Modul-System HH AB i Mullsjö har investerat i en ny panelbockningsmaskin från Salvagnini för att öka produktionskapaciteten med hög produktkvalitet och korta ledtider.

”Investeringen är en viktig del i vår expansion för att kunna möta det ökade behovet av våra produkter. Valet föll på Salvagnini som var det totalt bästa alternativet för oss”, säger Dan Gustavson, produktionstekniker på Modul-System.

P4Lean-2520 maskinen som man investerat i är en vidare utveckling från vår välbeprövade modell P4Xe i Salvagnini´s program av panelbockningsmaskiner, som har sitt ursprung i vår originalmaskin som lanserades 1977, informerar Pelle Wallin som är säljare för Salvagnini.
Salvagninis modellprogram av panelbockningsmaskiner består av 11 olika grundmodeller som kan konfigureras och anpassas för kundens behov/önskemål.

Lean generation har optimerats med hänseende på låg energiförbrukning och ökad möjlighet att bocka i tjockare plåt.

P4L-2520 har en max bocklängd på 2,5 meter samt är utrustad med helt automatisk inställning av tillhållarsegmenten, (ABA – Automatic Blankholder Adjustment)). Den har även utrustning för bockning av ”brutna bocklinjer” / flikar, steglös rotation, samt klipputrustning av profiler. Tillhållarens profil och funktion kan ändras med ”P-verktygs” växlaren.
Maskinen har en automatisk inmatning som består av ett lagersystem med 6 nivåer som möjliggör sekvens produktion av upp till 6 olika ämnen. De färdiga panelerna robot staplas eller ackumuleras på ett vippbord, klippta ämnen samlas upp i en behållare. Maskinen är förberedd för framtida anslutning till S4 stans och klippmaskin.

Jämfört med en traditionell kantpress/vik maskin så har man med denna investering helt eliminerat ställtiden i maskinen. Det innebär att man kan producerar det antal detaljer man har behov av, ned till enstycksdetaljer, utan att förlora någon cykeltid.

P4:an är också utrustad med Salvagninis unika och patenterade ”Cut Option”, vilket innebär att man effektivt kan tillverka smalare profiler/ paneler och med ”Cut Option”, klippa loss detaljen, för att sedan fortsätta bockningscykeln till nästa klipp. ”Oerhört effektivt då man har många klippdetaljer och genom det får vi en mycket kostnadseffektiv tillverkning, mot normalt manuella tempon i gradsax/stans/kantpress,” fortsätter Pelle.

Salvagnini erbjuder 3 olika nivåer för programmering av sina bockautomater, Manuell programmering i ett makrobaserat språk, interaktiv programmering med EDIT-P4 eller helt automatiserad programmering med CamBend. Modul-System har valt att off-line programmera direkt från 3D modell med Edit.P4 mjukvaran.

Bockningsverktygen som är universella, tillsammans Salvagnini´s programmeringsmöjligheter, gör det enkelt att t.ex. kunna radiebocka samt att få till innovativa lösningar, som annars kräver både specialverktyg och längre processtider.

Modul-System tar anläggningen i drift under första kvartalet 2017.