Arion Sweden AB huserar i Hjo Industriområde där de med sina 500 meter till Vätterns strand är verksamma på 6000 kvadratmeter verkstadsyta. Vd:n Peter Labecker berättar att man erbjuder legotillverkning i rör och tunnplåt samt lösningar inom maskinsäkerhet. “Våra kunder är systemleverantörer av inredningar och system- och maskinbyggare”.

Rörkapning/perforering…

… stansning, bockning och svetsar manuellt eller i robot gör man i den välordnade verkstaden, och när det är gjort så lackar man och monterar om nu kunderna vill det. 350 ton tunnplåt och 75 tusen meter rör förädlas i lokalerna årligen. Hälften av produktionen är legotillverkning, och den andra delen går till den egna produktionen av maskinskydd som lite förenklat kan beskrivas som skyddsgaller runt industrirobotar och inkapsling av maskiner.

Kunder med höga krav.

Kunderna är ofta beställare som återfinns i norra Europa. Stora delar av butiksinredningen till Åhlens City har Arion levererat, och även Volvo Cars Showroom stoltserar med Arions inredning. “Jag tror att de väljer oss för att vi är kända för vår höga leveranssäkerhet och fina kvalitet” säger Peter Labecker.

Unik ljusridåstyrning på en Xpert150!

“När vi inventerade maskinparken såg vi att vi kunde höja standarden på bockningssidan. Ergonomi och smidighet parat med snabbhet var vad vi önskade, och Bystronics kantpressar uppfyllde nästan vad vi ville ha. Michael Stensson från Bystronic lyssnade på våra önskemål, och skickade frågan vidare till teknikerna på fabriken i Tyskland, och återkom med en lösning”

En- och tvåtaktskörning nu möjlig!

“Vi ville att det skulle vara möjligt med en- och tvåtaktskörning även på den större kantpressen på 150 ton. För att detta skulle vara möjligt byggdes en ljusridåstyrning in för att operatören skulle kunna ta ut den bockade produkten, och i samma rörelse kunna lägga in en ny. Taktkörning i sig är ingen nyhet, men vi ville ha en på vår Xpert 150” säger produktionschefen Per-Åke Sondell. Vad det visat sig, är att det är den första i världen med denna unika kombination. Kantpressoperatören Peter Rustad har arbetat av och till under de senaste 30 åren med bockning, och han prisar den nya investeringen. “Det känns väldigt tryggt att arbeta på det här sättet. Dessutom finns det inmonterat en bockhjälp vid hantering av stora tunga plåtar vilket även det innebär ett lyft för ergonomin”.

Vi tar två!

Men det räckte inte med bara en kantpress. Företaget räknade på möjligheten att både serva sina kunder och sig själva, och kom fram till att de ville ha ytterligare en kantpress. Så det blev en liten smidig Xpert 40 anpassad för produktion av många smådetaljer. “Den är mycket behaglig att sitta och arbeta i eftersom den har utrymme för benen. Det är lite som att sitta vid ett kontorsbord helt enkelt” säger operatören David Carlén.

Ett välutrustat företag gagnar kunderna.

“Att ha en uppdaterad maskinpark där ergonomin är genomtänkt innebär att produktionsflödet fungerar som det ska på alla plan. Vi lägger en stolthet i att ha en mycket hög leveranssäkerhet, och självklart är det så att våra nya kantpressar är en passande investering för att säkerställa detta” säger produktionschef Per-Åke Sondell.

Text & Foto

Industribilder.se