Manovi Varberg AB har ett unikt erbjudande till marknaden. Detta genom att kunden erbjuds en lösning med stor variation i produkternas ingående material. ”Det handlar om allt från trä till härdat stål”, berättar Mattias Jerkvall, verkstadschef på företaget.

Manovi Varberg AB grundades på 90-talet och sysselsätter idag 11 personer. Från början arbetade man med huvudsaklig inriktning mot elektronikföretag och elektronikkapslingar i främst plåt, och delmontage av dessa utgjorde en stor del av uppdragen. Men efter en tid blev det allt mer fräsning och skärande tillverkning för bolaget. Manovi arbetar i 3D-teknik, producerar med moderna och effektiva fleroperationsmaskiner samt utrustning för höghastighetsbearbetning i flera olika material, vilket gör företaget unikt.

– Ja, tidigare kunde typiska exempel vara kapslingar, elektronikfronter och paneler men idag är vi mer en ren legotillverkare även om vi kör en del jobb i projektform. Vi är en ovanligt bred leverantör eftersom vi jobbar med så många olika material, berättar Mattias Jerkvall, och fortsätter:

– Grunden till detta breda utbud av material i vårt erbjudande lades så tidigt som 1892, då Oscar Gustavsson startade snickeriverksamhet. Den verksamheten gick senare över från möbler till biredskap, där mycket plåt och bearbetade detaljer ingår. Manovis grundare, som arbetat på Oscar Gustavsson under hela sin ungdom, tog sedan med sig de erfarenheterna till sitt eget företag och på den vägen är det.

Idag hjälper Manovi sina kunder hela vägen från teknisk utveckling till prototyper och produktion. Kunderna är ibland utvecklingsföretag där företagets bredd blir dess styrka. Övriga kunder finns bland annat inom industri, elektronik och medicin. Manovi är en helhetsleverantör som även erbjuder lagerhållning och effektiv logistik och korta ledtider i mycket nära samarbete med sina uppdragsgivare och leverantörer.

– Ett exempel är att kunden kommer hit med en idé. Vi utvecklar, producerar och delmonterar, ofta med en blandning av ett antal olika material och ingående komponenter. Vi packar, lagerhåller och skickar sedan till kund som färdigställer själva produkten. Vi arbetar på en rad olika sätt, även i projektform, men detta är nog det vanligaste, förklarar Mattias Jerkvall.

Genom den spännande kombinationen mekanik, elektronik och träbearbetning har Manovi ett unikt erbjudande som också gör att man är mindre konkurrensutsatt på marknaden.

– Absolut, hos oss kan man köpa en lösning med stor variation i materialet, exempelvis ett plåtskåp med träskiva och frästa inlägg i mässing. Det ger stora möjligheter, både design- och funktionsmässigt vilket är tacksamt för många kunder. Något de visar genom att stanna kvar hos oss och låta oss hjälpa till med nya produkter. Jag har åtminstone själv inte hittat något annat företag som arbetar på detta sätt, konstaterar Mattias Jerkvall som arbetat på Manovi i drygt tre år.

Den största delen av Manovis produktion går till svenska kunder men många av slutkunderna finns i utlandet. Några enstaka kunder i Europa exporterar man också direkt till, men det är framförallt de svenska kunder som sedan sprider produkterna i andra delen av världen som bidrar till att Manovis tjänster sprids internationellt. Utvecklingen har också sett mycket bra ut och 2010 bestämde man sig därför för att skaffa sig en stabil och flexibel partner vad gäller affärssystem.

– Det stämmer. I takt med att Manovi växte så fick vi också större och starkare ambitioner. I samband med det insåg vi också att behovet av ett starkt och flexibelt affärssystem är stort. Vi kom då i kontakt med Prosmart som visade sig vara ett mycket flexibelt system och en lika lyhörd partner.

– Att jobba med Prosmart passar oss väldigt bra, inte minst med tanke på att vår verksamhet är så bred. Ena dagen kan vi till exempel göra köksluckor i trä och andra dagen sofistikerade mätinstrument för medicinskt bruk. Därför måste vi ha ett system som är väldig flexibelt och lättförståeligt. Om vi saknar en funktion så tas den fram åt oss. Samtidigt har Prosmart funnits ett bra tag så många av de funktioner vi efterfrågar finns redan. Vi använder Prosmart-lösningen till allt, inklusive lager, order, fakturering och prissättning.
– Prosmart har hjälpt oss att justera parametrarna efter vår verksamhet på ett mycket bra sätt. Det är när alla dessa nödvändiga parametrar faller på plats som man inser styrkan med Prosmart; både som planeringsverktyg och som verktyg för kontroll av lagersaldo. Vi är väldigt nöjda med samarbetet, säger Mattias Jerkvall.

På Manovi ser man alltså ljust på framtiden, såväl när det gäller orderingång som utveckling inom bolaget. Genom att produkterna sprider sig även internationellt så är också marknaden för ett företag med ett unikt erbjudande som Manovi stor.

– Ja, det är mycket spännande med vår vidareutveckling just nu, inte minst inom bolaget. Vi växer också i denna stund genom att vi nyligen köpte upp delar av Mölndals slip och verktyg´s konkursbo vilket kommer att göra oss ännu starkare inför framtiden. Prosmart är en viktig del i denna utveckling så det samarbetet kommer definitivt att fortsätta, avslutar Mattias Jerkvall.