I våras beviljades Högskolan Väst medel för att med hjälp av forskare från Högskolan Väst i samproduktion med industrin skräddarsy kurser som är anpassade till yrkesverksamma. Målet är att bidra till expertkompetenshöjningen i tillverkande industri, regionalt och nationellt. Häromdagen var det dags för uppstart.

– Givetvis vill vi ta del av den spetskompetens som Högskolan Väst erbjuder inom de produktionstekniska området. I de diskussioner som jag haft med representanter på SKF så tilltalas många av den flexibilitet som upplägget erbjuder, något som annars kan vara ett problem vid utbildning, säger Mattias Bengtsson på SKF Kompetenscentrum som är ett av många intresserade företag.

I projektet, kallat ProdEx, är det övergripande målet att designa och genomföra efterfrågade och specialanpassade kurser inom ämnesområdet Produktionsteknik riktade mot tillverkande industri såväl regionalt som nationellt. Kursutvecklingen, såväl innehåll som format, sker i nära samproduktion med industriföretag och deras behov av expertkompetens inom ämnet produktionsteknik i bred bemärkelse skall mötas.

Kurserna utvecklas gemensamt

Nu har alltså projektet mer aktivt kommit igång och ett femtontal företag medverkade i en uppstartsdag i mitten av september. Flera företag har funnits med sedan steg 1 i projektet under 2014-2015 men flera har tillkommit nu i steg 2. Målet är dessutom att få med ännu fler framöver.

– Tanken är just att kurserna ska utvecklas i samproduktion mellan oss och företagen. Det gäller både vilka kurser som ska ges, samt innehåll och utformning och det har vi kommit igång med idag, säger Ingrid Elison, operativ projektledare på Högskolan Väst.

Ingrid Elison är entusiastisk när hon berättar om dagen som innehöll presentation av höstens kursutbud, smakprov på det senaste inom automationsforskning, demonstrationer av laborationer både i verkstaden och datorbaserade och som avslutades med diskussioner kring vilka behov av kompetens som företagen upplever.

– Vi har förstås tänkt och skissat en hel del själva men vi behöver stämma av om vi är rätt ute. Det är jätteviktigt, säger Ingrid Elison.

Blandning av företag deltar

Det är en blandning av stora och mindre företag som visat intresse såsom Parker Hannifin, NEVS, SKF, Talent Plastic Herrljunga AB och Brogren Industries.

– Vi vill vara med för att ta till oss nya tekniker och ”framtidssäkra” kommande kunskap. Man knyter en massa nya kontakter samtidigt som man förkovrar sig, säger Kennet Eriksson, underhållsansvarig på NEVS.