Den 30 november och 1 december anordnas Metal Inspiration Days för fjärde gången, i år med temat ”Industri 4.0 på småländska”. Tillsammans med medutställare bjuder SVIA in till öppet hus i Jönköping för att visa framtidens anpassade automation redan idag.

Trenden i dagens tillverkningsindustri går från massproduktion mot en mer kundanpassad tillverkning och mindre batcher. Därför är det viktigt bibehålla sin konkurrenskraft genom att satsa på mer flexibel och effektiv produktion. För att lyckas krävs en ökad grad av automatisering och ny smart teknologi.

”Trots en ökad efterfrågan kring Industri 4.0 märker vi att våra kunder har svårt att förstå vad det innebär rent affärsmässigt och tekniskt.” säger Martin Skyborn, Marknadschef på SVIA. ”Under arrangemanget hoppas vi att gemensamt med våra medutställare visa några av lösningarna som kan öppna dörrarna till framtidens fabrik.”

SVIA kommer bland annat att demonstrera maskinbetjäningscellen PalletPicker som med hjälp av 3D-sensor och visionsystemet PickMT™ kan hitta och hantera komponenter direkt från pallen. Besökarna kommer att få se hur enkelt det är för operatören att samarbeta med roboten. Att lära in nya komponenter tar endast ett par minuter.

”I och med den ökande graden av digitalisering i fabrikerna ökar också kompetenskraven. Under de två inspirationsdagarna kommer vi och våra medutställare att visa exempel på simplifiering av automationsprodukter. Att sköta en robotcell med hög grad av automation måste bli enklare.” avslutar Martin Skyborn.

Medutställare på SVIA’s öppna hus

ABB kommer att visa sin senaste innovativa samarbetsrobot YuMi. En tvåarmad kollaborativ robot med flexibla händer, detaljmatningssystem, detaljdetekteringskamera och toppmodern robotstyrning för montering av små komponenter.

ECMEC berättar om sina hydrauliska, mekaniska och pneumatiska fixturer, samt Ecmec SPM, en specialmaskin med sex bearbetande spindlar i simultan drift.

Festo kan erbjuda smarta och intuitiva lösningar både inom pneumatisk och elektrisk automation. Festo kommer att visa automationsplattformen CPX, smarta produkter för vakuum och tryck/vakuum givare, lösningar för energieffektivisering samt kostnads-optimerade elektromekaniska lösningar.

SCHUNK kommer att visa mechatronic produkter som tillexempel gripdon, rotationsenheter och linjära enheter. SCHUNK har i många applikationer möjligheten att erbjuda lösningar inom mechatronic-området d.v.s., servo och el-drivna produkter som kan ersätta pneumatiska varianter (beroende på miljö och applikation).

Toyota Material & Handling demonstrerar sina förarlösa truckar. De automatiserade truckarna erbjuder avancerade, flexibla lösningar för mer rationell och kostnadseffektiv materialhantering.

Troax kommer att visa maskinskyddslösningar för automations- och robotmiljöer. Troax nätpaneler bygger på ett välutvecklat modulsystem som även inkluderar special-anpassningar.