samt laserhärdning och 3D-metall utskrift.

“Smart fabrik”, “just-in-time-produktion”, varierande orderstorlekar – produktions- och bearbetningskrav är högre än någonsin. För att möta dessa krav, tar Okuma senaste verktygsmaskiner multitasking bearbetning till nästa nivå. De nya modellerna kommer att finnas tillgänglig i Europa i mitten av 2017

Intelligent horisontell multitasking maskin

För att underlätta processen intensiv produktion på ett smart fabrik har Okuma lagt MULTUS U5000 till sin line-up av multitasking maskiner. Designad för bearbetning av medelstora och stora komponenter för flyg-, energi- och infrastruktur industrier, MULTUS U5000 hanterar även svårbearbetade material, såsom titan och Inconel. Med den starkaste vrida spindeln i sin klass, den MULTUS U5000 uppnår oöverträffad bearbetningseffektivitet.

I ett försök att aktörerna kan utföra växel bearbetning internt har Okuma gjort spalt och fräsoperationer på sina multitasking maskiner med medföljande mjukvara som möjliggör snabbare och enklare programmering.

Med Industri 4.0 inte längre en sak för framtiden, kommer den MULTUS U5000 utrustad med den senaste generationen av CNC-styrning – OSP svit – liksom Okuma intelligenta teknik. Dessa applikationer erbjuder högsta anslutningsmöjligheter och möjliggöra en sömlös integration av verktygsmaskinen i en “sakernas Internet” -baserad produktionsmiljö.

“Smart Maskin” för 5-axlig vertikal bearbetning

Designad för att stå i centrum för en smart fabrik, är Okuma senaste 5-axlig vertikal fleroperationsmaskin MU-S600V kunna omedelbart svara på förändrade ledtider och rymmer produktions format från hög-mix, låg volym för massproduktion.

Den kompakta MU-S600V har en mycket liten yta med en maskin-bredd av 1.400 mm och är i stånd att skära arbetsstycken på upp till 600 mm i diameter. Maskinens kompakta mått och konstruktion möjliggör enastående enkel att använda och lättare kran jobb. Dess robot bord möjliggör helt obemannade, automatiserade operationer, vilket eliminerar manuell hantering av delar mellan uppställningar i olika maskiner.Produktionslinje layouter justeras enkelt i enlighet med förändringar i produktionsvolymen.

Laserteknik för processintensiv bearbetning

Utformad för att vara världens första “gjort-på-en” -MACHINES, den Okuma MU-6300V LASER EX och MULTUS U3000 LASER EX klarar av fräsning, svarvning, slipning, 3D-metall tryckning och värmebehandling för ett brett spektrum av arbetsstycket storlekar och former. On-maskin härdning ger lösningen på en stor flaskhals i produktionen: Jämfört med härdning av konventionell värmebehandling, är processen snabb och orsakar mindre distorsion, vilket resulterar i dramatiskt ökad genomströmning.Verktygsmaskiner stöder till fullo vig tillverkning och processintensiva applikationer.

Med en hög kvalitativ TRUMPF laserstrålkälla i sin kärna, Okuma laser EX-serien möjliggör stabil laserbearbetning under långa körningar. Maskinerna tillåter Laser Metal Deposition – LMD – för både stora kapacitet och hög definition additiv tillverkning. 0,4 till 8,5 mm laserpunkt diametrar möjliggör enastående genomströmning oavsett ansökan.3D gjutning, beläggning och snitt reparation av värmebeständiga legeringar och mycket styva material finns på maskinen också.

Okuma s OSP kontroll under tiden övervakar och styr hela processen, vilket säkerställer tillförlitlig och stabil additiv tillverkning av produkter i nivå med smidda komponenter. Verktygsmaskiner uppfyller därför kraven i de mest krävande applikationer och branscher som rymd bearbetning kvalitet.

Ytterligare Okuma modeller med lasertillämpningar kommer att finnas tillgänglig inom kort.