I oktober börjar KUKA sälja det senaste tillskottet i smårobotserien KR AGILUS. Den nya KR 3 AGILUS är en oerhört snabb lättviktsrobot som passar utmärkt för automatiseringslösningar i exempelvis elektronikindustrin.

Den lilla, extremt kompakta KR 3 AGILUS arbetar väldigt snabbt med hög precision och kompletterar KUKA:s serie med smårobotar.

– Den är verkligen kvick. KR 3 AGILUS klarar över 160 hämta-lämna-cykler per minut. Det är häftigt för en sexaxlig robot, säger Joacim Lorentsson, Nordisk försäljningschef för KUKA Nordic AB.

Snabbheten är unik och beror på att KR 3 AGILUS har växellådor på de tre mest använda axlarna 1, 4 och 6. Det betyder att den blir mer exakt och stabilare än andra små robotar, som oftast har remdrift på de flesta lederna.

KR 3 AGILUS är därmed som gjord för tillämpningar som kräver korta cykeltider i kombination med hög produktionsvolym – materialhantering, smådelsmontering, skruvning, lödning, limning, förpackning, test- och kontrolltillämpningar.

– Roboten är perfekt för kunder som vill mata fram saker snabbt eller köra många, korta snabba moment, exempelvis för kunder inom elektronikindustrin som är en av de största och snabbast växande marknaderna för automatisering. Men KR 3 AGILUS passar också livsmedels- och förpackningsindustrin med flera, säger Joacim Lorentsson.

Kompaktheten möjliggör automatisering i arbetsceller så små som 600×600 millimeter, och KR 3 AGILUS är därför den optimala lösningen för mindre cellkoncept på 3C-marknaden (3C = Computer, Communications and Consumer Electronics).

Med en hanteringsvikt på 3 kg, en räckvidd på 540 mm, och en intelligent konstruktion blir roboten både kostnadseffektiv, nästan underhållsfri, och mycket driftsäker. KR 3 AGILUS uppfyller behoven i vitt skilda branscher.