För maskinverkstäder som vill få ut lite mer av sin kommande investering i en treaxlig fräsmaskin är de nya rundmatande borden TRT70 och TR200Y från Haas Automation den ultimata kostnadseffektiva lösningen. De är även ett utmärkt val för de som vill utöka kapaciteten hos sina befintliga maskinverktyg utan större utgifter.

TRT70 är ett dubbelaxligt rundmatande bord som ger snabb och exakt positionering i ultrakompakt format. Bordet är specialkonstruerat för 3+2 och fullständig femaxlig maskinbearbetning av små och komplexa detaljer – till exempel inom medicin, dentalteknik och smyckesbranschen. Dess kompakta mått och låga vikt gör TRT70 till den perfekta dubbelaxliga lösningen även för de minsta fräsmaskinerna.

TRT70 använder kraftfulla borstlösa servomotorer som ger 81 Nm vridmoment på lutningsaxeln och 54 Nm på rotationsaxeln. Indexeringshastigheterna är snabba med 410°/sek på lutningsaxeln och 620°/sek på rotationsaxeln, vilket ger korta arbetscykeltider. Den precisionslipade 70 mm-paletten har flera skruvmönster och ett exakt, genomgående lopp för mångsidiga fixturer. TRT70 kan svänga arbetsstycken på upp till 102 mm i diameter och är den perfekta kompanjonen till exempelvis Haas CM-1 kompaktsvarv. Aldrig tidigare har femaxlig maskinbearbetning varit så prisvärd.

Som svar på efterfrågan på rundmatande bord för fullstora vertikala fleroperationsmaskiner lanserar Haas nu TR200Y, ett kompakt lutningsbart roterande trunnionbord med dubbla axlar konstruerat för montering i Y-riktningen (bak och fram på bordet) på en medelstor vertikal fleroperationsmaskin.

TR200Y är mindre än 635 mm bred och bara 508 mm djup och passar lätt på ena änden av maskinbordet, samtidigt som resterande utrymme frigörs för ytterligare fixturer eller skruvstycken. TR200Y har en 200 mm roterande skiva med T-spår och kan svänga arbetsstycken på upp till 206 mm i diameter. Trunnionbordet ger ±120 graders lutning och 360 graders rotation för full samtidig femaxlig rörelse (eller för positionsplacering av detaljer i nästan vilken vinkel som helst för maskinbearbetning).