Stjernberg Automation satsar på att utveckla möjligheterna i sitt labb och har nu utökat verksamheten med ytterligare fem nya laserverktyg, och mer är på gång.

Företaget har sedan tidigare haft möjlighet att märka, gravera, svetsa och härda med laser i labbet. Med de nya verktygen kan Stjernberg Automation även integrera fogföljning, temperaturkontroll och olika typer av klämanordningar för plåtkonstruktioner såsom tryckfinger, tryckhjul, klämhjul med mera. Därtill har företaget nu även ett brazingverktyg, ALO1 från Scansonic, för att kunna utföra hårdlödning på till exempel tunnplåtkonstruktioner.

-Vårt mål är att kunna erbjuda valideringsprovning och produktutvecklingsstudier för alla typer av laserbearbetningsprocesser, berättar Mattias Söderberg, labbansvarig på Stjernberg Automation.

Stjernberg Automation investerar och utökar kontinuerligt utrustningen i labbet, inte bara för laserprocesser utan även för andra typer av automationsområden.

-Vi kan avslöja så pass mycket att det bedrivs utveckling inom laserprocessverktygsområden som utveckling av laserfunktionspaket för olika typer av robotfabrikat i vårt labb, berättar Gunilla Stjernberg, utvecklingschef på Stjernberg Automation.

Det finns långt framskridna planer för hur labbet ska utökas den närmsta tiden.

-Vi kommer under året att utöka labben med fler robotar och ytterligare optikmoduler för att kunna bygga ihop specialverktyg när det krävs. Vi kan dessutom erbjuda det allra senaste inom processverktyg. Vi kommer även kunna bygga ihop och prova olika typer av sorteringssystem, linjärmatare och visionsystem med mera, berättar Gunilla Stjernberg.

De fem nya laserverktygen tas i bruk under augusti månad.